Horsens: En stor sejr.
Sådan betegner Johan Løje, advokat for Horsens-keramikeren Kasper Würtz, en landsretsafgørelse, som blev offentliggjort torsdag formiddag.
Her afgjorde Østre Landsret, at ernæringsekspert og tv-kendis Christian Bitz og grossistvirksomheden F&H A/S krænkede Kasper Würtz ophavsret, da de i 2016 lancerede et spisestel i stentøj.
En afgørelse, som stadfæster en lignende afgørelse i Sø- og Handelsretten fra marts 2020.
- Men landsretten har skruet op for charmen. Sø- og Handelsretten gav os ikke medhold i, at F&H skulle trække keramikken tilbage fra markedet, destruere den og offentliggøre dommen i et landsdækkende livsstilsmagasin. Det har landsretten givet os medhold i, siger Johan Løje, som beretter om en lokal keramiker, som er meget glad oven på afgørelsen, og som nu kan se frem til erstatning.
Femårig sag
Sagen tog sin begyndelse i 2016, da Christian Bitz og F&H i 2016 lancerede en stentøj-kollektion bestående i krus, tallerkner og skåle i sort, grå og grøn. Denne, vurderede Kasper Würtz, som driver virksomheden K. H. Würtz i Hatting, mindede i for høj grad om hans egne produkter, og den vurdering erklærede Sø- og Handelsretten sig enig i efter fire års retsforløb.
Retten fandt da, at dele af Christian Bitz' og F&H's stel krænkede Kasper Würtz ophavsret og skulle forbydes, mens andre dele af stellet ikke gjorde.
Christian Bitz og F&H ankede herefter afgørelsen til landsretten, som altså nu også har givet Kasper Würtz medhold.
Et million-erstatningskrav
Med landsrettens afgørelse går sagen nu tilbage til Sø- og Handelsretten, hvor der skal sættes beløb på erstatningen. En proces, som Johan Løje forventer vil tage et års tid.
Han kan endnu ikke sætte præcist beløb på erstatningskravet.
- Men vi taler om et millionerstatningskrav. Udgangspunktet er, at man kan få fem procent af den omsætning, som man ville have kunnet opnå. Og her er der tale om en omsætning på et pænt tocifret millionbeløb.
Johan Løje, advokatDet er kun set i meget begrænset omfang tidligere, at domstolen har krævet tilbagetrækning, destruktion og offentliggørelse af dommen.
- Den totale omsætning (for Christian Bitz' kollektion, red.) er nok et trecifret millionbeløb, men der bliver en diskussion om, hvilke produkter som er omfattet, og hvilke der ikke er, siger Johan Løje.
Afgørelsen i landsretten kan i teorien ankes til Højesteret, men det, vurderer Johan Løje, ikke bliver aktuelt.
- Modparten kan forsøge at argumentere for, at der er noget principielt i sagen, men det er efter min opfattelse ikke tilfældet, siger han.
Bitz undrer sig
Afgørelsen er ifølge Johan Løje ikke kun vigtig for Kasper Würtz, men også for den kreative branche i sin helhed.
- Det er kun set i meget begrænset omfang tidligere, at domstolen har krævet tilbagetrækning, destruktion og offentliggørelse af dommen. Og det er nok ikke set i relation til brugskunst før, siger Johan Løje.
I en skriftlig udtalelse undrer Christian Bitz sig over afgørelsen, skriver Ritzau.
- Vi har naturligvis ikke kopieret noget som helst, for det pågældende stel bunder i en keramiktradition, der har flere hundrede år på bagen, og jeg forstår på ingen måde, hvordan retten har nået denne dom, udtaler han, der nu vil nærlæse dommen, inden han tager stilling til, hvad han vil gøre i den videre sag.