Kobber er det nye sort

Poul Brink ifærd med at belægge en babysko med kobber. Foto: Søren E. Alwan

Kobber er det nye sort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folkene bag virksomheden Askhims Eftf., der i årtier har forsølvet sutter og babysko, har nu også slået sig på oxiderede kobberprodukter.

Odder: Der gemmer sig ingen lagre af hverken kobber, sølv eller guld hos Askhims Eftf. på Rønhøjvej. Alligevel ønsker ejere og ansatte at leve en tilbagetrukket tilværelse.

Den primære årsag er, at der på virksomheden befinder sig store kar med kemikalier, som kræver speciel håndtering for ikke at være farlige for andre - eller for ikke at blive ødelagt.

Desuden er der strøm i væsken, hvilket formentlig ikke er sundt at komme i nærheden af for amatører.

- Kemikere ved, hvad vi laver, når vi overfladebehandler et emne. Men de gode opskrifter på, hvordan man forsølver f.eks. en sut, holder vi helt tæt ind til kroppen, siger direktør Thorkild Hebsgaard, der driver Askhims Eftf. sammen med hustruen Tina Hebsgaard.

Parret overtog virksomheden i 1999 efter Leo Askhim i Malling. Han havde i 47 år udført bestillingsopgaver for landets gulsmede, og den kontakt holder Askhims Eft. ved lige. Kunder kan dog også lave aftaler med virksomheden via hjemmesiden www.askhims.dk.

Vi forsølver stadig både sko og sutter. Men i dag kommer folk med alle mulige genstande, som de vil have belagt med kobber eller sølv. Det gør bare arbejdet meget sjovere.
Thorkild Hebsgaard, direktør for bl.a. Askhims Eftf. og Kobber By Art

Håndarbejde

Mens Thorkild Hebsgaard mest arbejder i familiens to andre virksomheder, Foxdalgruppen og Afridana på Skovdalsvej, passer Tina Hebsgaard og tre ansatte opgaverne i værkstederne på Rønhøjvej. Her modtager de dagligt babysko, sutter, smykker, sølvtøj og andet, som skal forsølves eller forgyldes helt fra bunden.

Med undtagelse af papir kan alt belægges med guld eller sølv, og processerne har det tilfælles, at emnet skal igennem menneskehænder 75 gange, før den er færdig.

Blomsterhandler med

Fælles for både og forsølvning og forgyldning er også, at emnet altid skal i et kobberbad, før det kan belægges med ædelmetal.

Det var den tilstand, som for tre år siden inspirerede Tina og Thorkid Hebsgaard til at danne Art By Kobber, som holder til i de samme lokaler og bruger de samme kar med væsker.

Med i Art By Kobber er også Per Kaspersen, indehaver af blomsterbutikken Violen i Odder.

At der også gemmer sig en blomsterhandler bag Art by Kobber er ikke tilfældigt, idet langt de fleste produkter faktisk er kobberbelagte blomster og planter. Specielt når emnerne også er oxiderede, udtrykker de en blødhed, som passer fantastisk sammen med eksempelvis stadig levende planter. Derfor er en stor aftager af produkterne blomsterhandlere, som bruger dem i dekorationer.

- Jeg synes, det er vildt spædende at arbejde på den måde med organiske produkter. Ved at belægge planter med kobber bliver de udødeliggjort - midt i deres vækst, siger Per Kaspersen, der nu også gladeligt fremviser dyrekranier, strudseæg og andet, som har fået evigt liv.

Af andre produkter, som ryger igennem de næsten magiske kar på Rønhøjvej, kan nævnes små oxiderede statuer af Holger Danske. De sælges selvfølgelig i turistbutikken på Kronborg i Helsingør.

- Alt i kobber klarer vi med udgangspunkt i Art By Kobber. Men heldigvis har vi også stadig nok at lave i Askhims Eftf., selv om sutterne er blevet færre. I dag finder folk bare på andre ting, som skal have en gang ny sølv. F.eks. gamle smykker, siger Thorkild Hebsgaard.

Kobber er det nye sort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce