Annonce
Erhverv

Læge siger farvel til 60 timers arbejdsuger - bekymret for sine kolleger

Læge Ole Klitgaard bruger mange timer på sin arbejdsplads i lægehuset i Nørre Snede. 50 til 60 timer om ugen er hovedreglen. Foto: Peter Hald

Lægen Ole Klitgaard fra Nørre Snede Lægehus ser frem til en kortere arbejdsuge - men han er bekymret for sine kolleger.

Annonce

Nr. Snede: Læge Ole Klitgaard fra Nr. Snedes lægehus er både lettet og bekymret på én gang.

Han er glad for, at det er lykkedes ham at sælge sin lægepraksis i Nr. Snede til to kvindelige læger, der overtager lægehuset 1. maj. Det betyder, at Nr. Snede får en ekstra læge i forhold til nu, hvor Ole Klitgaard er den eneste læge i byen.

Men set i et større perspektiv er Ole Klitgaard bekymret på sit fags vegne, for de praktiserende læger er under pres.

Noget af det, der presser de praktiserende læger, er ifølge Ole Klitgaard de økonomiske aftaler, der er omkring konsultationerne.

- Vi har en dybt forældet overenskomst med sygesikringen. Vi får betaling for at tale med patienter i 10 minutter, så hvis man bruger mere tid på de "komplicerede patienter", snyder man sig selv. For nylig brugte jeg 40 minutter på at tale med en kræftpatient, men jeg fik jo kun betaling for de 10 minutter. Tidligere - da jeg hørte under Vejle Amt - var der afsat midler til lange konsultationer på en halv time, men det fjernede Region Midtjylland straks, fortæller Ole Klitgaard.

Han lader dog ikke de 10 minutter diktere længden på konsultationerne, men det betyder, at han ikke får betaling for al sin tid.

- Jeg siger bare til mig selv, at jeg udfører frivilligt arbejde. I dag har jeg for eksempel udført frivilligt arbejde i halvanden time, siger han med et skævt smil.

Der er 770 færdiguddannede nye læger, som vi ikke ser som praktiserende læger. De arbejder i stedet på sygehusene eller i job i Norge og Sverige. Det er ikke attraktivt nok med en almindelig praksis.

Ole Klitgaard, læge i Nørre Snede
- Da jeg hørte under Vejle Amt, var der afsat midler til lange konsultationer på en halv time, men det fjernede Region Midtjylland straks, fortæller Ole Klitgaard. Foto: Peter Hald
Annonce

Arbejdsuger på 60 timer

Apropos arbejdstid, så knokler Ole Klitgaard på, selv om han nærmer sig de 65 år.

- Vi har haft et par langtidssygemeldinger her på klinikken, så jeg har haft arbejdsuger på 60 timer. Normalt er det på 50 timer, siger han.

Ole Klitgaard ser frem til at gå ned i tid, men han har ikke tænkt sig at droppe lægegerningen helt. Han vil tage nogle lægevagter eller vikararbejde, når han forlader lægehuset 1. maj, men ellers vil han prøve at bruge mere tid på sig selv:

- Jeg kobler af ved at udføre praktisk arbejde og havearbejde. Jeg er ud af en håndværkerslægt og kan godt lide at bruge mine hænder, siger han.

Der bliver også mere tid til familien - hustruen Elinor Laursen og parrets to voksne døtre - der i øvrigt ikke er læger. De var blevet afskrækkede af den lange arbejdstid.

Annonce

Godt sammenhold

Ole Klitgaard har været glad for at arbejde i Nr. Snede, hvor der efter hans mening er et ganske særligt sammenhold. Det gav sig blandt andet udtryk ved, at der kom kontant støtte, da Ole Klitgaard valgte at flytte sin praksis fra Klovborg til Nr. Snede i 2012.

På det tidspunkt havde Nr. Snede været uden læge i to år, men så rykkede Ole Klitgaard ind på scenen, og han fik hjælp af entreprenør Erik Møller Rasmussen, der købte og indrettede bygningen på Engholmvej 5, der så siden har været byens lægehus.

- Erik var jo en af mine patienter, og man må sige, at det virkelig er en god patient, der køber et lægehus til sin læge, siger Ole Klitgaard.

Der skulle altså kæmpes for at fastholde en lægefunktion i Nr. Snede, og netop derfor er Ole Klitgaard særligt glad for, at lægehuset kan føres videre. De to nye læger i Nr. Snede kommer fra Silkeborg, og det er 57-årige Estrid Elisabeth Witt og 35-årige Malene Nyhuus.

Der tales og skrives meget om, at det er svært at finde læger til de mindre byer. Men reelt er der ikke lægemangel, påpeger Ole Klitgaard.

- Der er 770 færdiguddannede nye læger, som vi ikke ser som praktiserende læger. De arbejder i stedet på sygehusene eller i job i Norge og Sverige. Det er ikke attraktivt nok med en almindelig praksis, siger Ole Klitgaard.

- Det er på sygehus-området, at vi ser væksten. I perioden fra 2001 til 2014 er der således kommet 2272 flere overlæger på sygehusene. Men til gengæld er antallet af læger i almindelig praksis gradvis faldet. I 2013 var 3559 praktiserende læger, og det faldt til 3478 læger i 2015, påpeger han.

- Der bliver ofret milliarder af kroner på mastodont-sygehuse, men det første led i sundhedsvæsenet er de praktiserende læger, og hvis vi praktiserende læger får ressourcer og gør det godt, kan man spare behandlinger på længere sigt, siger Klitgaard.

At prioritere på sundhedsområdet er vanskeligt. Der er meget fokus på kræftsygdomme og hjerte-kar-lidelser, og det giver ressourcer til de områder. Fint nok, lyder det fra Ole Klitgaard, men der er til gengæld nogle andre områder, der bliver overset. Det kan for eksempel være psykiatrien og indsatsen mod alkoholisme.

- Patientforeninger spiller jo en stor rolle, og Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen er stærke organisationer. Men hvem taler alkoholikernes sag? Alkoholmisbrug resulterer i mange følgesygdomme, og jeg har oplevet, at folk dør af alkoholmisbrug i en alder af 50 år, lyder det fra Ole Klitgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce