Annonce
Østjylland

Skovfoged om vildskov: At tage 750 hektar skov ud af drift er forræderisk

- Jeg mener ikke, det er den rigtige beslutning at lave vildskov der, for så går det storslåede ved netop dén skov tabt, siger tidligere skovfoged gennem 30 år, Helge Daus. Arkivfoto: Axel Schütt
Skovfoged Helge Daus mener, at Marselisborgskovene skal være naturnær produktions-lystskov med plads til mountainbikere, fodtusser og ryttere. Og så skal det også være muligt for handicappede at komme på rundtur i skoven på visse tider i minibus.

AARHUS: Han er den sidste af ”den gamle garde”, som tidligere skovfoged Helge Daus selv udtrykker det. Derfor er det ham også magtpåliggende at give sin holdning til kende i den debat, der er opstået i kølvandet på, at Aarhus Kommune er gået i gang med processen bag anlæggelsen af vildskov i Marselisborgskovene.

Helge Daus har haft sin gang i skovene siden 1947, han blev uddannet som 28-årig og kan tænke tilbage på en tid, hvor der kom ridende politi i skovene, og man fældede træerne med en håndsav.

Det storslåede går tabt

Han er ikke bange for at følge med tiden, og har selv gjort det i sit 30-årige virke som skovfoged ved Aarhus Kommune.


I en vildskov vil træerne bare vælte og blive liggende og rådne, og jeg kunne frygte, at skovens brugere vil se forfald og synes, at det hele kommer til at se forsømt ud, og derfor fravælge denne skov som rekreativt område

Skovfoged Helge Daus


Men beslutningen om at omdanne Marselisborgskovene til vildskov vil han ikke kalde at følge med tiden – men derimod en forkert beslutning.

Ifølge Helge Daus bidrager vildskov ikke til klimaets forbedring. Der produceres ikke brugbart træ til samfundets gavn. At udlægge vildskov bidrager altså ikke til samfundsøkonomien, men vil forøge import af træ som i fremtiden bliver en større og større mangelvare. Vildskov/urørt skov er en nulløsning i forhold til klimaet og CO2-balancen. Derfor er det katastrofalt, at Danmark vil udlægge 75.000 ha vildskov/urørt skov, og det kommer til at svie for vores efterkommere, mener Helge Daus.

- Jeg mener ikke, det er den rigtige beslutning at lave vildskov i Marselisborgskovene, for så går det storslåede ved netop dén skov tabt, siger han og fortætter:

- Og efter min mening, så passer skovdyrkning og politik ikke sammen. Beslutningen om at omdanne størstedelen af skovene syd for Aarhus til vildskov med indhegning og græssende dyr er lavet i et forlig. Jeg tager mig til hovedet. Skoven er langsigtet og skal kontinuerligt holdes ved lige, det er ikke noget, man kan bestemme i et forlig efter min mening.

Annonce

Forfald og rådne træer

Hvis den tidligere skovfoged selv skal sætte ord på, hvad skoven skal være, så er det; dejlig, tryg, der er læ, ro, fuglesang og så skal den være storslået.

- I en vildskov vil træerne bare vælte og blive liggende og rådne, og jeg kunne frygte, at skovens brugere vil se forfald og synes, at det hele kommer til at se forsømt ud, og derfor fravælge denne skov som rekreativt område. Og jeg er sikker på, at det også vil få konsekvens for brugere som mountainbikere, løbere og ryttere. Derudover risikerer man ved manglende udtynding, at skoven kan blive ustabil og vælte i kager, når det stormer, siger Helge Daus.

I hans optik er skovene et nationalprodukt, som skal tjene folket.

- At tage 750 hektar skov ud af drift er forræderisk i forhold til vores fremtid. Og når nye arter kommer tilbage i den urørte vildskov, så er det jo fordi, de er der i forvejen.

Annonce

Skov er ikke landbrug

Den tidligere skovfoged påpeger, at Erik Buchwald, der er forstfuldmægtig i Naturstyrelsen, har undersøgt, at der allerede er biodiversitet i skovene, og at de uddøende racer ikke er accelereret siden 1850.

Det planlagte område med indhegning og græssende dyr falder heller ikke i god jord hos den tidligere skovfoged. En skov er ikke et landbrug, og derfor skal tingene holdes adskilt.

- Efter min mening skal vi have naturnære produktions-lystskove, der skal bidrage til forbedring af klimaet ved at optage så meget CO2 som muligt. Marselisborgskovene er samfundets skov.

Helge Daus

Helge Daus har været skovfoged i Aarhus Kommune i 30 år.

Han var medansvarlig for skovrejsningerne i kommunen fra midten af 1970’erne og frem til år 2000. Interessen for skov blev vakt allerede i den tidlige barndom.

Skovfoged ved Aarhus Kommune 1974-2003.

Har udgivet bøgerne; ”Riis Skov”, ”Skovene” og ”Bevaringsværdige træer”.

Hvem er skoven til for?

Aarhus Byråd har i et forlig besluttet, at 600 hektar ud af Marselisborgskovenes 750 hektar skal udlægges til vildskov. Det betyder i praksis, at kommunen indstiller tømmerhugst og almindelig forstmæssig pleje af skoven. Man planlægger desuden at indhegne 100-200 hektar, hvor heste eller kvæg skal skabe lysåbne arealer til glæde for biodiversiteten.

Debatten raser mellem tilhængere og modstandere af vildskoven. Århus Stiftstidende søger i denne og i kommende aviser at grave os ned under de opildnede indlæg, finde substansen og skabe klarhed over fordelene og ulemperne ved vildskoven. Det gode spørgsmål er: Hvem er skoven til for?

Annonce
Horsens For abonnenter

Bevaringsværdig bygning i Eldrup skal rives ned: Ejer vil dog bygge nyt i samme historiske stil, lyder det

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Populært padelcenter solgt til stor svensk kæde: Vi har fået et tilbud, som vi ikke kunne sige nej til

Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Horsens

Knap 10.000 folkeskolelever kan måske se frem til tidlig juleferie

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Kultur

Rock i Lunden vender hjem med rap, rock og strygere: Se næsten hele plakaten

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Horsens

Anna Sophia er danmarksmester i styrkeløft - men det er et helt andet løft, hun bliver hyldet for

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Horsens

Ups - cyklist kørte over for rødt lys - så ikke lige politibilen i nærheden

Annonce