Annonce
Horsens

Kirker vil undgå smitte ved bisættelser og tilbyder ny mulighed

I mange tilfælde er der fyldt godt op i kirkerne, når der skal tages afsked med et kært familiemedlem. Men det er ikke muligt nu på grund af risikoen for at sprede coronavirus. Derfor tilbyder kirkerne, at man kan udskyde den endelige afsked med sine nærmeste. Arkivfoto
De lokale kirker tilbyder, at afdøde kan blive brændt nu og først bisat, når coronakrisen er ovre. På den måde kan flere pårørende være med, når der skal tages endelig afsked.
Annonce

Horsens: Der er ingen tvivl om, at det er en svær beslutning at skulle vælge gæster og pårørende fra i forbindelse med en bisættelse af et kært familiemedlem. Og den situation risikerer flere efterladte at stå i, efter der er blevet sat restriktioner på, hvor mange mennesker man må være samlet for at undgå at sprede coronavirus.

Reglerne om, at maksimalt 10 må samles, gælder ikke i forbindelse med begravelser, men kirkerne er blevet bedt om at måle op og komme med et bud på, hvor mange der kan være i kirkerne, hvis de ikke skal sidde for tæt.

Og i Horsens Provsti vil anbefalingen i langt de fleste tilfælde føre til, at man ikke kan anbefale ret mange flere end 10 i kirkerne, oplyser provst Annette Bennedsgaard.

Derfor åbner kirkerne nu op for en ny mulighed, der skal gøre det muligt for efterladte at udskyde det endelige farvel til, når coronakrisen er ovre.

- Normalt er det sådan til bisættelser og begravelser, at vi har kisten stående i kirken, når vi tager afsked. Herefter bliver den afdøde brændt i kisten, og så kan de pårørende mødes til urnenedsættelse. I den situation, vi er i nu, vælger vi at tilbyde, at kisten med den afdøde brændes først, og at vi så holder den egentlige bisættelse, når coronakrisen er ovre. Det betyder, at vi til den tid kan samles omkring urnen i kirken og afholde en helt almindelig bisættelse - dog uden kiste, siger Annette Bennedsgaard.

For langt de fleste af os gælder det, at vi vil gå gennem ild og vand for at være til stede, når der skal tages afsked med én, vi holder af. Derfor er det en umulig opgave for mange efterladte at skulle til at udvælge, hvem der må komme.

Annette Bennedsgaard, provst Horsens Provsti

Annonce

Praktisk årsag

Provsten fortæller, at den nye mulighed også har en helt praktisk årsag.

- Vi har ikke kapacitet til at opbevare kister i længere tid, før de skal brændes. Vi kan ikke lade kisterne stå så længe, men det kan vi godt med urnerne, siger hun.

Provsten oplever allerede nu, at flere efterladte vælger at tage imod den nye mulighed.

- For langt de fleste af os gælder det, at vi vil gå gennem ild og vand for at være til stede, når der skal tages afsked med én, vi holder af. Derfor er det en umulig opgave for mange efterladte at skulle til at udvælge, hvem der må komme, og derfor tager mange imod den her mulighed, siger Annette Bennedsgaard.

Annonce

Vil undgå smitte

Ifølge Annette Bennedsgaard er rigtig mange efterladte bekymrede for, at en begravelse lige nu kan sprede smitte.

- Vi oplever, at alle har nogle, de gerne vil tage hensyn til, når de planlægger en begravelse. Alle tænker på at undgå at smitte de ældre i familien.

Annette Bennedsgaard fortæller, at præsterne er opmærksomme på, at den nye mulighed for at udskyde bisættelser kan komme til at skabe andre problemer for de efterladte. Men så er præsterne klar, siger hun.

- Vi ved, det kan være svært for en del efterladte, at det ikke er muligt at få sat et ordentligt punktum og få deres kære sendt afsted. I de tilfælde står præsterne - som altid - klar til at tale med folk. Vi er der, og vi vil meget gerne mødes med efterladte, som har brug for det. Gerne på en samtale over Skype, så vi undgår at sprede smitte, siger provsten, der påpeger, at det stadig er muligt at holde begravelser, hvis man ikke ønsker at udskyde dem.

- Vi kan stadig afholde både bisættelser og begravelser, hvis vi tager vores forholdsregler, siger hun.

I mange tilfælde er der fyldt godt op i kirkerne, når der skal tages afsked med et kært familiemedlem. Men det er ikke muligt nu på grund af risikoen for at sprede coronavirus. Derfor tilbyder kirkerne, at man kan udskyde den endelige afsked med sine nærmeste. Arkivfoto: Morten Pape

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Corona-epicenter på Aarhus Ø: 18 sejlere smittet efter træningslejr i Aarhus

Annonce