Annonce
Østjylland

Ny plan: Palæ skal føres tilbage og have søsterhus

Grunden på Skovvangsvej 209 er tæt groet til i træer og buske, der ikke er blevet holdt i årevis. Foto: Kim Haugaard

De nye ejere af Villa Landluft vil føre villaen tilbage til fordums storhed og samtidig opføre et nyt søsterhus i baghaven, hvor der i dag er garage.

AARHUS: Hjemløse har boet i garagen, og vandaler har begået indbrud og har ikke bare festet i huset, men også lavet en del hærværk på husets indre. Blandt andet er dele af stukloftet hamret i stykker, fløjdøre med farvet glas i blyindfatninger er sparket i stykker, og en radiator er smadret, så der har fosset vand ud i huset og lavet vandskade.

Skaderne er til at få øje på i det tidligere så flotte palæ med 3,10 meter høje rum, som har stået tomt efter, at det blev dødsbo.

Men nu skal der også ske noget. Huset skal istandsættes totalt og indrettes med fem mindre ejerlejligheder på hver cirka 75 kvadratmeter. Samtidig skal palæet have et søsterhus.

Sådan lyder planen fra firmaet Landluft Aps, der har erhvervet den historiske og spektakulære villa på hjørnet af Skovvangsvej og Nordre Ringgade.

I entréen er en fin svungen trappe til første sal. Den er brandsikret på et tidspunkt, men aldrig malet færdig.

Klodsede karnapper

Bag firmaet Landluft Aps står en direktion på to yngre maskiningeniører, Claus Pihlmann og Peter Øgaard Reinholdt Jakobsen. De har kapital i ryggen fra andre firmaer i ejerkredsen. De to udvikler og administrerer boliger i Aarhus og omegn og står bl.a. bag Studielandsbyen i Viby med ungdomsboliger.

Ejerne har sat arkitektfirmaet Lenschow & Pihlmann til at udvikle palæ-ejendommen. Og herfra fortæller arkitekt Søren Pihlmann om det samlede projekt for modernisering og nybyggeri:

- Der er på villaen lavet flere tilbygninger gennem årene og indsat vinduer, der er ude af takt med husets orden. Desuden er taget skiftet på et tidspunkt med klodsede karnapper og varierende taghældning. Ved at fjerne alle ombygninger og tilbageføre store dele af huset til det oprindelige udgangspunkt fremkalder vi dele af de arkitektoniske elementer, som er gået bort på nuværende tidspunkt. Vi overvejer blandt andet, om vi skal føre taget tilbage efter de oprindelige tegninger med et fladere tag, der minder mere om en italiensk gård, fortæller Søren Pihlmann.

Villaen har mange fine detaljer med paneler og udsmykninger, men fløjdøre med glas er blevet smadret af vandaler.
Annonce

Nye kerner i huset

Ejerne er lidt i tvivl om, hvorvidt tårnet måske først er tilføjet i 1910, og det kan være grund til uklarhed om byggeåret. For arkitekterne har fundet gamle tegninger af huset, de kan bruge som ledetråd til restaureringen. Og tegningerne er uden tårn, som kun indeholder en bagtrappe.

Samtidig venter et større arbejde med at istandsætte huset inde og ude. Et arbejde, der ikke er blevet lettere efter vandalers hærgen.

- Tanken er indvendigt at transformere huset, så det tydeligt fremgår, hvad der er det eksisterende hus, og hvad der er nye, tilføjede elementer. Derfor vil vi sætte nye funktioner som toilet og bad ind i de eksisterende rum som 'kerner', ligesom rummene fores med et bånd af paneler, hvor husets nye funktioner er integreret, for eksempel døråbninger, isolering og køkken med videre. Det kan nok være svært at finde vinduer, der overholder energikravene med samme tynde sprosser. Så her er også en udfordring, fortæller arkitekten.

Både i stueetagen (billedet) og på første sal er der 3,1 meter til loftet. Det er med til at give rummene storhed og fylde.
Annonce

Søsterhus med volumen

Bagerst i haven skal garagen væltes, og ønsket her er som sagt at få lov til at opføre et nyt hus i samme volumen som villaen med fem ejerlejligheder, to terrasser og en parkeringsplads. Det nye byggeri er afgørende for at få moderniseringen af villaen til at hænge sammen økonomisk, lægger ejerne ikke skjul på. Og det er vigtigt rent arkitektonisk:

- Det er vigtigt at få samme bygningsvolumen og skabe det nye hus som en fortolkning af den eksisterende bygning for at få en dialog mellem de to huse, der også får den store have til deling, forklarer Søren Pihlmann.

Arkitekterne går nu i dialog med kommunen om helhedsplanen. Ideen er foreløbig blevet afprøvet i Lokalt Kulturmiljøråd, der er kommunens rådgivende organ for gamle kulturmiljøer. Her er man ret begejstret og beskriver det som et seriøst og gennemtænkt projekt både at restaurere og at bygge nyt på grunden. Men i sidste ende er det kommunens afdeling for byggeri, der skal behandle og afgøre byggesagen.

Et værelse på første sal har indbygget garderobe. Men gulvet er ødelagt efter en vandskade.
Annonce

"Markant medspiller"

- Villa Landluft er et specielt hus, der ligger meget markant. Vi synes det er meget interessant, hvis man kan føre huset tilbage til det oprindelige og få huset til at leve igen og gøre det til en markant medspiller i bybilledet. Huset er meget bevaringsværdigt, fordi det fortælller om en tid, da man kunne bygge ret store huse, siger arkitekt Mette Viuf Larsen, formand for Lokalt Kulturmiljøråd.

Hun fortæller, at huset er opført i det, man kan betegne som hjemstavnsstil eller historicistisk stil med tårn og palævinduer.

- Det er et romantisk billede af større og markante bygninger. Villaen har i mange bygningsdetaljer referencer fra andre store huse og herregårde, forklarer Mette Viuf Larsen.

Hun beskriver i det hele taget villaen som et godt hus, der står godt og har åbenlyse kvaliteter.

Udenfor er forfaldet også synligt. Ikke mindst ved garangen, der er faldet sammen over en gammel Mercedes.
Garagen bagerst i haven blev opført i 1954 med 16 separate rum til specialbiler, som den daværende ejer handlede med.
En af de små hjørnerum i huset rummer noget, der minder om en lille havestue.
Udsigt til den travle Nordre Ringgade fra Villa Landluft.
Annonce
Navne For abonnenter

Borgmesterfruen Niels Peter har sunget sin sidste sang: Sørgede for humoren, ideerne og avisgennemlæsningen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Trods et budget på over seks milliarder, skal der spares på de svageste. Men man kan faktisk godt flytte pengene rundt mellem kasserne: 9 svar gør dig klogere på kommunens budget

Hedensted For abonnenter

App skabt i Ølholm hjælper ukrainske børn med at lære dansk: Fire-årige Roman blev stolt, da pædagogen forstod, han sagde farvel

Hedensted

Borgmester begræder lukning af uddannelse: - Vi skal måske til at gå efter hovedskolerne

Horsens For abonnenter

27 mio. i minus: Krav om besparelser på specialbørn kan betyde færre samtaler og mindre aflastning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Erhverv For abonnenter

Byggefirma har haft et helt vildt år og omsætter for 2,3 milliarder - men på et punkt blev 2021 det dårligste år siden 2015

Erhverv For abonnenter

Busselskab kører millioner hjem, rengøringsfirma mister ansatte og vindues-sælger har millionunderskud: Her er 11 lokale regnskaber

Horsens For abonnenter

25-årig erkender i kæmpe hackersag: Misbrugte sit job på folkeskole til at skaffe sig private, intime fotos af 70 kvinder

Horsens

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Navne

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Leder For abonnenter

Har du husket den gule trøje i dag: Kæmpe tillykke til AC Horsens

AC Horsens

Vild udvikling for tidl. AC Horsens-spiller: Fra Østbirk til en plads på Kasper Hjulmands A-landshold

Annonce