Annonce
Horsens

Kommunen jagter kloaksyndere: Husstande 'glemmer' at tilslutte sig

Samn Forsyning ApS har en ambition om, at samtlige ejendomme i kommunen i 2060 er kloaksepareret. Lige nu er vandselskabet i gang med at adskille regnvand og spildevand på Søndermarksvej i Brædstrup. Foto: Morten Pape
Har du styr på, om dit kloaksystem deler spildevand og regnvand, som det skal? Horsens Kommune har sat ekstra penge af til at finde de husejere, der selv om kloakledningerne er blevet adskilt ude ved vejen, ikke har fulgt op inde på matriklen.
Annonce

Horsens: Horsens Kommune har besluttet at sætte ind over for et stort antal borgere, der ikke har fået adskilt deres kloaksystem, selv om de har haft pligt til det.

Gennem de seneste år har Samn Forsyning ApS sat mange ressourcer af til at adskille spildevand og regnvand fra vores boliger.

Kloakseparering, som det kaldes, er godt for miljøet, klimaet og vandselskabets økonomi, men i et stort antal tilfælde har Samn Forsynings arbejde indtil nu reelt været spildt. En del boligejere har nemlig undladt nemlig at tilslutte deres afløb til den separerede kloak, da de for flere år siden fik besked på, at de skulle gøre det.

Det koster typisk den enkelte husstand 20.000-30.000 kroner at blive tilsluttet de separerede kloakledninger. Måske er det årsagen til, at et stort antal husstande ikke har fulgt kommunens påbud om at gøre det, efter at Samn Forsyning har gjort forarbejdet på vejen uden for matriklen.

Måske er årsagen, at det i flere år reelt ikke har haft nogen konsekvens at lade være med at tilslutte sin ejendom.

Ifølge tilsynsmyndigheden Horsens Kommune har man i flere år ikke prioriteret at bruge tid på at komme efter synderne. Kommunen og Samn Forsyning, som før 2010 var en del af Horsens Kommune, anerkender da også, at man ikke har fulgt op på kloakerings-status for flere tusinde husstande. Men nu er der sat ekstra penge af til at komme igennem sagsbunkerne.

I budgetaftalen for 2020 har forligspartierne sat en million kroner af årligt i tre år til at få færdiggjort alle ubehandlede sager.

Der er en gevinst for miljøet og klimaet, når man kloakseparerer, men samfundet høster først gevinsten, når borgeren gør sin del.

Flemming Larsen, afdelingschef, Horsens Kommune

Annonce

Efterslæb fra før 2010

Status lige nu ifølge Horsens Kommune er, at der på rådhuset ligger 510 sager med ejendomme, der har fået påbud om tilslutning før 2010, men hvor det sandsynligvis ikke er sket.

Der er derudover områder i byen, hvor der er kloaksepareret, men hvor kommunen ikke har givet de påbud, der skulle være givet. Og så er der et stort antal ejendomme - anslået 3200, hvor kommunen ikke ved, hvad ejendommens kloakeringsstatus er.

Hvordan er kommunen så endt i det morads? Ifølge Flemming Larsen, afdelingschef i natur- og miljøafdelingen, Horsens Kommune, skyldes det dels et efterslæb fra før 2010, da kommunen og Samn Forsyning organisatorisk var under ét, dels et "ekstraordinært behov for at gennemgå mulige fejlbehæftede registreringer".

- Det er primært fortidens synder, der presser sig på, konstaterer han.

- Der er en gevinst for miljøet og klimaet, når man kloakseparerer, men samfundet høster først gevinsten, når borgeren gør sin del. Derfor har det en høj prioritet at få styr på forholdene. Politikerne har givet os en bundet opgave, nemlig at vi inden for tre år skal have styr på de ubehandlede sager. Pengene skal gå til arbejdskraft, medarbejdere, der udelukkende skal bruge tid på at grave sig igennem sagsbunkerne og følge sagerne til dørs, siger Flemming Larsen.

Annonce

Påbud og dagbøder

Det er Samn Forsyning, der står for gravearbejdet uden for matriklen, mens det er den enkelte husstand, der derefter skal hyre og betale en kloakmester for at separatkloakere på egen matrikel. Når det er gjort, giver kloakmesteren en klarmelding til kommunen.

Overholder husstandens ejer ikke sine forpligtelser, og der ikke kommer en klarmelding, vil kommunen i den ideelle verden sende et påbud til husstanden. Hvis det heller ikke hjælper, vil kommunen - igen i den ideelle verden - melde husstandens ejer til politiet med risikoen for dagbøder, indtil husstanden er korrekt tilsluttet.

Sagspuklen på Horsens Rådhus betyder imidlertid, at det i en række tilfælde ikke har haft nogen konsekvens at undlade at tilslutte sig kloaksepareringen.

- Vi har i de senere år koncentreret os om at få tilsluttet ejendommene i nye kloakseparerede områder, knap 300 ejendomme pr. år. Men vi mangler hænder til at følge de gamle sager til dørs. Nogle sager er helt tilbage fra 1980'erne. Det er et stort arbejde at få styr på det, siger Flemming Larsen.

Det overordnede mål i kommunen ifølge Samn Forsynings saneringsplan er, at samtlige ejendomme i kommunen er kloaksepareret i 2060.

Annonce

Høj prioritet for Samn Forsyning

Kommunen har en interesse i at få styr på kloaksepareringen, men det har Samn Forsyning i høj grad også, understreger vandselskabets direktør, Ole Texel.

- Det er ualmindelig vigtigt, at husstandene følger efter og tilslutter sig, når vi har kloaksepareret et område. Det er godt for miljøet, når vi i vores bolig separerer spildevandet og regnvandet. Det forhindrer det fortyndede spildevand i at flyde ud i fjorden, når der er skybrud, og der er overløb i rørene. Der er selvfølgelig også god økonomi og sund fornuft i kun at behandle det vand, det er nødvendigt at behandle, spildevandet fra husholdningerne, siger han.

- Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at vi skal arbejde henimod at få kloaksepareret hele vejen rundt. Det skylder vi os selv og miljøet, og det er derfor, at vi prioriterer det højt. Vi ser større og større regnmængder, og det bliver kun værre, konstaterer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

AC Horsens spillede pænt i Brøndby - men Jonas Dals tropper var tandløse

Hedensted

Skoleleder efter forfærdelig ulykke under udflugt: - Vi kunne ikke have gjort noget anderledes

Coronavirus

Live: Professor opfordrer til at droppe daglige coronatal

Danmark For abonnenter

For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

AC Horsens

AC Horsens har flest sejre mod Brøndby, men Jonas Dal skruer ned for ambitionerne

Annonce