Forældre til treårig autist: Tvangsflytning kan skade Sanders udvikling

Som autist har tre-årige Sander det svært ved at forholde sig til for mange personer af gangen. Derfor var det perfekt for ham at være del af minigruppen Troldeungerne i Løsning, hvor der var loft på 12 børn og rig mulighed for at dele ind i mindre grupper ved behov. Foto: Michael Svenningsen

Forældre til treårig autist: Tvangsflytning kan skade Sanders udvikling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et behov for flere vuggestuepladser har sat gang i en rokade, som sender 12 specialbørn fra Løsning til Hedensted. Det måtte de berørte forældre læse om i avisen, og nu frygter Sabina og Brian Nedersøe fra Ølsted, at deres autistiske dreng kommer til at betale prisen.

Ølsted: Treårige Sander fra Ølsted har intet sprog, men han er nysgerrig, fyldt med mod på livet - og lige så glad og kærlig som dagen er lang.

Det skyldes blandt andet, at han har sin daglige gang i minigruppen Troldeungerne i Løsning for børn med særlige behov, mener forældrene Sabina og Brian Nedersøe.

Som autist har Sander nemlig uvurderlig værdi i at være et sted, hvor der ikke bare er sat et loft på 12 børn, men hvor der også er rig mulighed for at inddele børnene i helt små grupper, når pædagogerne skønner det nødvendigt.

Alligevel frygter familien for deres søns fremtidige trivsel. I en artikel i avisen sidste måned kunne de nemlig pludselig læse, at Sander sammen med de øvrige børn skulle flyttes fra Løsning for i stedet at samles i en lignende - men tre gange så stor - gruppe på Lunavej i Hedensted.

En manøvre, der allerede er politisk godkendt for i stedet at skabe ekstra vuggestuepladser i Børnehuset Tippen. Og en manøvre ingen af de 12 forældrepar forinden var gjort bekendt med.

- I forvejen har vi kæmpet i lang tid for at få Sander ind i minigruppen i Løsning, fordi vi kunne se, at Lunavej var alt for uoverskuelig med for mange børn og pædagoger til, at vores dreng kunne få det godt der. Det vigtigste lige nu er små grupper, og nu bliver han så i stedet tvunget derhen, mens det oven i købet er blevet meget større, siger Sabina Nedersøe.

- Omgivelserne i barndommen danner hele rammen om det fundament, hans fremtidige liv skal hvile på. Derfor er det så frustrerende at tænke på, hvad der kan ske for hans evner i voksenlivet, hvis de næste to et halvt år er præget af sådan en negativ indvirkning, supplerer Brian Nedersøe.

Man tilsidesætter 12 børn med særlige behov for at kunne skabe 10 vuggestuepladser til forældre, der ønsker deres børn i gåafstand.
Brian Nedersøe
Det er nu, fundamentet til voksenlivet bliver skabt, og særligt derfor er forældrene Brian og Sabina Nedersøe fra Ølsted bekymrede over, at deres dreng Sander nu skal flyttes til en ny institution. Foto: Michael Svenningsen
Det er nu, fundamentet til voksenlivet bliver skabt, og særligt derfor er forældrene Brian og Sabina Nedersøe fra Ølsted bekymrede over, at deres dreng Sander nu skal flyttes til en ny institution. Foto: Michael Svenningsen

Kastede op af stress

Forældreparret har tidligere oplevet på nærmeste hold, hvordan Sander reagerer ved for mange personer omkring sig. I dagplejen i Ølsted kastede han eksempelvis jævnligt op af stress. Først da han kom i en minidagpleje med blot to børn, ændrede situationen sig, og siden har det altid været en prioritet at holde diverse stimuli til et minimum.

De er bange for, at han ved at blive tvangsflyttet til en større gruppe nu i stedet ender tilbage i samme situation og lukker sig selv af fra omverden.

- Vi har set, hvordan børn med autisme kan gå ind i sig selv, og aldrig rigtig kommer ud igen. En voksen autist har forklaret, at man har det som en vandflaske, der får flere og flere huller - og til sidst er alt vandet løbet ud, siger Sabina Nedersøe, som samtidig undrer sig over, hvorfor sammenlægningen først finder sted nu, hvis der er tale om et bedre pædagogisk tilbud.

Dumpet i kommunikation

Sideløbende med det følelsesmæssige aspekt af at se sit barn blive sendt til et ifølge forældrene ringere tilbud, står Sabina og Brian Nedersøe også i afmagt over selv at skulle afkræve svar på selv de mest simple spørgsmål i forbindelse med den forestående flytning.

Tilbage præger uvisheden om, hvornår Sander bliver flyttet - og om de overhovedet havde hørt noget, hvis ikke de havde læst om det i Folkebladet.

- Kommunikation er svært, men de kan forhåbentlig ikke selv tænke, at de er bestået denne gang. Det skriger til himlen af at være et spørgsmål om økonomi, uden tanke på de 12 børns trivsel. Og nu er der blevet travlt med brandslukning og forskellige undskyldninger for, hvordan rokaden kan retfærdiggøres, siger Brian Nedersøe.

Efter interviewet er der lavet en underskriftsindsamling mod flytteplanerne. Såfremt de ikke bliver politisk omstødt, planlægger familien Nedersøe at indklage beslutningen til Ankestyrelsen.

Udvalgsformand Ole Vind er ikke nervøs ved at sende de 12 specialbørn til Hedensted. Han understreger, at der kommer til at være præcis det samme, blot på en anden adresse. Læs hele hans svar på kritikken her.

Forældre til treårig autist: Tvangsflytning kan skade Sanders udvikling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce