Annonce
Horsens

Lukkede genbrugspladser, smittede i Horsens og cykelture ved Nørrestrand: Her er svarene på læsernes spørgsmål

Politihjemmeværnet er sat ind ved Regionshospitalet i Horsens for at guide patienter med corona-symptomer ind. Antallet af smittede i Horsens har flere spurgt til, men det præcise svar er ukendt. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Læsere af Horsens Folkeblad har stillet spørgsmål om coronavirus, og især antallet af smittede i Horsens og lukningen af genbrugspladserne går igen.
Annonce

Horsens: Har du et lokalt forankret spørgsmål om coronavirussen, kan du stille det til Horsens Folkeblad. Sådan lød det for knap et par uger siden i avisen og på hsfo.dk, og siden er der kommet en lind strøm af spørgsmål om alverdens ting.

Nogle går igen, og det ser vi her på avisen som et tegn på, at der sidder mange ude i de horsensianske hjem og har samme undren.

Avisen prøver her at give svar på spørgsmålene:

Annonce

Lukkede genbrugspladser

Spørgsmål fra Frank: Ligger der en konkret eller faglig vurdering af genbrugspladserne til grund for, at de er lukket?

Folkebladet har ud over spørgsmålet her fået flere henvendelser om, hvorvidt genbrugspladserne er lukkede. Svaret er ja, og det gælder både i Horsens, Odder og Hedensted kommuner. I alle tre tilfælde har erhvervslivet adgang til at komme af med affald, da det er nødvendigt i deres daglige arbejde. Ubemandede afsnit på pladserne i Ikast-Brande Kommune er åbne.

Franks spørgsmål er givet videre til borgmester Peter Sørensen (S), der begrunder lukningen i Horsens Kommune således:

- Regeringen har besluttet at sætte den offentlige sektor på nødblus fra fredag 13. marts 2020. Horsens Kommune har i den forbindelse fulgt anvisninger fra Kommunernes Landsforening (KL). KL har vurderet, at genbrugspladser ikke er vitale funktioner, og derfor har Horsens Kommune besluttet at lukke genbrugspladserne for kommunens borgere.

- Vi har også fået rigtig mange spørgsmål om, hvorfor genbrugspladserne er blevet lukket, og jeg synes, det indikerer, at der stadig er nogle, der ikke ser på den nuværende situation med den alvor, der er nødvendig. Det er bl.a. et spørgsmål om, at det i en situation som denne er nødvendigt, at vi som kommune prioriterer vores personale korrekt.

- Personalet på vores genbrugspladser har også mange andre funktioner, hvor de blandt andet er en vigtig del af vores beredskab på velfærdsområdet. Det er vigtigt for os at kunne bemande disse funktioner med mandskab i den nuværende situation. Og samtidig er det vigtigt for os at passe godt på vores medarbejdere.

- Der kommer også rigtig mange besøgende på vores genbrugspladser, så dem vil vi også gerne passe på og sende et signal om, at det er vigtigt, at vi står sammen og hjælper hinanden med at passe på hinanden - bl.a. ved ikke at bevæge os unødigt ud. Selvom det nu for mange er blevet tid til at rydde op i kælderen og gå i haven, appellerer vi til, at horsensianerne holder deres storskrald og haveaffald hjemme i 14 dage. Det må og skal være muligt. Vi skal tage sundhedsmyndighedernes anbefalinger alvorligt.

Annonce

Varelevering til plejecentre

Spørgsmål fra Susanne: Min mor har lejlighed på Nørrevangs område. Må hun fortsat få leveret varer fra en online-butik?

I forbindelse med, at plejecentrene i Horsens Kommune er lukket ned, er det stadig muligt at få leveret varer. Både, hvis man bor på plejecentrene, eller hvis man har egen lejlighed på centrenes matrikel.

- Det er selvfølgelig muligt at få varer leveret til et plejecenter. Personalet vil tage imod leveringen, lyder svaret fra borgmester Peter Sørensen (S).

Annonce

En tur langs Nørrestrand

Spørgsmål fra Carl: Når man er i risikogruppen for corona, er det så i orden at gå eller cykle en tur f.eks. ved Nørrestrand, hvor der ikke er mange mennesker?

Der er i skrivende stund ikke udgangsforbud, så man må derfor gerne bevæge sig ud - også hvis man er i risikogruppen. Det er selvfølgelig på eget ansvar. Sundhedsstyrelsen har på sin hjemmeside, sst.dk, en række anbefalinger i forhold til, hvordan du skal agere, hvis du er i risikogruppen - her kommer de i forkortet version:

- Hold dig hjemme i den udstrækning, det er muligt.

- Undgå steder med mange mennesker, for eksempel offentlig transport i myldretiden.

- Sørg for ekstra god håndhygiejne. Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder.

- Hold afstand på mindst en-to meter til andre - især hvis de viser tegn på sygdom.

- Undgå fysisk kontakt, meld fra til sociale arrangementer og undgå at passe eventuelle børnebørn.

Med udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger har Folkebladet hørt Horsens Kommune, hvordan de forholder sig til spørgsmålet om at bevæge sig udenfor:

- Her ligger vi os også fuldstændig i tråd med Sundhedsstyrelsens vejledning, siger borgmester Peter Sørensen.

Annonce

Smittede i Horsens

Spørgsmål fra Thommy: Hvor mange smittede er der i Horsens? Hvor mange smittede er der på Horsens Sygehus?

Flere har spurgt til antallet af smittede i Horsens og på Regionshospitalet Horsens, og det kan vi kun svare delvist på.

I forhold til antallet på sygehuset kommer der dagligt en opdatering fra Region Midtjylland, hvor man i forlængelse af tallene fra Statens Serum Institut oplyser antallet af indlagte Covid-19-patienter på regionens hospitaler.

Tirsdag 24. marts klokken 7.20 var der to patienter indlagt med Covid-19 i Horsens.

Det er uvist, om de to patienter var indlagt på intensiv og i respirator, men i hele regionen var 40 indlagt og heraf 12 på intensiv - alle i respirator. Af hensyn til patienternes privatliv giver Statens Serum Institut på nuværende tidspunkt ikke yderligere oplysninger om indlagte - heller ikke om døde.

I forhold til smittede i Horsens er det ikke muligt at komme med det præcise antal, og det er heller ikke muligt at komme tæt på. Årsagen er, at man ikke længere tester alle med symptomer på coronavirus, og der gemmer sig derfor et ukendt antal smittede i befolkningen. Alle med symptomer er i stedet blevet bedt om at holde sig hjemme og kun kontakte lægen, hvis man bliver alvorligt syg.

Statens Serum Institut fører dog en geografisk statistik over de bekræftede smittetilfælde, der tirsdag middag lå på 1577 mennesker.

Af dem er 202 fra Østjylland. Det betyder, at der for hver 100.000 mennesker i Østjylland er 22,5 bekræftede tilfælde af coronavirus - også kaldet den kumulative incidens.

På kommunalt plan bliver den præcise kumulative incidens ikke angivet, men ifølge Statens Serum Institut ligger den i Horsens Kommune på mellem en og 19 bekræftede smittetilfælde per 100.000 indbyggere.

I Skanderborg, Aarhus og Silkeborg kommuner er den over 20, mens de resterende østjyske kommuner har samme interval som Horsens. Dog ikke Samsø, der endnu ikke har et bekræftet tilfælde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Højeste antal nye coronatilfælde siden starten af oktober: Statsministeren er bekymret

Annonce