Annonce
Læserbrev

Udbud droppet - tillykke til MidtVask

Der er bestemt områder, hvor udbud giver en mere effektiv løsning af opgaver, hvilket giver det offentlige mulighed for at løse andre opgaver bedre. Der er imidlertid mange områder, hvor besparelser som følge af udbud alene skyldes dårligere vilkår for medarbejderne.

Læserbrev: Sidste år blev MidtVask - Region Midtjyllands eget vaskeri - kåret til årets arbejdsplads, og i går (25. september, red.) besluttede vi på den lukkede del af regionsrådsmødet, at MidtVask skal overleve!

Vi besluttede nemlig at aflyse det planlagte udbud af de vaskeriopgaver, der varetages af MidtVask. I stedet bygger vi et nyt vaskeri i Skejby, og først når vi har drevet det nye vaskeri i tre år, vil vi igen se på, om vores eget vaskeri stadig er mere effektivt end de private aktører.

Det er en beslutning, jeg er meget glad for, og som jeg gennem længere tid har arbejdet hårdt for at samle flertal for.

Det er ikke fordi, jeg er fuldstændig modstander af at udbyde opgaver. Der er bestemt områder, hvor udbud giver en mere effektiv løsning af opgaver, hvilket giver det offentlige mulighed for at løse andre opgaver bedre.

Der er imidlertid mange områder, hvor besparelser som følge af udbud alene skyldes dårligere vilkår for medarbejderne. Et godt eksempel er statens nylige udbud af tolkeydelser, hvor det offentliges besparelse alene skyldes reduceret betaling til tolkene for at varetage præcis samme opgaver.

Det samme kunne let blive resultatet af et udbud på vaskeriområdet.

MidtVask har allerede en tårnhøj effektivitet, samtidig med at de er en foregangsvirksomhed med hensyn til blandt andet socialt ansvar, bæredygtighed og innovation.

Det er svært at se, hvordan en privat aktør skulle løse netop den opgave billigere på anden måde end ved at forringe vilkårene for medarbejderne.

Derfor glæder det mig, at vi fortsætter med at drive MidtVask i regi af regionen, og jeg ser meget frem til at se det nye vaskeri stå færdigt i Skejby.

Annonce
Rasmus Foged. Pressefoto: Jesper Thabo Rasmussen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indgreb mod kviklån er helt på sin plads

Kviklån og bettingreklamer ender med jævne mellemrum i både skudlinje og mediemølle i takt med hårrejsende beretninger om især unge, der ender i bundløs spillegæld eller opbygger et rentebjerg af de uoverstigelige. Når jeg har deltaget i diskussioner om det rimelige i de fristende tilbud, har jeg har ofte automatreageret med: "Hold nu op med alle de forbud. Når I er myndige, er I også voksne nok til at tage det ansvar, der følger med." Jeg ser da også par i "Luksusfælden", der er uden for pædagogisk rækkevidde og egentlig bare bekræfter holdningen. Alligevel har jeg flyttet mig lidt, jo mere jeg har læst om det - og tænkt over det. Vi spurgte i søndagsavisen Horsens Folkeblads følgere på Facebook, hvad de synes om netop kviklån. En klar majoritet så gerne et forbud mod ågerrenter - eller i det mindste de reklamer, der nærmest kører i båndsløjfe på reklamefinansierede tv-kanaler. Jeg bed også mærke i forslaget om at indføre privatøkonomi som fast pensum i folkeskolen, fordi unge er for letpåvirkelige og ved for lidt. God idé. Allermest tankevækkende var et indlæg fra en, der netop havde fået en mere nuanceret holdning til sagen og havde rykket sig fra "stop nu med forbud"-standpunktet. Han skrev: "Det er nemt at påstå, at man blot kan lade være, men hvis det er den eneste mulighed, man ser for at betale ens udgifter og få mad på bordet, ser man nok anderledes på det." Vel talt! Man kan sagtens være myndig og ekstremt sårbar på samme tid, og i takt med teknologiske fremskridt er det simpelthen blevet for let at spille sig i livslang gæld eller låne hurtige penge med vanvidsrenter på op til 800 procent om året. Og hvem ved? Måske er man blevet truet til at skaffe kolde kontanter i en rasende fart, fordi man er kommet i lag med tvivlsomme typer. En skræmmende tanke. Når jeg nu har ordet, skal der lyde en tak til dem, der tager sig tid til at bidrage reflekteret til søndagsdebatten i Horsens Folkeblad uge efter uge. Det er værdsat og har i det mindste gjort denne signatur klogere.

Annonce