Annonce
Horsens

Slut med at 'straffe' foreningerne for voksne medlemmer: Nu kommer der en gulerod i stedet

Foreningerne skal ikke længere "straffes" for at få flere voksne medlemmer, og så kan de se frem til 500 kroner for hvert nyt medlem - både voksne og børn, fortæller udvalgsformand Jakob Bille (LA). Arkivfoto: Søren E. Alwan
Med en ny tilskudsmodel bliver foreningerne i fremtiden ikke straffet for at hente flere voksne medlemmer ind, og der venter også 500 kroner for hvert nyt netto-medlem. Forhåbningen fra Horsens Kommune er flere aktive voksne.

Horsens: Det er slut med at "straffe" idrætsforeninger i Horsens Kommune for at få flere voksne over 25 år på medlemslisten. Og samtidig kan foreningerne nu se frem til en bonus for at få nye medlemmer ind.

Det er de væsentlige punkter i en tilskudsmodel, som kultur- og civilsamfundsudvalget i Horsens Kommune mandag blev enige om at føre ud i livet. Modellen hviler på en pulje på en million kroner, som er blevet afsat i budgettet hvert år frem til 2024 med henblik på at få flere voksne medlemmer i foreningerne.

- Det vigtigste er, at vi ikke længere "straffer" foreningerne, men i stedet giver dem incitamenter til at få flere voksne medlemmer. Det skal være en gulerod, der kan hjælpe med til, at foreningerne kan udbyde endnu flere tilbud eller får penge til at løfte deres instruktører og trænerstab, siger Jakob Bille (LA), formand for udvalget.

Annonce

Det vigtigste er, at vi ikke længere "straffer" foreningerne, men i stedet giver dem incitamenter til at få flere voksne medlemmer.

Jakob Bille (LA), formand for kultur- og civilsamfundsudvalget i Horsens Kommune

500 kroner for nyt medlem

I modellen er halvdelen af pengene i puljen afsat til at give et lokaletilskud for de første 10 procent voksne medlemmer i foreningen. Samme beløb er sat af til, at foreningerne kan få 500 kroner for hvert nyt netto-medlem - ikke nødvendigvis kun voksne medlemmer.

Som sidste punkt fastfryses foreningernes nuværende andel af voksne, så kommer der flere til, vil det ikke gå ud over deres nuværende tilskud - det er altså her, de ikke længere bliver "straffet".

Dermed er forhåbningen fra udvalgets side, at der kommer flere idrætsaktive voksne. Dem er der også brug for, hvis kommunens mål i Bevæg dig for livet-aftalen skal indfries. Aftalen lyder på 5000 flere foreningsaktive, og da en stor andel af kommunens børn allerede er medlemmer i foreningerne, skal der i høj grad hentes nye medlemmer blandt de voksne.

Stemte for anden model

Fire modeller var på tegnebrættet til udvalgsmødet, og der var i den forbindelse blevet lavet et prioriteringskatalog med spareforslag, fordi to af modellerne var dyrere end den afsatte million kroner.

Kataloget kom dog ikke i spil, da man gik med en model, der holder sig inden for budgettet. Den stemte et flertal bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og løsgænger Birthe Knudsen for.

Jakob Bille stemte for en anden model, men med en bemærkning om, at han, idet der ikke kunne findes flertal for hans foretrukne model, bakkede op om flertallets beslutning.

- En million mere på tilskudsområdet er et stærkt signal at sende, og nu er første skridt at få udarbejdet retningslinjerne for, hvordan det hele skal foregå. Et vigtigt omdrejningspunkt for mig og for udvalget er, at det skal være så nemt som muligt for foreningerne at administrere, lyder det fra Jakob Bille.

- Og så er det ikke nogen hemmelighed, at jeg gerne vil have afsat endnu flere midler, får udvalgsformanden også nævnt.

Dermed lægger han op til, at der kan kigges på modellen igen i de kommende år, men sker det ikke, skal den senest genforhandles inden udgangen af 2024, når den årlige million kroner i budgettet forsvinder.

Udvalgsformand Jakob Bille (LA) ser gerne, der kommer endnu flere tilskudskroner til foreningerne, så det giver større bonus at skaffe voksne medlemmer. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Folkedomstolen i aktion

Skulle hun have været dømt for uagtsomt manddrab, den 28-årige kvinde, der i maj måned sidste år overtrådte færdselsloven og som konsekvens af det kørte ind midt i et cykelløb og ramte en 18-årig cykelrytter, der et døgn senere døde af sine kvæstelser? Nej, mente retten i Aarhus, der mandag middag idømte den 28-årige kvinde fra Odder en bøde på 1500 kroner. Det er samme bøde, som man får, hvis man taler i mobiltelefon, mens man kører. I den situation får man også et klip i kørekortet. Det koster også en bøde på 1500 kroner at køre imod ensretningen uden at ramme nogen, eller at køre mellem 84 og 90 kilometer i timen i en 70 kilometers zone. Hvis der er vejarbejde, bliver bøden fordoblet. Ikke overraskende har dommen i cykelløb-sagen affødt mange kommentarer på diverse Facebook-sider. Ikke mindst kommentarer, der udtrykker undren over, at det kun koster 1500 kroner at køre et andet menneske ihjel. Retsfølelsen er krænket, er overskriften for mange af de kommentarer, der vælter ind på de sociale medier, hvor folkedomstolen peger på alt fra lang fængselsstraf til fratagelse af kørekort. Dommerne i folkedomstolen har talt. Dommen er for mild, retssystemet en hån og retsfølelsen sat ud af spil. Men god gammeldags forargelse er heldigvis ikke nok til at afgøre en passende dom. For hvilken straf er egentlig den rigtige, når man ved et uheld tager et andet menneskes liv? Vil en fængselsstraf overhovedet give mening? Hun gjorde det helt sikkert ikke med vilje, og hun har formentlig straffet sig selv hvert eneste sekund siden den fatale dag i maj sidste år. Forældrene får ikke deres søn tilbage, og man må formode, at den 28-årige uanset straffens størrelse vil undgå at gentage fejlen resten af livet. Og er straffen ved at skulle leve resten af livet med bevidstheden om, at hun har taget et andet menneskes liv, måske ikke straf nok. Og at hun ved, at hun i nogles øjne slet ikke burde gå frit rundt.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce