Annonce
Erhverv

Stor sejr for lokal keramiker: Udsigt til million-erstatningskrav efter fem års retssag mod Christian Bitz

Kasper Würtz, som driver keramik-virksomhed i Hatting, har vundet sag over ernæringseksperten Christian Bitz i Landsretten. Arkivfoto: Morten Pape
Ifølge advokaten for den lokale keramiker Kasper Würtz venter der nu Christian Bitz og F/H A/S et millionerstatningskrav, efter Landsretten har afgjort et brud på ophavsretten i sag om stentøj.

Horsens: En stor sejr.

Sådan betegner Johan Løje, advokat for Horsens-keramikeren Kasper Würtz, en landsretsafgørelse, som blev offentliggjort torsdag formiddag.

Her afgjorde Østre Landsret, at ernæringsekspert og tv-kendis Christian Bitz og grossistvirksomheden F&H A/S krænkede Kasper Würtz ophavsret, da de i 2016 lancerede et spisestel i stentøj.

Annonce

En afgørelse, som stadfæster en lignende afgørelse i Sø- og Handelsretten fra marts 2020.

- Men landsretten har skruet op for charmen. Sø- og Handelsretten gav os ikke medhold i, at F&H skulle trække keramikken tilbage fra markedet, destruere den og offentliggøre dommen i et landsdækkende livsstilsmagasin. Det har landsretten givet os medhold i, siger Johan Løje, som beretter om en lokal keramiker, som er meget glad oven på afgørelsen, og som nu kan se frem til erstatning.

Femårig sag

Sagen tog sin begyndelse i 2016, da Christian Bitz og F&H i 2016 lancerede en stentøj-kollektion bestående i krus, tallerkner og skåle i sort, grå og grøn. Denne, vurderede Kasper Würtz, som driver virksomheden K. H. Würtz i Hatting, mindede i for høj grad om hans egne produkter, og den vurdering erklærede Sø- og Handelsretten sig enig i efter fire års retsforløb.

Retten fandt da, at dele af Christian Bitz' og F&H's stel krænkede Kasper Würtz ophavsret og skulle forbydes, mens andre dele af stellet ikke gjorde.

Christian Bitz og F&H ankede herefter afgørelsen til landsretten, som altså nu også har givet Kasper Würtz medhold.

Annonce

Et million-erstatningskrav

Med landsrettens afgørelse går sagen nu tilbage til Sø- og Handelsretten, hvor der skal sættes beløb på erstatningen. En proces, som Johan Løje forventer vil tage et års tid.

Han kan endnu ikke sætte præcist beløb på erstatningskravet.

- Men vi taler om et millionerstatningskrav. Udgangspunktet er, at man kan få fem procent af den omsætning, som man ville have kunnet opnå. Og her er der tale om en omsætning på et pænt tocifret millionbeløb.


Det er kun set i meget begrænset omfang tidligere, at domstolen har krævet tilbagetrækning, destruktion og offentliggørelse af dommen.

Johan Løje, advokat


- Den totale omsætning (for Christian Bitz' kollektion, red.) er nok et trecifret millionbeløb, men der bliver en diskussion om, hvilke produkter som er omfattet, og hvilke der ikke er, siger Johan Løje.

Afgørelsen i landsretten kan i teorien ankes til Højesteret, men det, vurderer Johan Løje, ikke bliver aktuelt.

- Modparten kan forsøge at argumentere for, at der er noget principielt i sagen, men det er efter min opfattelse ikke tilfældet, siger han.

Annonce

Bitz undrer sig

Afgørelsen er ifølge Johan Løje ikke kun vigtig for Kasper Würtz, men også for den kreative branche i sin helhed.

- Det er kun set i meget begrænset omfang tidligere, at domstolen har krævet tilbagetrækning, destruktion og offentliggørelse af dommen. Og det er nok ikke set i relation til brugskunst før, siger Johan Løje.

I en skriftlig udtalelse undrer Christian Bitz sig over afgørelsen, skriver Ritzau.

- Vi har naturligvis ikke kopieret noget som helst, for det pågældende stel bunder i en keramiktradition, der har flere hundrede år på bagen, og jeg forstår på ingen måde, hvordan retten har nået denne dom, udtaler han, der nu vil nærlæse dommen, inden han tager stilling til, hvad han vil gøre i den videre sag.

Annonce

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Hedensted For abonnenter

Tiltalte i sag om millionbedrageri afviser alt: Vi anede ikke, der foregik noget ulovligt, før vi blev anholdt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

I gamle dage var der ikke meget at råbe hurra for i Horsens Statsfængsel - dét var der tirsdag

Horsens For abonnenter

Før kiggede folk overbærende: Nu snører Kaare boksehandskerne og får stød i hjernen for at undgå ukontrollerede bevægelser

AC Horsens

AC Horsens jagter en matchbold: Tre ting gør holdet til favorit på den svære udebane i Nykøbing

Brædstrup

Skal Horsens have sin egen camino? Landsbyråd vil binde landsbyer i området bedre sammen

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Horsens

Det skal være slut med graffiti og knuste ruder: Ejer af øjebæ ved Vejlevej har købt øvrige ejere ud for at forskønne skæmmet ejendom

Sport For abonnenter

Kommentar: Mesterskabet er langt væk - derfor er HIC nødt til at fordele lønkronerne anderledes, hvis man retur til finalerne

Horsens

Livlig debat om forsvars-forbeholdet: Bliver det dyrere, hvis vi siger ja, og bliver Danmark mere sikkert?

Erhverv

39-årige Iben fra Vejle er blevet slagter i Glud: Uddeler luftede ideen for hende for flere år siden

Ekspert om Natos vokseværk: - Fjenden er Rusland, og Rusland er på røven for at sige det på firkantet dansk

Horsens

Omdiskuteret skulpturallé har fået sit gennembrud, og flere skulpturer er på vej: Formand foreslår, at der rejses et attraktions-skilt ved motorvejen

Hedensted For abonnenter

Få overblikket her: Er fjernvarmen på vej til din by?

Horsens

Annette er klar med nye tiltag: Jeg skrev og forklarede, at traktorerne var ved at være slidte - og nu har vi fået 12 nye

Annonce