Annonce
Erhverv

Udlejer skærer 30 procent af huslejen og giver opråb til bankerne

Ivan Jakobsen har tilbudt lejerne i sine ca. 100 lejemål henstand med en del af huslejen, hvis de mister jobbet på grund af coronakrisen. Foto: Morten Pape
Udlejer Ivan Jakobsen fra Løsning har tilbudt ca. 100 lejere en henstand med huslejen, hvis coronakrisen koster dem jobbet - til trods for, at han som selvstændig tømrer netop selv har oplevet at miste en stor ordre på grund af bankernes pludselig tilbageholdenhed.

Løsning: Er man en af beboerne i de ca. 100 lejemål fra Stenhøjgaard Ejendomme, behøver man ikke være nervøs for at stå uden tag over hovedet, hvis arbejdsgiveren pludselig giver en fyreseddel på grund af coronakrisen

Ejer Ivan Jakobsen fra Løsning har nemlig allerede gjort alle sine lejere opmærksom på, at han i så fald er villig til at afvente betaling af op mod 30 pct. af huslejen til et senere tidspunkt.

- Vi er blevet opfordret til at vise samfundssind, og kan jeg hjælpe nogen fra at stå uden tag over hovedet, er det da mindste, jeg kan gøre. Det er min måde at løfte en del af byrden i en krisetid, siger Ivan Jakobsen, som også understreger, at det naturligvis kan give mindre bøvl i forhold til at finde nye lejere.

I skrivende stund er der endnu ingen, der har set sig nødsaget til at takke ja til tilbuddet.

Annonce
Det er kun rimeligt, at bankverden hjælper os nu, da vi under finanskrisen hjalp dem med hjælpepakker til at holde sig ovenvande.

Ivan Jakobsen, erhvervsdrivende

Burde skubbe med bagpå

Tilbuddet kommer, selvom han i sit særskilte tømrerfirma netop har oplevet, hvordan krisen kan koste penge som erhvervsdrivende.

For nylig havde han en aftale på plads om at bygge et hus for en kunde. Blot bankens bekræftelse manglede, men fordi bankrådgiveren på grund af tidens usikkerhed og de pludseligt stigende renter satte bremsen i, røg den store ordre pludselig.

Blandt andet den oplevelse får ham til at sende et opråb til bankerne om også at trække deres del af læsset.

- Hvis alle bankerne har den indgangsvinkel, så er de jo med til at sætte det hele i stå. De burde tværtimod skubbe bagved og holde det hele i gang. Regeringen har allerede postet milliarder ud i systemet, og så er det kun rimeligt, at bankerne også bruger lidt af deres enorme overskud til at hjælpe, siger Ivan Jakobsen.

Den eksakte løsning, påpeger han, er bankerne og realkreditinstitutterne bedre rustede til at komme med. Men Ivan Jakobsen nævner eksempelvis en mulighed for gratis låneomlægning på nye projekter eller en periode med afdragsfrihed.

- Mange hjælper en smule ved at gå ned i løn, men bankerne kan bare løfte meget mere. Sker det ikke, er der større risiko for smalhals i byggebranchen, og så kommer nedturen for alvor til at ramme både hårdt og hurtigt, siger Ivan Jakobsen.

Sådan hjælper de største banker

For at redde så mange arbejdspladser som muligt har banker og realkreditindstitutter fået frigivet den såkaldte kontracyklistiske kapitalbuffer på ca. 200 mia. kr. Det er en form for tvungen opsparing til nedgangstider, så de kan modstå tab uden at indskrænke deres udlån.

Derudover har flere banker også allerede meldt ud, at de igangsætter initiativer til at hjælpe kunderne.

Eksempelvis har Nordea tilbudt alle privat- og erhvervskunder henstand på realkreditlån i op til seks måneder gennem en ekstraordinær kassekredit.

Danske Bank har tilbudt blandt andet overtræk eller forlængelse af løbetiden, mens der ej heller opkræves negative renter for mindre virksomheder.

Jyske Bank opfordrer kunderne til at tage fat i sin rådgiver, hvis man har behov for økonomisk hjælp.

Bankerne burde hjælpe mere til i den nuværende krisesituation, mener den selvstændige tømrer Ivan Jakobsen, som tværtimod netop har oplevet at miste en stor ordre på grund af bankens tilbageholdenhed. Foto: Morten Pape
Ivan Jakobsen har tilbudt lejerne i sine ca. 100 lejemål henstand med en del af huslejen, hvis de mister jobbet på grund af coronakrisen. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce