Annonce
Horsens

Horsens Bygger: Husene bliver større - pølserne gjorde ikke

Pølserne havde den sædvanlige størrelse til fredagens rejsegilde i Provstlund, men husene bliver større til dette års udgave af Horsens Bygger. Foto: Søren E. Alwan
Det bliver stort, når Horsens Bygger til påske kan vise syv huse frem i Provstlund. Fredag var der rejsegilde med de obligatoriske pølser, og her kunne flere fortælle, at de til den nye generation af udstillingerne aldrig har bygget større boliger.

Lund: Et enkelt sted er der anlagt græsplæne foran huset, og i en anden bolig er malerne i fuld gang med penslerne.

Vi er med andre ord et godt stykke forbi det normale tidspunkt for rejsegildet, men ikke desto mindre var der de obligatoriske pølser på menuen, da Horsens Bygger-udstillingen brugte middagspausen fredag på netop at holde rejsegilde.

De syv typehus-byggefirmaer, der hver opfører et hus til udstillingen, er alle tæt på at være færdige med byggeriet her halvanden måned før åbningen. Her har de mange våde måneder nemlig ikke været så udfordrende som så mange andre steder i det horsensianske.

- Det har regnet, ja, men vi har ikke haft måneder med vintervejr, og nu er jeg blevet lovet en time uden regn, lyder det fra ejendomsmægler og indehaver af EDC Ejendoms Centret Alex Mandrup Paulsen, inden han først byder borgmester Peter Sørensen (S) velkommen på talerstolen og derefter åbner pølsevognen for de fremmødte.

Annonce

Horsens Bygger

  • Husudstillingen Horsens Bygger blev etableret i 1982 og fortsatte frem til finanskrisen i 2008, da den blev sat på pause. Den genopstod i 2012 - med Horsens Bygger 2013 som første udstilling efter finanskrisen. I år er det dermed ottende gang, udstillingen løber af stablen.
  • Konceptet består i, at syv typehuse-byggefirmaer hver opfører et hus, som indgår i en husudstilling, der er åben fra april til oktober. I år er det i Provstlund, hvor man har været flere gange før - og hvor man startede i 2013.
  • Husene på årets udstilling er bygget af Milton Huse, Eurodan-Huse, HusCompagniet, Hybel, M5 Byg, Menzer & Kristensen og Vesterbo Huse. Det er de samme firmaer, der deltog i sidste års udstilling.
  • Horsens Bygger er en af flere lignende udstillinger i Jylland.

Lav rente giver større huse

De ristede må dog vente for ejendomsmægleren, der har været hovedmanden bag Horsens Bygger, siden EDC Ejendoms Centret valgte at genoptage udstillingen i 2012 efter en pause under finanskrisen. Han skal først fortælle lidt om, hvad der kendetegner husene på 2020-udstillingen.

- Der er sket noget med størrelsen på husene. Da vi startede med Horsens Bygger her i Provstlund i 2013, lå det billigste hus på omkring 2,2 millioner kroner, og nu lander det billigste på næsten fire millioner kroner. Det er nok først og fremmest den lave rente, der har noget at sige her, men Horsens har også flyttet sig, uden at vi dog er blevet ligesom Aarhus og Skanderborg, siger Alex Mandrup Paulsen.

Han fortæller, at der er familier, som købte de mindre huse i Provstlund i 2013, som nu har fået flere børn og brug for mere plads, og derfor rykker de fra de første huse i bydelen og videre til nybyggerier i en anden størrelse og prisklasse.

Hård konkurrence på prisen

Typehusfirmaerne melder om samme tendens.

- Det er større huse, og det er på grund af renten. Der kommer mere udstyr i husene, det er større rum, og så er der plads til at lave for eksempel spisekamre, siger Finn Mortensen, der ejer M5 Byg, som står bag et af husene.

Han melder om hård konkurrence i år blandt typehusene. For det første har flere af firmaerne ud over husene i Horsens Bygger-udstillingen bygget andre steder i Provstlund, som de kan vise frem, og så konkurreres der på prisen.

Borgmester Peter Sørensen var på "talerstolen" og kunne fortælle de fremmødte om en kommune, der vokser og vokser - på samme måde som det område, han stod midt i, nemlig det efterhånden omfattende Provstlund. Foto: Søren E. Alwan

Skal kunne mærke huset

Erik Rehnquist, manden bag det familieejede Milton Huse, kan tale med på konkurrencen om prisen, men også, at det for boligkøberne handler om mavefornemmelser.

- Vi forsøger at gøre vores hus spændende, og den får altid lidt ekstra, når der er tale om udstillingen her. Men det er svært, fordi der også er en pris, man skal holde. For de interesserede handler det jo om pris, beliggenhed og indretning, så hvis de skal vælge et typehus frem for et andet, handler det nok mest om, at de skal kunne mærke det, når de går rundt i huset, siger han.

Intet rejsegilde uden en pølsevogn. Foto: Søren E. Alwan

Farve på væggen

Mens størrelsen måske er det overordnede i forhold til selve byggeriet, kan Alex Mandrup Paulsen melde om forskellige tendenser i indretningen.

- Der er begyndt at komme mere farve på væggene. Ikke alle vægge, men at man måske giver en enkelt væg noget mere varme med farvevalget. Og så bliver lofter af træbeton mere og mere almindeligt, og vi ser flere og flere new yorker-døre, siger han.

Horsens Bygger åbner som altid i påsken, så første mulighed for at kigge husene igennem er skærtorsdag 9. april.

Ejendomsmægler Alex Mandrup Paulsen og EDC Ejendoms Centret satte i 2012 gang i Horsens Bygger, efter finanskrisen havde sat en midlertidig stopper for udstillingen. Det er i år ottende gang, de holder Horsens Bygger, men konceptet blev faktisk startet allerede i 1982. Foto: Søren E. Alwan
Håndværkerne kan læne sig trygt op ad M5 Bygs typehus, der er ret tæt på at være klar til udstillingen. Det adskiller sig fra flere af de andre ved at have garage frem for carport. Foto: Søren E. Alwan
Borgmester Peter Sørensen (S) sendte også rosende ord afsted til typehusfirmaerne, der med deres mange byggerier er med til at holde gang i tilflytningen. Foto: Søren E. Alwan
Som regel er der rejsegilde tidligere i byggeforløbet, men det var de færreste, der klagede over pølser til frokosten. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Trods corona-krise: Betal dit medlemskontingent!

Læserbrev: Vi står midt i en historisk krise, hvor samfundet mere eller mindre er lukket ned. Det udfordrer os alle - herunder vores foreninger, klubber og alle vores frivillige. Foreningerne i Horsens kommune ligger p.t. øde hen, uden aktivitet, med tomme klubhuse, ingen træninger, ingen kampe og ingen socialt samvær. Det betyder, at vores foreninger er (eller kan blive) udfordret på økonomien i form af manglende indtægter fra stævner, cups, sponsorater, indtægtsgivende arrangementer, kontingenter, m.m. I yderste konsekvens kan det få fatale følger for vores foreninger i form af lukninger. Desværre har jeg den seneste tid hørt fra flere personer, at de overvejer deres medlemskab af den lokale idrætsforening - når nu de ikke ”får noget for pengene”. Det gør mig frustreret at høre disse udmeldinger, for det er netop nu, at vi skal stå sammen, vise samfundssind og bakke op om vores foreninger. Mennesker er sociale væsner der har et fundamentalt behov for at være sammen med andre mennesker. Derfor indgår de fleste af os i fællesskaber i familien, med venner, på jobbet og i foreninger. Jeg ynder at sige, at mennesker er flokdyr, der skal stimuleres socialt. Den nuværende corona-krise gør, at vi skal holde os indendørs og isolere os fra andre mennesker. Det strider direkte mod vores menneskelige natur, hvilket udfordrer os som individer. Derfor tror jeg, at vi mere end nogensinde før har behov for vores foreninger. Når vi kommer ud på den anden side af krisen, har vi i den grad behov for at blive socialt stimuleret og få plejet vores sociale relationer i fællesskabet med andre mennesker. Så min klare opfordring: Betal dit medlemskontingent og støt op om din lokale forening. Så kan vi igen mødes i fællesskabet om den idræt eller foreningsaktivitet, vi brænder så meget for.

Annonce