Annonce
Brædstrup

Klostermølle blev højaktuel: Initiativgruppe klar med ideer til at sikre stedets fremtid

Et nyt luftfoto af Klostermølle, der består af en række meget forskellige bygninger. For næsten tusind år siden lå der et benediktinerkloster på stedet og sidenhen en vandmølle. Foto: Per Nilausen
Fra benediktinerkloster til vandmølle og papfabrik - og måske snart noget helt nyt. Klostermølle rummer store muligheder for oplevelser og virksomheder, mener initiativgruppe.

Klostermølle: Det har vakt en del opsigt, at byrådsmedlem Ole Dahl Kristensen (V) i Horsens Folkeblad har foreslået, at Horsens Kommune burde engagere sig mere i Klostermølle. Ole Dahl Kristensen opfordrer nemlig til, at der dannes en selvejende institution, som kan drive Klostermølle, og den tanke er ikke fjern for andre.

En frivillig initiativgruppe er faktisk allerede i gang, og gruppen arbejder på at fremlægge et konkret forslag om Klostermølles fremtid.

- Det er en forretningsmodel, som kan sikre, at indtægter fra brugere kan gå til vedligeholdelse af stedet til glæde for det almene publikum. Dette arbejde kunne fint organiseres som en selvejende institution, lyder det fra gruppen.

Annonce

Kjeld Søndergaard fra Voervadsbro er medlem af initiativgruppen, og han siger:

- Det er jo et velkendt problem, at staten ejer en stor bygningsmasse, som man har en forpligtelse til at vedligeholde, men hvor midlerne til at sikre en tilfredsstillende standard er begrænsede. Alle bygninger på Klostermølle er fredede, så hvis der skal flere indtægter til stedet, skal der være en driftsenhed, som kan være mere udadvendt og proaktiv, end staten måske kan være.

- Man kunne forestille sig, at Klostermølle kunne danne rammen om flere små virksomheder, som kunne etablere et virksomhedsfællesskab og sikre lejeindtægter til bygningernes og arealernes vedligehold, tilføjer Kjeld Søndergaard.

Store muligheder

Klostermølles bygninger bliver allerede nu brugt i et vist omfang. Kort efter statens overtagelse af Klostermølle i 1975 rykkede Foreningen Natur& Ungdom ind i hovedbygningen på Klostermølle - og foreningen er der stadig.

Og for ikke så længe siden rykkede landskabsarkitekt Bendt Nielsens Tegnestue ind i et kontor ved Natur & Ungdom, og Bendt Nielsen driver derfor allerede virksomhed fra adressen.

Bendt Nielsen er også med i initiativgruppen og har deltaget i Naturstyrelsens tidligere arbejde med at sikre Klostermølle som et godt sted at få oplevelser.

Også han er fortaler for, at der sker noget mere med Klostermølle:

- Jeg ser store muligheder i at skabe en institution omkring Klostermølles drift med et almennyttigt formål. Vi har tidligere vendt det med både Horsens Kommunes borgmester og kommunaldirektør samt skovrideren hos Naturstyrelsen Søhøjlandet, og det er vigtigt, at vi finder en model alle kan se sig i, lyder det fra Bendt Nielsen.

Den gamle turbinebygning ved Klostermølle. Der har været vandmølle på stedet lige siden 1100-tallet. I dag er vandmøllen ikke længere i drift. Foto: Peter Hald

Som landskabsarkitekt er Bendt Nielsen rigtig godt kendt med Klostermølles historie, og han påpeger, at der virkelig er foregået meget på stedet:

- Under Klostermølles nuværende bygninger ligger resterne af et benediktinerkloster, som senere blev kongelig kornmølle og til sidst træsliberi og papfabrik. Mange nulevende personer har haft arbejdsplads på stedet, så det har stor betydning for lokalsamfundene omkring Klostermølle, at stedet er tilgængeligt både som naturområde og historisk monument, siger Bendt Nielsen.

Annonce

Tæt på andre attraktioner

- Horsens Kommunes nyåbnede naturgenopretning af Klosterkær og stinettet til Sukkertoppen er også en væsentlig del af stedets attraktioner. Og nærheden til Himmelbjerget, Gl. Rye med Sankt Sørens Kirke, Sdr. Vissing med dronning Toves Runesten, Fyel Badesø, Vilholt Mølle og Vestbirk Vandkraftværk spiller en rolle for publikum, understreger Bendt Nielsen.


Jeg ser store muligheder i at skabe en institution omkring Klostermølles drift.

Bendt Nielsen, landskabsarkitekt


Et tredje medlem af gruppen, Jens Mastrup, der har erfaring som udviklingsdirektør i Kildebjerg Ry er enig i, at kræfter, som kan fokusere på en bestemt opgave har lettere ved at nå til positive resultater.

- En selvejende institution kan som juridisk enhed søge fondsmidler til konkrete istandsættelsesarbejder. Det kunne være indretning af Klostermølle med faciliteter til de besøgende og kontorer og værksteder til foreninger og virksomheder med det grundlæggende formål at sikre stedets fremtid som offentlig tilgængelig ejendom med stor fortælleværdi, forklarer Jens Mastrup.

I øjeblikket er der ikke gjort meget ud af at fortælle om Klostermølles historie, men man finder dog plancher som disse. Mulighederne for at lave meget mere omfattende udstillinger er til stede, mener initiativgruppen. Foto: Peter Hald
Annonce
Horsens For abonnenter

Det er endnu uvist, om der er PFOS-forurening i Horsens, men "der er ikke risiko for mennesker eller grundvandet"

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

To er blevet fyret: Kommunalt ansatte snagede i 300 personers følsomme oplysninger

Horsens For abonnenter

Bilister har svært ved at komme ud på landevej: Her kan der komme en rundkørsel

Sport

Sensationel debut af brandvarm amerikaner var ikke nok for Horsens IC, der blev dukket til sidst mod Bakken Bears

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

AC Horsens

Stolt AC Horsens-træner oven på pokaltriumf: Hvor mange kan skifte ni mand ud og så vinde over et superligamandskab?

Nyhedsbrev For abonnenter

Dagens overblik: Slut med frivillige vagter på sygehuset, grøn strøm fra taget og masser af spørgsmål om byudvikling

Horsens

23-årig slog alarm om drab i Køge fra lejlighed i Horsens: Nu sidder han selv på anklagebænken tiltalt for drabet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Havde gang i 50 wienerschnitzler: Forpagter måtte sadle hurtigt om efter brand

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AC Horsens

Se videoanalyse: AC Horsens tævede Silkeborg og nu venter ærkerivalerne fra VB i 1/8-finalen

Horsens For abonnenter

Nej til ekstra vagter: Hverdagen på Akutafdelingen er mere presset end før strejken, fordi sygeplejersker har fået nok

Brædstrup

Nu har vi chancen: Nyt torv skal sikre børn en sikker skolevej

Annonce