Annonce
Horsens

Kunstner siger tak for en sommer på Mallorca

"Re-sounding Organ" - Mille Kalsmoses værk, der arbejder med lyd. Lyd, organer og noget så jordnært som alger har optaget kunstneren med rødder i Horsens. Algerne trives i vandet, der ligger som en sø øverst i skulpturen. Foto: CCA Andratx

Mille Kalsmose - kunstner med rødder i Horsens - har været artist-in-residence på kunstcentret CCA Andratx. Bl.a. har hun arbejdet med lyd i et såkaldt "re-sounding organ".

Horsens: Åh, Mallorca. Sol, varme - og kunst. Det skriver Mille Kalsmose-Hjelmborg gerne under på.

Den 45-årige kunstner med rødder i Horsens sætter i denne tid punktum for et legat-ophold på kunstcentret CCA Andratx på Mallorca med en udstilling, der bl.a. arbejder med forholdet mellem krop og lyd.

"Re-sounding Organs" kalder hun udstillingen på centret nede i varmen. En titel, der spiller på, at det engelske ord "organ" kan betyder både organ og orgel. For et af værkerne er faktisk en slags orgel.

Bag projektet ligger for Mille Kalsmose to års samarbejdede med lyd-healer og psykolog Alex Ashot Ikilikian og en gruppe forskere, blandt dem neuro-videnskabsmanden Peter Michael Nielsen.

Ikilikian mener, at man med lyd kan aktivere energier og på den måde hjælpe med at genskabe krop og sjæl. På samme måde arbejder Peter Michael Nielsen med at udsætte kroppen for lyd-vibrationer. Det kan bl.a. reducere smerte og depressioner.

Mille Kalsmoses mål har været at samle disse erfaringer i sit kunstværk. Et værk, som, siger hun, "reflekterer lydens kraft og indflydelse på skabelsen og selvet".

Mille Kalsmose-Hjelmborg

45 år. Voksede op i Horsens. Markerede sig lokalt som håndboldspiller på elite-niveau, dengang med navnet Henriette Olesen, blandt venner Guppy.Sporet ind på en kunstnerisk løbebane af en terapeut, som hjalp hende med at komme videre efter hendes mors selvmord. Uddannede sig i primært Barcelona.

Har i dag atelier og bopæl i København. Arbejder desuden jævnligt i New York.

Cv'et tæller udstillinger i en lang række lande: Spanien, Japan, USA, Mexico, Tyrkiet, Ungarn og ikke mindst Danmark.

Skabte i 2013 installationen "Searching for a Mother", der bl.a. behandlede morens selvmord. Værket blev først vist i Barnelona, derpå i efteråret 2014 på Horsens Kunstmuseum.

Mille Kalsmose-Hjelmborg, fotograferet, da hun i 2014 udstillede på Horsens Kunstmuseum. Arkivfoto: Martin Ravn

Grundlagt af Asbæk-familien

CCA Andratx blev grundlagt i 2001 af Jacob og Patricia Asbæk. Galleriet råder over ikke færre end 4000 kvm med skiftende udstillinger af moderne kunst.

Mille Kalsmose har været såkaldt "artist-in-residence" på centret, dvs. at hun har boet og arbejdet der.

- Det er et ret imponerende sted. siger hun. Jeg stod med åben mund, da jeg så det. Jeg havde ikke regnet med at finde en så imponerende kunsthal på en turist-ø.

Nu slutter hun opholdet af med udstillingen og ikke mindst det 170 cm lange "Re-sounding Organ", der står på tynde metal-ben og udsender en nærmest shamanistisk lyd, som bl.a. skaber små bølger og mønstre i det bassin med vand og alger, der også er en del af værket.

Og så er det ellers op til beskueren at beslutte, om organet/orgelet skal være en krybbe, et rituelt instrument, en sarkofag eller et dåbsbassin.

CCA Andratx imponerede Mille Kalsmose, som ikke havde ventet at finde så fornemt et udstillingssted på en turist-ø som Mallorca. Her hendes "Re-sounding Organ" i forgrunden. Foto: CCA Andratx

Se videoen om Mille Kalsmoses "Re-sounding Organ"

Når "Re-sounding Organ" udsender sine næsten meditative lyde, får det vand og alger i det usædvanlige "instrument" til at vibrere. Foto: CCA Andratx

2017-08-31 11.45.40_1 from Mille Kalsmose-Hjelmborg on Vimeo.

Mille Kalsmose har også fået lov til at fylde en fontæne på CCA Andratx med alger. Her har hun placeret farverige skulpturer i ler. Foto: CCA Andratx
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tirsdag morgen går alting lidt hurtigere på hsfo.dk

Nye briller, ny frisure eller et slips, der matcher efterårets farver - de fleste af os trænger til at få vores "look", som det hedder på nydansk, forfrisket en gang imellem. Og det gælder såmænd også Horsens Folkeblads hjemmeside, www.hsfo.dk, som tusindvis af horsensianere - flere og flere - klikker ind på hver dag. Den tekniske stab, der designer hjemmesiden, har arbejdet længe og målrettet med en opdatering, og i morgen tidlig, tirsdag klokken 4, går det nye hsfo.dk så i luften. Helt synligt vil det være, at hjemmesiden har fået nyt design og nye skrifter - men opdateringen indeholder også en række tekniske forbedringer, som vil komme læserne til gavn. Først og fremmest er den nye hjemmeside endnu hurtigere med nyhederne end den nuværende. Nyhederne kommer hurtigere ud i verden, når vi på redaktionen trykker "offentliggør" - og hjemmesiden reagerer mere tjept, når du som læser klikker på artikler og/eller billeder. Det nye design gør det samtidig muligt for os at præsentere flere nyheder ad gangen, især for dem, der følger med på en pc. Den nye hjemmeside er naturligvis også tilpasset iPads og mobiltelefoner, men her sætter skærmstørrelsen en begrænsning for antallet af overskrifter. Det bliver nemmere at finde frem til dagens e-avis, hvor man kan bladre gennem siderne ligesom i den trykte avis. E-avisen får simpelthen en fast kasse på forsiden. Som noget nyt er det muligt at få en digital assistent - "hun" hedder Athena - til at læse nyhederne op. Det kan både være en fordel for dem, der måtte have svært ved at læse, og for dem, der for eksempel vil høre nyt, mens de kører bil. Endelig bliver det nemmere for læserne at udnytte og tilpasse vores nyhedsbreve, hvor man hver dag får en e-mail med de vigtigste overskrifter. Vi ved, at mange af jer, der læser den trykte avis, også følger med på nettet. Og vi håber og tror, at I vil synes godt om det nye hsfo.dk. Skulle der vise sig børnesygdomme - så tøv ikke med at kontakte redaktionen eller avisens Kundeservice. God fornøjelse i morgen klokken 4.

Annonce