Annonce
Horsens

Vandselskab vil nedbringe metanudslip - to projekter er rullet ud

Samn Forsyning har for tiden ekstra fokus på at reducere metan-udslip og dermed mindske drivhuseffekten. Arkivfoto: Morten Pape
Samn Forsyning med i projekter, der skal nedbringe udslippet af drivhusgassen metan i Horsens og omegn.

Horsens: Hos Samn Forsyning er der for tiden øget fokus på at reducere metan-udslip og dermed mindske drivhuseffekten.

Vandselskabet er lige nu med i to projekter, som begge har til formål at nedbringe udslippet af metan. Lykkes det, vil det på sigt medvirke til at mindske drivhuseffekten.

Det projekt, der i øjeblikket er længst fremme, er et Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, MUDP. I projektet deltager også Teknologisk Institut, Aarhus Universitet, Hillerød Forsyning og Kemic Vandrens.

Målet er at undersøge, om metangas kan omdannes til CO2 ved hjælp af naturligt forekommende bakterier fra sandfiltre.

Det sker ved hjælp af en såkaldt "Biobox", der er let at flytte rundt, lyder det i en pressemeddelelse fra Samn Forsyning.

- CO2 er også en drivhusgas, men trods alt ikke nær så skadelig som metangassen, og metangassen kan ikke undgås, for den findes i store mængder i grundvandet, fortæller driftchefen i Samn Forsyning, Jens Peder W. Hansen.

- Når vi ilter vandet på vandværket, bliver metanen frigivet og blæses direkte ud i luften. Ved at omdanne metan til CO2 mindsker vi miljøbelastningen. Viser det sig, at vi kan styre processen frem til et godt resultat, er der et stort potentiale - ikke kun for os, men for alle vandværker i landet, fortæller driftschefen.

Lovende ud

Indholdet af metan i grundvandet varierer meget landet over. Under Horsens er det ret lavt, mens det eksempelvis i Nordjylland og Nordsjælland er betydelig højere, lyder det.

Af samme grund er også Hillerød med i projektet, så bakterierne kan testes i forskellige miljøer.

- Indtil videre ser det meget lovende ud. Det tyder på, at bakterierne lykkes med at omdanne metanen til CO2. Men vi får først for alvor en fornemmelse af det, når vi inden længe bevæger os helt op i fuldskalaforsøg, siger Jens Peder W. Hansen.

- Alene i Danmark frigives hvert år mange tons metan fra produktionen af drikkevand. Hvis vi når frem til at kunne styre processen på en rentabel måde, kan andre vandværker hurtigt få glæde af projektet. Og det vil naturligvis også kunne bruges i andre lande, siger Jens Peder W. Hansen.

Forsøgene skal foregå på Højballegårdværket lidt nord for Horsens, og hele projektet forventes at være afsluttet ved udgangen af 2020. Men inden da skal man nu i gang med at evaluere på resultaterne fra sidste kvartal af 2019. Derefter begynder arbejdet med at dimensionere bioboksen med en forventning om i løbet af maj og juni at kunne køre forsøget op i fuld skala, siger Jens Peder W. Hansen.

Samn Forsyning er desuden med i et andet projekt. Her er fokus på metan-udledningen fra biogasanlæg. Projektet er finansieret af Energistyrelsen og indebærer en måling af metan-udslippet fra biogasanlægget på Alrøvej i Horsens, som er det eneste biogasanlæg, Samn Forsyning råder over.

Udover kortlægningen får man også anvisninger til, hvordan man fremover kan mindske risikoen for lækager på anlægget. Det hele peger frem mod en mere miljøvenlig og effektiv gasproduktion, lyder det fra proceschef i Samn Forsyning Michael Lind-Frandsen.

Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Horsens

De praktiserende læger må nu vaccinere mod covid-19 - fra fredag kan du se, om din egen læge tilbyder vaccine

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Horsens For abonnenter

VIA står til at miste mindst 900 studerende - nu er der sat navn på de seks uddannelser, der skal lukke

Horsens

Omfattende aktion er slut efter fire timer: Mand forskansede sig i hus - politiet ledte efter skydevåben

Horsens

45 smittede på én skole på tre uger: Anbefalingerne virker, og vi går ikke længere på samme måde i panik, men tager det som det kommer

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Odder

Odder midtby undgik oversvømmelse: Ny dæmning holdt på vandet

Horsens For abonnenter

DF'er topper listen: Se hvad Horsens-politikerne tjener på deres byrådsarbejde

Horsens

Brandvæsenet tilkaldt til brand i silo - men flammerne havde en helt naturlig forklaring

Annonce