Annonce
Horsens

Mangel på sygeplejersker har konsekvens: Sygehus tvunget til at lukke senge på den intensive afdeling

Lægefaglig direktør på Regionshospitalet Horsens Nils Falk Bjerregaard har ikke tal på, hvor mange intensiv-patienter, der er blevet flyttet til et andet hospital på grund af pladsmangel. Arkivfoto: Morten Pape
Manglen på sygeplejersker mærkes på Regionshospitalet Horsens, hvor intensivafdelingen på de tyndest besatte dage er helt nede på en halvering af de otte sengeplader til kritisk syge patienter.

Horsens: Tre-fire ud af de i alt otte senge på intensivafdelingen på Regionshospitalet Horsens står tomme, fordi der ikke er sygeplejersker nok til at bemande alle otte pladser på intensiv-afdelingen på Regionshospitalet Horsens. Det har været den nye normal hen over sommeren.

Det fortæller Nils Falk Bjerregaard, lægefaglig direktør på Regionshospitalet Horsens.

- Forklaringen er, at der er mange på barsel, der er langtidssygemeldinger og opsigelser fra dygtige intensivsygeplejersker. Derfor har vi kun kunnet have fire til fem senge åbne hen over sommer - enkelte gange seks senge -  og det er selvfølgelig for lidt, konstaterer direktøren.

Annonce

Den manglende kapacitet betyder, at hospitalet har aftaler med regionens øvrige intensivafdelinger, så de kan trække på dem, når de mangler pladser, og den mindst syge i de færre åbne senge må transporteres til et andet hospital i regionen.

- Man flytter meget nødigt på intensivpatienter, med mindre der er faglige grunde til det, siger direktøren, som ikke har tal på, hvor mange overflytninger der skyldes manglende kapacitet på det lokale hospital.

- Vi har ikke fået en opgørelse, der viser en mærkbar stigning, men det er klart, at der vil være flere, end vi er vant til og ønsker.

Kan ramme store operationer

På intensivafdelingen behandles kritisk syge patienter med behov for intensiv observation, diagnostik, pleje og behandling. Afsnittet behandler også patienter, der har gennemgået store, planlagte operationer og har behov for den intensive behandling.

- Derfor vil der også være risiko for, at vi ikke kan tage alle de planlagte patienter, siger Niels Falk Bjerregaard.

Om det har været tilfældet, har han ikke data for.

Annonce

Ingen regler for akuthospital

En intensivafdeling er et af mange krav til hospitalet, for at det kan fungere som et akuthospital, som netop er den funktion, Regionshospitalet Horsens har i Region Midtjylland. Altså et hospital, der kan modtage akutte patienter døgnet rundt.

Lige nu er kapaciteten i underkanten, og vi gør alt, hvad vi kan, for at få den op.

Nils Falk Bjerregaard, lægefaglig direktør

- Der er ikke regler eller grænser for kapaciteten på intensiv i forhold til at være et akuthospital, men antallet skal passe med de opgaver, vi får ind. Lige nu er kapaciteten i underkanten, og vi gør alt, hvad vi kan, for at få den op, siger Nils Falk Bjerregaard.

Annonce

Vi laver en plan

Der arbejdes således på at kunne genåbne senge på intensivafdelingen.

- Vores mål har været at komme ned på syv pladser, men det arbejde er ikke sat i gang hen over sommeren og sygeplejestrejken. I løbet af en til to uger har vi en plan, som skal sættes i værk. Om det tager en måned eller otte uger at gennemføre den, ved jeg ikke.

Den lægefaglige direktør beskriver intensivafdelingen som en meget vagttung afdeling, fordi den er fuldt bemandet døgnet rundt.

-  I grove træk er der lige så mange på arbejde søndag nat som tirsdag formiddag. Og de arbejdstider er ikke attraktive, det kan vi også se andre steder. Ikke bare i Horsens. Rekrutteringsproblemet er generelt - i Horsens, Danmark og Vesteuropa.

- Vi har haft nogle store årgange af sygeplejersker, nu har vi mindre årgange, mindre søgning til sundhedsuddannelserne. Vi har nye generationer, der har andet i hovedet end arbejde, og de skal gribes an på en anden måde end de ældre generationer, og vi skal kunne noget andet. Vi kommer til at se nærmere på, hvordan vi organiserer arbejdet, hvordan teknologien kan hjælpe os, hvilke fagligheder der er brug for - ligesom vi vil kigge på, hvordan det bliver attraktivt at arbejde på fuld tid.

Vagter døgnet rundt er kendetegnet på alle sengeafdelinger, og også på kirurgisk sengeafsnit er der lukket senge alene på grund af personalemangel.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Klub har hjemme i en hal fra 1935 og drømmer om moderne forhold: Vi lider under alt for lidt indendørs plads

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

To festaber med vilde drømme, talent og solid tro på egne evner skrev Horsens ind i heavy-historien

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Kultur

Hør Horsens 'ser rødt': S har tronet i over 100 år - hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?

Horsens

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Debat For abonnenter

Avisen mener: Kulturminister vil sikre EM-fodboldheltenes kampe på nationalt tv, men pas på med at stikke os blår i øjnene

Horsens

Gågaden spærres delvist af: - Vi synes ikke, fugen har den kvalitet, som vi ønsker

Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Horsens

Vandløb i Horsens er på national liste over mulig forurening med giftigt stof: Svaret skal findes i fisk

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Annonce