Annonce
Horsens

Mange ældre i Horsens siger ja til et besøg fra kommunen

For tre år siden inviterede Ældre Sagen byens ældre til middag på Jørgensens Hotel for at få gode ideer til aktiviteter, der kan være med til at forebygge ensomhed. Sådan er der en række initiativer i Horsens Kommune, hvis mål er at skabe livsglæde og fællesskaber og derved minimere ensomhed blandt ældre. Arkivfoto: Morten Pape

Forebyggende besøg støtter ældre borgere i at trives. Godt halvdelen af dem, der får tilbuddet, siger ja tak til et besøg.

Horsens: Godt 100 borgere, som fylder 75 år i år, var i april samlet et par timer til "fødselsdag" i rådhussalen.

Fødselsdagen var en ny måde at lave forebyggende besøg hos kommunens borgere på 75 år. Her blev deltagerne præsenteret for kommunens forebyggende medarbejdere, fik praktiske oplysninger og en præsentation af en række aktiviteter og tilbud til målgruppen.

- Det var et super arrangement, lød det bagefter fra udviklingskonsulent Ulla Hjorth i kommunens forvaltning for velfærd og sundhed.

Næste standardtilbud om et besøg af en forebyggende medarbejder får man, når man runder 80 år, hvis man ikke i forvejen er i kontakt med kommunen.

Indsatsen handler om at forebygge - eller med det positive fortegn - at være med til at hjælpe ældre til at have en god alderdom.

Det tilbud tager rigtig mange imod. En opgørelse fra sidste år viser, at 2607 ud af de 3931, der fik tilbudt et besøg, sagde ja tak til besøget.

Besøgene handler rigtig meget om livskvalitet for borgerne.

Ulla Hjorth, udviklingskonsulent

Enkemænd og -koner

Ud over gruppen 80+ tilbydes forebyggende hjemmebesøg hos ældre, der er i en særlig risiko for at få nedsat social, psykisk eller fysisk funktionsevne. Her fokuseres på tre grupper: Mænd og kvinder, der er blevet alene, nytilflyttede borgere over 65 år og ægtefæller til personer, der er flyttet på plejehjem.

Besøgene af de forebyggende medarbejdere foregår som en struktureret samtale, hvor borgerens forhold i al almindelighed diskuteres. Der er et særligt fokus på, hvordan personen mestrer sin tilværelse. Hovedvægten lægger på sociale forhold og på at fastholde eller forøge evnen til at klare sig selv i hverdagen.

Annonce

Sikkert Seniorliv

Horsens Kommune er sammen med to andre kommuner med i projektet "Sikkert Seniorliv", hvor man udveksler erfaringer med at forebygge og opspore alderdepression, som rammer en ud af ti over 65 år.

75 års-fødselsdagen på rådhuset var en afprøvning af en ny metode til at nå målgruppen.

- Vi skrev til alle, der fylder 75 år, at de har ret til et hjemmebesøg, men vi laver noget fælles. Så kunne man frit vælge, fortæller Ulla Hjorth, som var meget tilfreds med fremmødet.

Hun fortæller, at antallet af folk, der siger ja til forebyggende hjemmebesøg i Horsens Kommune, ligger højt i forhold til andre kommuner.

- Besøgene handler rigtig meget om livskvalitet for borgerne. Og borgere, der mestrer deres eget liv og er tilpasse, er også de billigste borgere, som hun siger.

Målet med indsatsen i projekt Sikkert Seniorliv er at understøtte dem, der har ressourcerne, så de bruger dem, og så kan kommunen bruge ressourcerne på dem, der har brug for hjælp.

Og med en voksende gruppe ældre, er der brug for at fokusere opgaven. I dag er der 16.042 borgere i Horsens, der er 65 år og derover.

Annonce
Horsens For abonnenter

Gittes varmeregning er steget med over 150 procent: Vores økonomi er en lille smule stram lige nu...

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Ingen forbrydelse bag fund af død kvinde i lejlighed

Horsens For abonnenter

Peter Sørensen sår tvivl om parkeringshus ved banegården efter skrotning af plan for godsbaneareal - Martin Ravn er helt tryg

Ikast-Brande

Fodboldklub er plaget af "corona-hærværk", roderi og flaskeknusning

Hedensted For abonnenter

73-årige Oda bor alene, men skifter de grønne skraldeposer dagligt: De lugter og går i stykker, hvis de bliver fyldt

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

AC Horsens For abonnenter

Prisen på AC Horsens' guldklump stiger: Flotte landskampe kan være millioner værd - her er sportschefens planer og overvejelser

Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Odder

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Danskere advares - situation i Ukraine kan ændres hurtigt

Odder

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Kultur For abonnenter

Fra hippie-miljø i Aarhus til sognepræst i Hedensted

Horsens

Kroen kan købes for 1,5 mio. kr., men ApS jonglerer med flere muligheder

Annonce