Annonce
Erhverv

Minister bakker op om rekordstort parkeringsanlæg: Bygherre sigter efter byggestart i 2022

Det potentielle parkeringsanlæg vil blive indrettet med døgnovervågning, sove- og badefaciliteter samt restaurant. Illustration: HM Entreprenør
Der er opbakning fra flere politiske partier til at give den nødvendige dispensation til, at HM Entreprenør kan opføre et parkeringsanlæg med plads til 500 lastbiler ved Horsens S-afkørslen ved E45.

Hedensted/Horsens: - Vi håber at kunne gå i gang med at bygge i midten af 2022.

Sådan lyder meldingen fra Michael Mortensen, administrerende direktør i HM Entreprenør, om det potentielle parkeringsanlæg ved afkørsel Horsens S, som efter planen skal kunne rumme 500 lastbiler.

Dermed sætter direktøren for første gang tidshorisont på projektet, der, hvis det bliver godkendt, vil blive det største af sin art i Europa.

Annonce

- Sagen ligger lige nu hos indenrigsministeren, og jeg fornemmer en positiv tilgang. Jeg forventer, at der bliver taget stilling til det inden sommerferien, og derefter skal der laves lokalplan og kommuneplan, som tager et år, siger Michael Mortensen.

Indenrigsminister Kaare Dybvad (S) bekræfter over for Folkebladet, at han er positivt stemt over for projektet, selvom det kræver, at der skal gives dispensation fra planlovens byvækstregler, som tilsiger, at nybyggeri skal bygges i forlængelse af eksisterende bebyggelse.

- Vejtransporten er i hastig udvikling, specielt op og ned ad E45. Der er brug for ordentlige faciliteter til de vognmænd og chauffører, som bruger den strækning, siger Kaare Dybvad, som kvitterer for den indsats, Michael Mortensen samt de to borgmestre Peter Sørensen (S) og Kasper Glyngø (S) har lagt i projektet.

- Det er nogle entreprenante folk, og nogle gange gælder det om at skabe udvikling, hvor man har mulighed for det. Det er vigtigt, at vi fra Christiansborgs side viser, at vi anerkender, når nogen vil drive samfundet og infrastrukturen fremad, siger ministeren.

Projekt på 270.000 kvm

Parkeringsanlægsprojektet, som er placeret i Hedensted Kommune, blev første gang præsenteret i marts 2020.

Her løftede Michael Mortensen sløret for et anlæg med døgnovervågning, overnatning, badefaciliteter og restaurant.

Projektet blev første gang præsenteret i marts 2020, hvor Michael Mortensen (til højre) samt borgmestrene Kasper Glyngø (S) (til venstre) og Peter Sørensen (S) (nr. to fra højre) fremlagde planerne for transportminister Benny Engelbrecht (S). Arkivfoto: Søren E. Alwan

Et projekt på 270.000 kvadratmeter og dermed den største EU-sikrede rasteplads i Europa.

Anlægget, som efter planen skal ligge på motorvejsafkørslens vestlige side mellem motorvejen og Vestvejen, vil give langturschauffører mulighed for at afholde deres ugentlige obligatoriske 45-timers hvil på lovlig vis.

På statslige rastepladser må chaufførerne parkere i maksimalt 25 timer, men på grund af Horsens Syd-projektets private karakter gælder samme regel ikke her.

Fuld fart på transport- og logistikbranchen

Transport- og logistikbranchen stortrives i Horsens og Hedensted.

Virksomheder som GLS, Normal og Skive Køletransport har i de senere år fundet vej til området, mens etablerede firmaer som Reitan, Jysk, DSV og DKI Logistics har sat udvidelsesplaner i værk.

Antallet af beskæftigede inden for transport og logistik i Horsens Kommune er på få år steget med 13,6 procent, og i dag rummer branchen hver ottende arbejdsplads i kommunen. En udvikling, som synes at pege i samme retning i Hedensted Kommune.

Men hvad er årsagen til den lokale transport- og logistikopblomstring, hvilke fordele og omkostninger følger med, og hvad siger virksomhederne selv?

I en artikelserie går Folkebladet tæt på en lokal transport- og logistikbranche i vækst.

Forhåbningen, forlød det under præsentationen i marts 2020, er således at forebygge, at langturschauffører parkerer ulovligt langs landeveje og i industrikvarterer.

- Så skider chaufførerne i hegnet, fordi de er nødt til at holde i vejkanten og sove. Det skal vi have løst, så branchen kan få et ordentligt ry igen, sagde Michael Mortensen dengang.

Annonce

Inden for tålelig grænse

Projektet er lige nu i høring i Folketingets planlovsforligskreds, hvor der er frist for bemærkninger 11. maj. Bliver det her besluttet at give projektet dispensation fra planlovens byvækstregler, kan Hedensted Kommune gå i gang med lokalplansarbejdet.

Om der skal gives dispensation, er blandt andre op til lokalvalgte Hans Kristian Skibby (DF), og han har i sinde at bakke op om projektet.


Det er nogle entreprenante folk, og nogle gange gælder det om at skabe udvikling, hvor man har mulighed for det.

Kaare Dybvad (S), indenrigsminister


- Hvis man kigger på den måde, vores statslige vejnet fungerer i dag, har vi store problemer med gennemkørende transport. Udenlandske lastvognstog, som holder parkeret de mest fantasifulde steder. Chauffører, som forretter deres nødtørft i vejsiden og smider små poser i grøften.

- Det er godt, at vi har virksomheder, som øjner en forretning i at lave nogle transportcentre, hvor man kan køre ind med lastvognstog, give chaufførerne bedre arbejdsvilkår, og hvor vognmændene betaler for, at deres biler holder ordentligt parkeret, siger Hans Kristian Skibby.

Anlægget skal efter planen ligge på den vestlige side af E45 ved Horsens S-afkørslen. Illustration: HM Entreprenør

Han påpeger samtidig, at projektet er med til at synliggøre Hedensted Kommune som en erhvervskommune, ligesom det vil skabe lokale arbejdspladser.

Hans Kristian Skibby forventer ikke, at parkeringsanlægget vil bringe en ende på ulovligt parkerede lastbiler eller udenlandske chauffører, som stikker af fra parkeringsbøder.

- Men vi vil få det aflastet så meget, at det bliver inden for den tålelige grænse, siger han.

Annonce

Carlos kunne knap kende forskel på røde og grønne æbler, da han kom til Danmark: Men nu har sporskiftet båret frugt

Horsens For abonnenter

Før kiggede folk overbærende: Nu snører Kaare boksehandskerne og får stød i hjernen for at undgå ukontrollerede bevægelser

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

På torsdag banes vejen for seks spor på E45: Ved udgangen af 2026 skal 38 kilometer motorvej stå færdig

Horsens For abonnenter

Lukning af smutveje i Dagnæs er skudt til hjørne: Politiker vil høre borgernes mening efter utilfredsstillende forløb

Horsens

Annette er klar med nye tiltag: Jeg skrev og forklarede, at traktorerne var ved at være slidte - og nu har vi fået 12 nye

Hedensted For abonnenter

Få overblikket her: Er fjernvarmen på vej til din by?

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Hedensted

HPK Hvidevarer bliver til Skousen: Jens Kristian sælger sit livsværk efter 26 år

AC Horsens For abonnenter

Alt du skal vide om AC Horsens' oprykningschancer: Sådan ser regnestykkerne ud, svækkelsen af Nykøbing FC, AC-spillere i karantænefare og risikoen for gummiben

Østjylland

Klimabroen skal forbindes med nordsiden af fjorden - men politikerne vil stadig gerne diskutere, om den overhovedet skal bygges

Livsstil

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Vi mistede to personer, da Sydney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med "ekstra cheese". Den anden lærte vi aldrig at kende

Horsens

Ny type butik i bytorvet har fået særlige vilkår: Centerdirektør ser det som en håndsrækning og et bidrag til både nytænkning og variation for centret

Erhverv For abonnenter

Masterchef-deltagelse satte skub i livslang passion: Troels Katholm dropper pædagog-job og går all-in med madprojekt

Erhverv

Flyveplads er helt forandret: Før var der brummende fly og hektisk aktivitet - nu skal der slappes af og holdes selskaber

Annonce