Annonce
Horsens

Venstre-spids: Lilli Gyldenkildes Torv kan blive Horsens' næste ghetto

Lilli Gyldenkildes Torv set fra luften. På den tidligere Kvickly-grund arbejdes der på højtryk med byggeriet af p-hus, boliger, dagligvare- og boxbutikker og restauranter. Foto: Morten Pape
Martin Ravn (V) kritiserer i et læserbrev processen, der ledte frem mod byggeriet af Lilli Gyldenkildes Torv. Han mener, at byrådet blev vildledt, da byggeriet i 2017 blev politisk godkendt af blandt andre Venstre. Borgmester Peter Sørensen (S) afviser kritikken.
Annonce

Horsens: "Lilli Gyldenkildes Torv er for mig resultatet af en byudviklingsproces, hvor investoren fik frit spil, fagligheden blev tilsidesat, og byrådet traf en beslutning på et vildledende grundlag".

Den skarpe kritik kommer i et læserbrev fra Martin Ravn, Venstres gruppeformand, viceborgmester og nuværende formand for det i denne sammenhæng helt centrale politiske udvalg, plan- og miljøudvalget.

Ravn tager i læserbrevet udgangspunkt i borgmester Peter Sørensens (S) tale ved kommunens nytårskur mandag, hvor borgmesteren omtalte de mange nye byggerier i byen, blandt andet Lilli Gyldenkildes Torv, i positive vendinger, og sagde, at Horsens har flyttet sig til at være en "moderne arbejder-by".

"Hvis Lilli Gyldenkildes Torv skal være forbilledet for udviklingen mod den moderne arbejder-by, så deler jeg på ingen måde borgmesterens vision. Jeg frygter tværtimod, at området om 10-15 år vil kræve samme politiske bevågenhed og handlingsplan, som nu er udarbejdet for Sundparken", skriver Martin Ravn i læserbrevet.

"Det vil være et gigantisk paradoks, hvis vi bruger millioner af kroner for at fjerne Sundparken fra ghettolisten, mens vi tillader opførelsen af en ny", fortsætter han.

Hvorfor bygger vi nu i midtbyen på en måde, hvor der er risiko for, at vi gentager fortidens synder? Det er helt uforståeligt for mig.

Martin Ravn (V), gruppeformand og formand for plan- og miljøudvalget

Annonce

Mange ligheder med Sundparken

Til Folkebladet siger Martin Ravn, at han ser mange paralleller fra Sundparken til Lilli Gyldenkildes Torv.

- Der er ikke boliger nok til, at Lilli Gyldenkildes Torv officielt kan få et ghetto-stempel, men jeg ser mange ligheder. Begge steder er der mange almene boliger, og da Sundparken blev bygget, var det ligesom Lilli Gyldenkildes Torv et firkantet byggeri med få rekreative grønne områder, hvor mennesker kan opholde sig. Det er der siden lavet om på i Sundparken med sadeltage og udvikling af grønne, rekreative områder. Hvorfor bygger vi nu i midtbyen på en måde, hvor der er risiko for, at vi gentager fortidens synder? Det er helt uforståeligt for mig, siger Martin Ravn.

Byggeriet på den tidligere Kvickly-grund indeholder ingen af de faglige visioner om kvalitetsbyggeri og grønne, rekreative områder, der blev formidlet af over 500 borgere over en længere periode, og som i 2016 endte med vedtagelsen af en strategi for midtbyen, skriver han.

Martin Ravn mener, at en lille kreds med borgmester Peter Sørensen i spidsen i stedet gav investoren, AP Pension, frit spil. Og da byrådet minus Enhedslisten senere stemte for byggeriet, blev man vildledt ud fra det billedmateriale, der var med i lokalplanforslaget.

Byrådet blev præsenteret for "reference- og inspirationsbilleder, som efter min bedste overbevisning intet har med virkeligheden anno 2020 at gøre", skriver Martin Ravn i læserbrevet.

- Jeg troede faktisk dengang, at det ville blive et fint byggeri, og derfor stemte jeg for. Det gjorde jeg baseret på det billedmateriale, man kan finde i lokalplanforslaget. Det viste sig så, at det ikke var retvisende, siger han i dag.

Annonce

Borgmester afviser kritikken

Borgmester Peter Sørensen afviser kritikken fra Martin Ravn.

- Inden man går i selvsving, synes jeg måske, at man skal afvente, at byggeriet står færdigt, konstaterer han.

- Jeg synes, at Lilli Gyldenkildes Torv er et godt byggeri, og det kan ikke blive en ghetto, for det er en blandet bydel med ungdomsboliger, almene og ældrevenlige boliger. Man må forstå det sådan, at Venstre ikke ønsker, at helt almindelige horsensianere skal bo i midtbyen. Sådan har jeg det ikke. Alle er hjerteligt velkomne, siger han.

Peter Sørensen mener, at Martin Ravn fraskriver sig ansvaret for sine egne beslutninger, i og med, at han som daværende medlem af teknik- og miljøudvalget selv var med til at sende lokalplanforslaget for byggeriet i høring og senere sige god for det i byrådssalen.

- Den 30. juni 2016 fremlagde jeg en vision på baggrund af en henvendelse fra AP Pension og understregede, at nu skulle der sættes undersøgelser og analyser i gang. Der var ikke tale om en færdig plan. Det er lidt den omvendte verden. Martin Ravn kritiserer det, han som udvalgsmedlem selv har været med til at sende ud og beslutte. Jeg vil opfordre Martin Ravn til at læse det, der står i en lokalplan og ikke bare se på billeder. Det er jo ikke en tegneserie, konstaterer Peter Sørensen, der opfordrer Martin Ravn til konkret at fortælle, hvor byggeriet ikke lever op til lokalplanen.

- Det ville klæde formanden for plan- og miljøudvalget. Hvis byggeriet ikke lever op til lokalplanen, som Martin Ravn åbenbart mener, skal vi da forholde os til det, siger han.

Til det siger Martin Ravn:

- Præmissen er forkert. Lokalplanen er en ramme for byggeriet, der sætter bestemmelser for for eksempel højder og materialer. Derfor er billedmaterialet ekstremt vigtigt, for det giver os en ide om det arkitektoniske udtryk. Der står for eksempel i teksten til et af reference-billederne, at stueetagen skal være åben og transparent. Det er helt fraværende i byggeriet, siger han.

I lokalplanforslaget for Lilli Gyldenkildes Torv, der blev vedtaget i august 2017, er der reference- og inspirationsbilleder med åbne facader. Det stemmer ikke overens med virkeligheden flere steder, mener Martin Ravn, der blandt andet henviser til en del af facaden ud mod Ribersgade og rådhuset. Foto fra lokalplanen og Morten Pape
Annonce

Kun kommunens fejl

Over for Folkebladet understreger Martin Ravn, at han ikke bebrejder hverken bygherren, AP Pension, eller arkitekten, Arkitema, der har tegnet Lilli Gyldenkildes Torv.

- Jeg er meget glad for, at pensionsselskaber ønsker at investere i Horsens. Fejlen her ligger hos kommunen. Overskriften på mit læserbrev er, at vi skal turde stille krav til investorerne. Turde at insistere på, at vi vil have kvalitet i byggeriet. Det har vi ikke gjort i forhold til Lilli Gyldenkildes Torv, og det bunder måske i en mangel på selvtillid, som vi godt kan pakke væk. Horsens er et fantastisk sted, der ligger i et smørhul i Østjylland. Vi kan godt tillade os at stille krav, siger han.

- Processen frem mod byggeriet af Lilli Gyldenkildes Torv er et skrækeksempel, og jeg håber, at mit læserbrev kan ses som et konstruktivt indspark til, at vi undgår, at det sker igen, siger Martin Ravn.

Referencebillede fra lokalplanforslaget.

Byggeriet på Lilli Gyldenkildes Torv er endnu ikke færdigt, men Martin Ravn vurderer allerede nu, at der er risiko for, at Lilli Gyldenkildes Torv om 10-15 ender som en ghetto. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

Annonce