Annonce
Horsens

Iværksættere ser stort på corona: 439 nye Horsens-virksomheder er kommet til siden marts

Det gamle tinghus i Rådhusgade er i dag omdannet til et erhvervshus, der huser mange iværksættere. Blandt andre er tidligere gran-medejer Rasmus Sandholm og tandtekniker Sune Schmidt (til højre) for nylig rykket ind med virksomheden Quadrant, der fremstiller digitale tandkroner. Den nystiftede virksomhed modtog i sidste uge Horsens Inspires iværksætterpris for en idé, som juryen så stort perspektiv i. Arkivfoto: Jakob Hedegaard-Høegh
Forårets nedlukning vakte bekymring for, at færre nye virksomheder ville se dagens lys i 2020. Men bekymringen er gjort til skamme. Der er i corona-tiden stiftet væsentligt flere virksomheder end i samme periode sidste år.
Annonce

Horsens: Corona har tilsyneladende ikke kvalt iværksættermodet i Horsens.

I perioden fra marts til september er der stiftet 439 nye virksomheder i Horsens Kommune, og det er 32 flere end i samme periode sidste år.

Det fremgår af tal, som Horsens Kommune får fra E-Statistik.

Annonce

Blev advaret om blodbad

I marts og april, da store dele af samfundet var lukket ned, lagde det imidlertid en dæmper på iværksætterlysten.

I Horsens Kommune var nedgangen af nystiftede virksomheder i forhold til året før dog minimal. Andre steder i landet var den væsentlig, og det vakte bekymring; også i Horsens:

- Vi blev advaret om, at der nok ventede statistikken et blodbad, siger Jeppe Keller Jensen, leder af erhvervsudvikling i Horsens Kommune.

Men udviklingen viste sig altså at overraske positivt. I alle måneder fra maj til august er der iværksætter-vækst at spore i Horsens.

Jeppe Keller jensen er leder af erhvervsudviklingen i Horsens Kommune, og han glæder sig over, at iværksætterlysten blomstrer i kommunen. Arkivfoto: Morten Pape

- Det er selvfølgelig glædeligt, at det gik bedre end forventet, og en vild optur, at vi endda ser fremgang i en tid, som ellers er svær for mange virksomheder, siger Jeppe Keller Jensen.

Han sender en cadeau til dem, som trods usikkerhed har lyst til at springe ud som iværksætter.

- Det er megagodt for Horsens. Vi har brug for iværksætterne og deres idérigdom.


Det kan være blandt disse nye virksomheder, vi finder fremtidens arbejdspladser.

Jeppe Keller Jensen, leder af erhvervsudvikling i Horsens Kommune


- Vi håber, at nogle af disse virksomheder vokser sig store og bliver vigtige arbejdspladser for Horsens Kommune, hvor mange af kommunens borgere kan finde job, siger Jeppe Keller Jensen.

Annonce

Flere overlever

Ser man som helhed på corona-perioden fra marts til september er der i Horsens Kommune tale om en iværksætter-fremgang på 7,9 procent, og det er væsentligt mere end i kommunerne omkring os, påpeger Jeppe Keller Jensen. I Business Region Aarhus, som tæller 12 østjyske kommuner, er fremgangen på 3,2 procent, og i Region Midtjyllands kommuner er den i gennemsnit på 1,8 procent.

Også når det gælder overlevelsesraten, er Horsens historisk i front.

Statistikkerne opererer med tre- og femårige overlevelsesrater, der udtrykker, hvor stor en andel af nystartede virksomheder der er i live henholdsvis tre og fem år efter etableringen.

Seneste tal er fra 2018. Dengang var 81,5 procent af Horsens-virksomhederne, stiftet tre år forinden, i live, og 67,2 procent af de fem-årige var i live. Begge dele er en tand bedre end overlevelsesraten for både regionen og hele landet.

- Så der er ikke noget, der tyder på, at iværksætterne i Horsens lukker hurtigt igen. Tværtimod, fastslår Jeppe Keller Jensen.

Det laver de nye virksomheder

De 439 virksomheder, der er stiftet i Horsens Kommune i corona-tiden, fordeler sig inden for følgende overordnede brancher:

Landbrug, skovbrug og fiskeri: 12

Industri: 17

Bygge og anlæg: 57

Handel: 81

Transport: 7

Hoteller og restauranter: 16

Information og kommunikation: 26

Finansiering og forsikring: 3

Ejendomshandel og udlejning: 65

Videnservice: 53

Operationel service: 32

Undervisning: 14

Sundhed og socialvæsen: 19

Kultur og fritid: 10

Andre serviceydelser mv.: 24

Endnu ukatagoriseret: 3

Statistikken baserer sig på reelle virksomheder. Det vil sige, at nye cvr-numre til eksempelvis holdingselskaber og foreninger er sorteret fra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Flemming har rekorden for covid-patienter: 167 dage på intensiv

AC Horsens For abonnenter

450 minutter uden mål er pinligt: Efterårets fejl og fiaskoer indhentede AC Horsens i Vejle

AC Horsens

Reese har løsningen: Strukturen og en ketchup-effekt skal redde AC Horsens

Annonce