Horsens: De kæmper hver dag for at være de bedste i deres sport - og deres trænere kæmper hver dag for, at det mål lykkes.
Onsdag aften skulle de så hyldes. Horsens Kommunes Idrætspris 2021 blev uddelt i Insero Atrium til i alt 148 udøvere og 33 trænere, som enten havde vundet mesterskaber eller på anden måde præsteret noget, der opfyldte kravene for at modtage prisen.
Ikke alle var mødt op til seancen, der var opdelt i en børne-/junior-afdeling og en voksen-afdeling, men borgmester Peter Sørensen (S) og formand for kultur- og fritidsudvalget Andreas Boesen (S) fik alligevel givet hånd til mange modtagere, som også fik et billede og en blomst med på vejen.
Samtidig blev fire særlige priser uddelt for individuelle præstationer. Kategorierne var årets sportsnavn, talent, ildsjæl og Bevæg dig for livet-prisen - og her var det heller ikke alle modtagere, der kunne være til stede, så to gange fik gæsterne i salen lov til at se på videohilsner.
Uddelingen var opdelt i to, så først var det børn og juniorer, der skulle hyldes. Derefter var der mad til dem, og så gentog seancen sig - nu blot med et mere voksent publikum og en mere voksenrettet menu til det efterfølgende spisning. Pizzasneglene var i hvert fald væk.
Først børnene, så de voksne
Med to næsten identiske seancer fulgte også næsten identiske åbningstaler fra Peter Sørensen og ligeledes identiske afslutningstaler fra Andreas Boesen.
Begge roste udøvere, trænere og ildsjæle til skyerne, og begge kom omkring kommunens investeringer i faciliteter, mens borgmesteren også fik flettet krigen i Ukraine ind. Han påpegede vigtigheden i at byde ukrainske flygtninge velkommen til kommunen - og han opfordrede derfor foreningerne og klubberne til at inddrage dem i de mange idrætsfællesskaber.
Se alle idrætspris-modtagerne
I alt 148 udøvere og 33 trænere modtager Horsens Kommunes Idrætspris 2021 for sammenlagt at have vundet mesterskaber eller opnået andre store præstationer i 60 tilfælde. Man modtager prisen for sin bedste præstation, så udøverne fra Horsens Kommune har hentet flere mesterskaber end det.
For at modtage idrætsprisen skal man have en sejr ved et jysk, dansk eller nordisk mesterskab, en podieplads ved et internationalt mesterskab, sat en dansk rekord eller opnået en anden ekstraordinær præstation.
Samtidig er det et krav, at man dyrker sin idræt i Horsens Kommune, med mindre kommunen ikke tilbyder sportsgrenen på tilstrækkeligt niveau eller i det hele taget.
En liste med alle prismodtagere findes på Horsens Folkeblads hjemmeside, hsfo.dk, i en artikel med overskriften: "Se listen: Her er alle modtagere af Horsens Kommunes Idrætspris - måske kender du nogen af dem?"
Mellem de to politikeres taler snakkede konferencier Tommy Poulsen sig gennem den lange liste af navne, der skulle på scenen, kun afbrudt af de fire gange, der skulle uddeles de store, individuelle priser.
Årets sportsnavn: Umuligt at komme uden om Rindom
Anne-Marie Rindom fra Horsens Sejlklub er allerede blevet hædret flere steder for den OL-guldmedalje, den stærke sejler hev i land i Tokyo i Laser Radial-klassen.
I øvrigt efter en dramatisk afslutning, hvor hun var ved at miste en sikker førsteplads, for derefter at vise stor styrke ved at håndtere modgangen og alligevel gøre arbejdet færdigt.
Hun er den første danske kvindelige sejler, der vinder en OL-guldmedalje siden 1996, så derfor giver det også sig selv, at Anne-Marie Rindom er Årets Sportsnavn i Horsens.
Hovedpersonen selv er i Australien i disse dage, så hun havde sendt en videohilsen, og på scenen for at modtage prisen var Peter Bjerremand fra Horsens Sejlklub og Horsens til OL-projektet, som har stor fortjeneste i sejlerens succes.
Anne-Marie Rindom har gennem hele sin karriere repræsenteret Horsens Sejlklub, og hun er en stærk repræsentant for Horsens, når hun markerer sig som en af verdens bedste sejlere rundt om i verden, og især når hun stryger helt til tops på den største scene af dem alle til OL.
OL-guldet var den sidste medalje, der manglede i Anne-Marie Rindoms store samling, som allerede tæller flere VM- og EM-titler, men det stopper ikke her. Hun har netop meldt ud, at hun går efter at forsvare OL-guldet, når der om to år i Paris igen afvikles olympiske lege. Det vil være Horsens-sejlerens fjerde OL-deltagelse.
De andre to nominerede var Eva Buxbom fra Horsens Styrkeløft Klub og Patrick Zakaryan Olsen fra Horsens Svømmeklub.
Førstnævnte har i nærmest vanlig stil hentet flere mesterskaber i det forgangne år, sat en verdensrekord og er blevet optaget i hall of fame for styrkeløft som den første dansker nogensinde.
Patrick Zakaryan Olsen var nomineret for en DM-titel, der er en stærk præstation, når man tænker på, at Danmark har 200.000 registrerede svømmere.
Prisen til Anne-Marie Rindom blev overrakt af egnsredaktør for Horsens Folkeblad Anya Wissendorff, da avisen er sponsor for prisen, som ud over hæderen lyder på 10.000 kroner.
Årets talent: Rollemodel er et krav, og det opfylder Noah Phan
Det kræver ikke kun talent at blive kåret som Årets Talent inden for idrætten i Horsens Kommune.
Da eliteidrætskonsulent Søren Jochumsen remsede nogle af kriterierne op, kunne man blandt andet høre ord som "stærk personlig og sportslig udvikling", "værdig repræsentant for sin klub" og "rollemodel, der inspirerer andre unge".
I indstillingen af Noah Phan fra Stensballegaard Golfklub fremgik det først og fremmest, at han er et foregangsbillede, der med smittende humør, seriøs tilgang og eksemplarisk opførsel er en inspiration for klubbens andre medlemmer.
Nuvel, han har også vundet både nationale og internationale turneringer i 2021 og er som en af kun 30 golfspillere i verden inviteret til turneringen Champions Junior Invitational her i 2022.
Eksemplarisk var også golftalentets takketale, som måtte fremføres via en video, der efter små 10 forsøg skiftede fra et blåt skærmbillede til et billede af prismodtageren. Her fik Noah Phan både takket familien, trænerne, klubben og kommunen.
Han er på studietur i Portugal og kunne derfor ikke selv være til stede, så træner Jesper Thorsøe, der selv modtog en af idrætspriserne, var på scenen i stedet for Noah Phan. Med prisen følger 3000 kroner.
De andre to nominerede var Emil Nielsen fra Horsens Judoklub og Andreas Egemose Gregersen fra Horsens Svømmeklub.
Svømmeren blev blandt anden dobbelt dansk juniormester i 2021, mens Emil Nielsen som minimum tog medalje ved samtlige stævner, han deltog i, og sluttede året med at blive dansk mester.
Prisen til Noah Phan blev overrakt af nuværende AC Horsens-spiller Janus Drachmann og tidligere AC Horsens-spiller Søren Jochumsen, der i dag er eliteidrætskonsulent i Horsens Kommune.
Bevæg dig for livet-prisen gik til noget, der holder i længden
Bettina Sparvath fra Horsens Håndboldklub var på scenen to gange for at modtage to af de store priser, og første gang var som repræsentant for hele håndboldklubben, der vandt Bevæg dig for livet-prisen.
Den er skabt for at hædre dem, der gør en særlig indsats for at få flere til at dyrke idræt - akkurat som det, selve Bevæg dig for livet-projektet handler om.
Horsens Håndboldklub fik blandt andet prisen, fordi den er lykkes med at få en masse medlemmer i gang i de alleryngste rækker, hvor far eller mor er med. Det står Bettina Sparvath i spidsen for.
- Det er vigtigt, at man ser mere i helheder. Det har tit været sådan, at man - også i Horsens Håndbldklub - har nogle grupper eller årgange, der fungerer og har gode trænere. Men det holder ikke i længden.
- Så det, vi har fokus på i forhold til Bevæg dig for Livet, er at få alle målgrupper med, få dem i gang fra starten og få forældrene aktiveret, så de også er en del af håndboldklubben, sagde hun blandt andet.
Også nomineret til prisen var vinterbadeklubben Aqua Vitus. Horsens Kommunes Bevæg dig for livet-konsulent Casper Due Fogt overrakte prisen, der ud over hæderen lød på 3000 kroner.
Årets Ildsjæl: - Efter 100 krammere kan man jo lidt igen
- Jeg tager mig af alle dem, der ikke kan spille mere, og dem, der skal til at i gang, fik Bettina Sparvath fra Horsens Håndboldklub med et glimt i øjet sagt til konferencier Tommy Poulsen, da hun blev interviewet efter for anden gang at have været på scenen.
Denne gang var det som årets ildsjæl i Horsens Kommune.
Den tidligere sportsredaktør på Horsens Folkeblad havde spurgt hende, hvem hun mest beskæftigede sig med i håndboldklubben, der jo også tæller elitespillere. Senere på aftenen fik hun mulighed for at uddybe, hvorfor det er blevet klubbens ældste og yngste spillere:
- Jeg elsker børn - jeg synes, det er fantastisk og få den energi, de giver mig hver lørdag. Efter 100 krammere kan man jo lidt igen. Og så tænker jeg, at hvis vi ikke får dem i gang i en tidlig alder, så er det rigtig svært senere, lød forklaringen på træningen af de yngste i klubben.
- Og når jeg har taget den sidste gruppe, handler det nok om, at jeg selv er gammel ligaspiller, men jeg kan ikke længere holde til det, fortalte Bettina Sparvath.
Hun modtog også prisen for et kæmpe arbejde med at tiltrække flere spillere og frivillige til sine og klubbens hold.
De andre nominerede var Peter Scheibye fra badmintonafdelingen i Hatting IF og Eva Buxbom fra Horsens Styrkeløft Klub.
Folkeoplysningsrådet i Horsens Kommune står bag prisen, og det var Assia Zouaoui derfra samt fritidskonsulent Henrik Koch, der overrakte prisen, hvor der medfølger 3000 kroner.