Annonce
Odder

Vi overgiver os ikke: Odder hejser hvide flag på strandene

Saxild Strand er populær, og selv om Friluftsrådets blå flag ikke bliver hejset i år, vil der stadig være masser af vandkontrol og livreddere. Arkivfoto: Kim Haugaard
Fremover må turisterne gerne tage deres kæledyr med på stranden, og der bliver lavet lige så mange vandprøver som dengang, Odder Kommune var med i Blåt Flag-ordningen.

Odder: Der er ingen grund til at købe et mørkeblåt flag til flere tusinde kroner, når et hvidt til en brøkdel af prisen kan sende det samme signal om godt badevand.

Det mener Odder Kommune, som fra i år ikke længere er med i Friluftsrådets Blåt Flag-ordning. De blå flag bliver markedsført af organisation som en garanti for en god badeoplevelse.


Annonce

Man må tage sin hund med på stranden.

Morten Rud, havbiolog i Odder Kommune


Men denne sommer bliver der i stedet hejst et hvidt flag med tre stjerner på Rude Strand, Saxild Strand, Hølken Strand og Hou Strand samt i havnen på Tunø. Og som sædvanligt vil der være livreddere ved Saxild Strand i højsæsonen.

- I den danske lovgivning er der et badevandsdirektiv, og i den klassificerer man badevandet med én, to eller tre stjerner. Så kan alle købe eller selv producere et flag. Tre stjerner er det højeste, man kan nå, og det har alle vores strande, siger Morten Rud, der er havbiolog i kommunens miljøafdeling med ansvar for badevandet.

Blå flag koster

Så fra i år bliver flagene hvide i stedet for blå. Det koster 7000 kroner pr. strand og havn at være med i Friluftsrådets Blåt Flag-ordningen, mens kommunen betaler 317 kroner for et hvidt flag med tre stjerner.

- Er det så en forringelse af forholdene for turister og andre strandgæster?

- Nej. Jeg vil sige, at det er en forbedring. Man må tage sin hund med på stranden, og en del tyske turister har hunden med i sommerhus. Og der bliver også gjort rent på toiletterne med samme interval som før. Vi skal lige se det an i år, men på sigt kan vi udvide det til flere strande. Det her er en måde at frigive nogle penge, der gik til noget bureaukrati, siger Morten Rud.

Friluftsrådets blå flag bandlyste hunde fra strandene. Desuden var der krav om at lave nogle arrangementer, der handler om miljø. Det kunne være vandreture med en naturvejleder eller affaldsindsamlinger. I Odder var kravet ni af den slags natur- og miljøaktiviteter.

- Det endte med at være noget, vi gjorde af pligt. Så i stedet for at være pålagt aktiviteter, hvor der ikke kom mange, kan vi lave noget med fokus på leg og læring. Vi håber, det kan få de lokale foreninger til at byde ind, siger Morten Rud.

Kommunen vil også måle badevandets kvalitet lige så mange gange som tidligere. Faktisk er de første målinger allerede foretaget, og på kommunens hjemmeside kan man se resultatet af vandprøverne, efterhånden som analyserne er færdige.

- Og på alle strandene hænger der qr-koder, så man kan gå ind og se vandprøverne 11 gange på en sæson, siger Morten Rud.

Annonce
Horsens For abonnenter

Årets højdepunkt venter for Horsens-skib: Halifax-bombefly fra krigen skal op fra havets dyb

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Net over havnebad endte som fuglefælde

Odder For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Sport

Hvad er der dog galt med Esbjerg?

Sport

Drachmann ikke med til Amager

Sport

Thor Lange: AC Horsens er favorit på Amager

Odder For abonnenter

Et sommerhus ved Saxild Strand er ugens dyreste bolighandel: Kun et hus solgt for under tre millioner kroner

Erhverv

Flere forretninger har fortsat svært ved at skaffe varer på grund af corona: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Hedensted

Se video: Kænguru løs i Løsning - efterlyser ejer

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Sport

Johanne Svendsen kom hjem til Vejle og slog professionel ukrainer

Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Odder

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

Annonce