Annonce
Hedensted

Skadelige biller invaderer huse i hobetal: Skadedyrsbekæmper har aldrig set noget lignende

Flæskeklanner er almindelige i naturen, hvor de æder ådsler. Privatfoto
Flæskeklanner er blevet et stort problem i Hedensted Kommune, og skadedyrsfirma angiver de nedlagte minkfarme som årsagen. Fødevarestyrelsen mener dog ikke, plagen stammer derfra.

Hedensted: Er du stødt på en brunsort bille på syv til ni mm i dit hus de seneste måneder, er du ikke den eneste.

Flere boligområder i Hedensted Kommune har været angrebet af de såkaldte flæskeklanner, oplyser Hedensted Kommune.

Samme oplevelse har Michael Hougaard, der har Chrisal Skadedyrsservice i Stenderup og har over 30 års erfaring med at bekæmpe skadedyr.

Annonce

- Det er helt ekstremt i år, og jeg har aldrig set noget lignende. Vi har fået mange hundrede gange flere anmeldelser end normalt. Vi har tidligere set flæskeklanner i nabohuse til minkfarme, men vi har aldrig set det i det her omfang før, siger Michael Hougaard.

Fra minkfarme

Han kender udmærket godt de små biller. De har nemlig hidtil været et kendt problem på minkfarme, hvor de har levet af minkfoder. Farmerne har ikke været glade for dem, for når flæskeklannerne skal lægge æg, så gnaver laverne sig ind i træværket og forpupper sig, og det kan ødelægge træet.

- De anmeldelser vi får nu kommer i områder, hvor der tidligere har ligget minkfarme i en radius af en til to kilometer, forklarer Michael Hougaard.


Vi har fået mange hundrede gange flere anmeldelser end normalt.

Michael Hougaard


Han er sikker på, at opblomstringen af flæskeklanner skyldes de nedlagte minkfarme.

- Klannerne lagde jo æg på minkfarmene sidste år, og når der så kommer varme, så klækker æggene. Men flæskeklanner har jo ikke noget at leve af på den nedlagte farme, så derfor søger de væk, forklarer Michael Hougaard.

Flæskeklanner er almindelige i naturen, hvor de æder ådsler. Foto: Ulf Bjerre/Miljøstyrelsen

Flæskeklanner er ikke ret gode til at flyve, så de lader sig bære med vinden og kan komme en  kilometer væk.

- Minkfarmen lå i et bælte ned langs den jyske vestkyst, og anmeldelser om flæskeklanner følger præcist billedet af, hvor farmene ligger, også her lokalt, hvor der er mange anmeldelser omkring Gl. Sole, forklarer Michael Hougaard, der jævnligt bekæmpede flæskeklanner på farmene, før de blev nedlagt sidste år.

Flæskeklanner

Flæskeklanneren er 7-9 mm lang og brunsort. Den kan kendes på et lyst tværbånd med seks mørke prikker henover den forreste del af ryggen. Den spiser røget eller saltet kød, klipfisk, fiskemel, tør ost, hundekiks, tørfoder til kæledyr og havregryn.

Hvis den findes i beboelse kan den stamme fra fødevarerne, men kan også komme fra en død mus under gulvet eller døde fugle på loftet. Den er meget almindelig i duereder. Efter man har bekæmpet et angreb, bør man opbevare fødevarerne i tætsluttende beholdere, da flæskeklanneren kan flyve, og derfor kan dukke op et stykke tid efter, man har bekæmpet dem.

Flæskeklanner lægger æg hele sommeren. Når ægget er klækket, går larvens udvikling i gang. Flæskeklannerlarvens udvikling varer omkring en måned, hvis dens betingelser er gunstige. Under normale omstændigheder vil larverne forlade deres første levested og opsøge et nyt beskyttet sted, hvor de kan forpuppe sig. Ofte en revne, sprække eller hulrum. Larven kan gnave sig flere centimeter ind i træværk og andre materialer. Flæskeklanner lever som regel kun en generation, den overvintrer som voksen og sværmer i april-maj. Den kan flyve, og har derfor nemt ved at sprede sig til nye steder, hvilket den gør om foråret

Kilde: Miljøstyrelsen og Pestium

Også Hedensted Kommune har fået henvendelser om flæskeklannerne. Kommunen har været i kontakt med Fødevarestyrelsen.

- Ud fra de oplysninger, som vi har modtaget fra Fødevarestyrelsen, vurderer vi, at det ikke er sandsynligt, at aflivningen af mink er årsag til opblomstring af flæskeklannere i Hedensted Kommune. Populationen af biller har ikke kunnet nå at blive opformeret i de aflivede mink i løbet af den periode, de døde dyr var på minkfarmene, inden de blev hentet til destruktion, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Kommunen kan dog ikke udelukke, at der kan have været klannere, der har overvintret på de tomme minkfarme og som nu sværmer.

Annonce

Bekæmp dem

Hedensted Kommune opfordrer til, at beboerne bekæmper flæskeklannerne. Det kan være at sørge for, at de ikke har adgang til føde, fx hunde og kattemad, samt at gøre grundigt rent i sprækker og revner i huset.

- Lige umiddelbart har kommunen ikke mulighed for at gøre andet end at opfordre folk til at bekæmpe dem, men vi må lægge hovederne i blød, hvis problemet fortsætter, siger biolog Rikke Bjerg.

Mange husejere i Hedensted.området har den seneste måned været plaget af flæskeklanner. Privatfoto

I følge Michael Hougaard kan det være en bekostelig affære at få gjort noget ved flæskeklanner, fordi behandlingen skal foretages af tre omgange.

- Det er meget individuelt, hvad folk vil leve med, men det kan blive nødvendigt, hvis man har mange, og man ikke vil risikere, at problemet accelerer, siger Michael Hougaard.

Han tør ikke spå om, hvorvidt flæskeklanner bliver ved med at være et problem.

- Logisk set vil antallet af flæskeklanner finde et leje, men det er en helt ny situation, vi står i, og vi ved ikke, hvordan de kan finde ud af at overleve, siger Michael Hougaard.

Også Hedensted Kommune opfordrer borgerne til at bekæmpe flæskeklannerne, så problemerne ikke vokser.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Vejdirektoratet ser intet behov for ny omfartsvej: Men den er alligevel nødvendig, vurderer kommunen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Ny øverste chef for 7000 kommunalt ansatte i Horsens: Charlotte Lyrskov udnævnt til ny kommunaldirektør

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Erhverv

Første af sin art i Danmark: Nu er byggeriet af kollegium for håndværkere i gang på godsbanearealet

Podcast

Togbroen over Vejlefjord spøger stadig hos Else og John: - Om natten vil det blive helt forfærdeligt for os

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Horsens

Partiformand var med til at skyde Venstres valgkamp i gang: Ravn vil sætte en stopper for beskidt spildevand, der havner i fjorden

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Det er sjældent, at der går vaskeægte røvhuller rundt iblandt os: 1250 elever mødte ind til første skoledag blandt stilladser og arbejdsfolk

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Navne

Malene fra Horsens bliver ny chef for bibliotekerne og Borgerservice i Billund

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Horsens

Vil du blive klogere på kandidaterne, inden du sætter dit kryds? Her er overblikket over de lokale vælgermøder

Annonce