Annonce
Erhverv

Fra store Bond-forventninger til total stilhed: Megascope håber på delvis genåbning i maj

Der går formentlig en rum tid, inden vi får lov at sidde så tæt i biograferne igen, men hos Megascope i Horsens er man klar til løsninger med mere afstand mellem gæsterne - hvis der gives lov efter 10. maj. Arkivfoto
Megascope er også i Horsens på den anden side af krisen, garanterer direktør Erling Kræmmer, men det gør ondt at ligge helt stille. Der er håb om en delvis åbning efter 10. maj.
Annonce

Horsens: Lige nu skulle James Bond-film nummer 25 "No Time to Die" være det store trækplaster i biograferne, også i Megascope i Horsens.

I stedet er der på anden måned gabende tomt i det lokale filmmekka på Holmboes Allé - foreløbig til og med 10. maj. Årsagen kender vi alle.

James Bond overlever altid og er i stedet på plakaten som verdenspremiere 12. november. Og det er heller "ikke tid til at dø", når det gælder Megascope, fastslår direktør Erling Kræmmer:

- Vi er her også på den anden side. Garanteret, siger han.

Direktøren erkender dog også, at han er dybt rystet over situationen og aldrig har oplevet noget lignende i sit forretningsliv. Og så på ryggen af det, han kalder "kanonår" for biograferne.

Vi har altid travlt i sommerferien, hvor vi plejer at åbne tidligt. Og i år kommer mange danskere ikke ud at rejse. Der er film at vise, jeg kan bare ikke sige hvilke lige nu.

Erling Kræmmer, Megascope

Annonce

47 ansatte - ingen er fyret

Megascope har undgået fyringer, men alle andre medarbejdere end Erling og Charlotte Kræmmer, som udgør direktørparret, er sendt hjem i henhold til de hjælpepakker, der kan komme også biografer til gode i en svær tid.

I alt er 47 mennesker beskæftiget i Horsens, en stor del af dem løsarbejdere.

Alle aktiviteter er sat på hold, blandt andet for at holde sig inden for regulativerne i hjælpepakkerne. Kræmmer-parret har sammen med revisorer brugt mange timer på at sætte sig ind i reglerne, der giver det omkostningstunge biografcenter mulighed for få kompensation for faste - og dokumenterbare - udgifter. Den tabte omsætning er der ikke noget at gøre ved, forklarer Erling Kræmmer.

Megascope er en af meget få helt private kulturinstitutioner i Horsens, og i national biograf-sammenhæng er den en af de eneste, der ikke er del af en kæde.

Horsens-biografen, der rummer seks sale, er dog med i Danske Biografer, og Erling Kræmmer handler i tråd med de anbefalinger, der kommer derfra.

- Og så følger vi myndighedernes retningslinjer. Der bliver ikke tale om en lokal løsning, fastslår direktøren.

Annonce

Klar til delvis åbning

Billetsystemet er nu gearet til at dele folk op, så de ikke sidder for tæt i biografen efter en genåbning. Megascope melder altså klar, hvis der åbnes for eksempelvis en halv eller kvartfyldt biografsal på den anden side af 10. maj.

- Jeg håber på en melding inden 1. maj, siger Erling Kræmmer med henvisning til statsminister Mette Frederiksen, der før påske luftede muligheden for en genåbning af biografer, cafeer mv.

Sommermånederne er vigtige for Megsacope, selv om mange vil vurdere den periode som lavsæson.

- Vi har altid travlt i sommerferien, hvor vi plejer at åbne tidligt. Og i år kommer mange danskere ikke ud at rejse. Der er film at vise, jeg kan bare ikke sige hvilke lige nu, lyder det fra direktøren.

Charlotte og Erling Kræmer er direktørpar i Megascope i Horsens. Lige nu ligger biografen helt stille, men den overlever, garanterer den ene del af chefduoen. Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce

En lammet branche

Mange led i filmbranchen er lammet af corona-situationen, og alt er ikke automatisk fryd og gammen, fordi Danmark skulle åbne biograferne igen.

Et utal af produktioner er sat på hold i øjeblikket, og Erling Kræmmer illustrerer afhængigheden af udlandet ved at sige, at Danmark står for 0,4 promille - ikke procent, fastslår direktøren - af det samlede billetsalg på verdensplan.

- Så fordi vi åbner op, har vi muligvis ikke adgang til det helt store. Mange biografpremierer er her og nu udsat, siger han.

"Marco effekten", den femte film i Afdeling Q-serien baseret på Jussi Adler-Olsens krimier, skulle have haft premiere 1. oktober som et af efterårets store bio-hit, men optagelserne er stoppet.

- Jeg tror ikke på den før i 2021, siger Erling Kræmmer.

Direktøren for Danske Biografer, Lars Werge, håber, at der også i genåbningsperioden tænkes i hjælp:

- Hvis man stiller krav om, at vi eksempelvis kun må besætte hvert andet sæde eller hver anden række, håber vi, man fortsat vil komme os i møde økonomisk, siger han til Berlingske.

Lars Werge siger samme sted:

- Forhåbentlig betyder de krisepakker, som allerede er blevet lavet, at vores medlemmer kan holde skindet på næsen, men der er ingen tvivl om, at det begynder knibe for nogle af dem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Det mener læserne: Øgede krav om mundbind vækker både glæde og vrede

Horsens

Større udvalg, robotstyret dæklager og 40 lifte: Nyt bilhus på 5600 kvadratmeter står klar om et år

CORONAVIRUS

Live: Ministre indkalder til pressemøde søndag eftermiddag

Horsens

Horsensianerne på Søndergade: Stramninger er okay. Vi stoler på myndighederne

Horsens

Færre ramt i det seneste døgn: Seks nye smittede i Horsens Kommune

Annonce