Annonce
Brædstrup

Historisk perle i kikkerten: Politiker foreslår, at Horsens Kommune skal købe Klostermølle

Den gamle turbinebygning ved Klostermølle er et vidne om den tidligste industri i Danmark. Foto: Peter Hald
Forslag fra byrådsmedlem Ole Dahl Kristensen (V): Opret selvejende institution, der kan drive Klostermølle, og lad Horsens Kommune overtage stedet.

Klostermølle: De statelige bygninger ved Klostermølle bliver beundret af de mange turister, der besøger stedet. Kanosejlere kommer ofte forbi og lægger til, de fugleinteresserede benytter sig af fugletårnet - en udkiksplads oppe under loftet i den gamle tørrelade - og Klostermølles gamle turbinebygninger bliver studeret af dem, der interesserer sig for historie. Og så er der alle dem, der bare tager en vandretur i området.

Kort sagt er det et velbesøgt sted, men Klostermølles bygninger trænger til en kærlig hånd, og stedets muligheder er ikke blevet tilstrækkeligt udnyttet af Naturstyrelsen, der ejer bygningerne. Det mener byrådsmedlem Ole Dahl Kristensen (V), der nu er på vej med et forslag til byrådet i Horsens Kommune:

Nemlig at bevilge penge til en undersøgelse, der skal belyse, hvilke muligheder kommunen kunne have ved at engagere sig i en overtagelse af Klostermølle.

Annonce

Selvejende institution?

- Man kunne etablere en selvejende institution på Klostermølle, der stod for den daglige drift, og man kunne så forestille sig, at Horsens Kommune kunne eje selve stedet. Nu skal vi snart til budgetforhandlinger, og her ville det være fint, hvis Horsens Kommune kunne afsætte midler til en undersøgelse af, hvordan den fremtidige struktur på Klostermølle kunne være, siger Ole Dahl Kristensen.

Han siger videre, at disse ideer er blevet drøftet i Venstres gruppe, og han har endvidere tænkt sig at tage kontakt til Socialdemokratiet og de øvrige partier i byrådet for at få gang i en drøftelse af mulighederne på Klostermølle.

Ganske vist er Klostermølle ikke sat til salg lige i øjeblikket, men Ole Dahl Kristensen mener, at det sikkert kun er et spørgsmål om tid.

Han henviser til, at Naturstyrelsen af økonomiske årsager er ved at skille sig af med en række af sine ejendomme, og således solgte Naturstyrelsen tidligere på året den kendte ejendom Tønballegård ved Snaptun til erhvervsmanden Alan Nissen.

Den store gamle tørrelade blev brugt til at tørre pap i. Det er Danmarks længste træbygning og den eneste af sin slags i landet, men den trænger til maling og et tjek. Foto: Peter Hald

- Det vil være tæt på en katastrofe, hvis Klostermølle blev solgt til en privat køber, der måske ville lukke af for folks mulighed for at besøge stedet. Det vil være synd, for dels er Klostermølle et skønt naturområde, og dels er der meget historie derude, siger Ole Dahl Kristensen.


Det vil være tæt på en katastrofe, hvis Klostermølle blev solgt til en privat køber, der måske ville lukke af for folks mulighed for at besøge stedet.

Ole Dahl Kristensen


At etablere en selvejende institution på Klostermølle med Horsens Kommune som medspiller kunne sikre, at stedet fortsat kunne bruges af offentligheden - og ikke mindst at Klostermølles tusindårige historie kom meget mere frem i lyset, påpeger han.

Den første vandmølle blev skabt i 1100-tallet af munke, der gravede Klosterkanalen og etablerede Voer Kloster, og i de efterfølgende århundreder så man de første eksempler på industri - blandt andet med fremstilling af pap og en turbine, der lavede strøm.

Annonce

Meget at fortælle

- Der er så meget at fortælle om Klostermølle, og det er synd, at der ikke længere er nogen velfungerende udstillinger på stedet. Hele området er jo også naturmæssigt meget interessant på grund af det store Klosterkær-projekt, der hænger sammen med det nye projekt omkring frilægning af Gudenåens løb ved Vestbirk vandkraftværk, siger Ole Dahl Kristensen.

- Ikke mindst er det et populært område. En ganske almindelig søndag kan der være over 100 biler derude, og set fra et turisme-perspektiv kan det jo bruges som en del af markedsføringen af Horsens Kommune, tilføjer han.

Klostermølle er en populær turistdestination, ikke mindst for kanosejlere. Foto: Peter Hald

Klostermølles bygninger er i sig selv interessante, ikke mindst den gamle sorte trælade, der engang blev brugt til at tørre pap i. Der findes ikke andre tilsvarende bygninger i Danmark.

Men som nævnt kunne bygningerne have gavn af håndværkerbesøg:

- Klostermølle trænger til vedligeholdelse, og det er blevet mindre tilgængeligt, end det har været. Blandt andet er stedets udstillinger helt lukket af, og i en periode var toiletterne også spærret af. Servicen er faldet, og det samme er Naturstyrelsens opmærksomhed over for Klostermølle. Derfor er det på tide at overveje en ny fremtid for stedet, siger Ole Dahl Kristensen.

Klostermølle

Klostermølle var oprindelig vandmølle for Voer Kloster, som lå nær ved Gudenåens udløb i Mossø. Munkene ændrede Gudenåens løb og gravede den 1300 meter lange Klosterkanal for at skabe et fald, som kunne drive en vandmølle på stedet.

I mange år nød forskellige virksomheder godt af vandkraften - blandt andet en papfabrik. Produktionen fortsatte frem til 1974, da en del af bygningerne brændte. Den lange tørrelade - Danmarks længste træbygning - blev dog bevaret.

Vandmøllen er ikke i drift mere, men turbinebygningerne er der stadig.

Staten købte stedet i forbindelse med en større fredning omkring Mossø og Vissing Kloster. I dag ejer Naturstyrelsen bygningerne. En af bygningerne bruges af foreningen Natur & Ungdom.

Annonce
Horsens For abonnenter

Det er endnu uvist, om der er PFOS-forurening i Horsens, men "der er ikke risiko for mennesker eller grundvandet"

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

To er blevet fyret: Kommunalt ansatte snagede i 300 personers følsomme oplysninger

Horsens For abonnenter

Bilister har svært ved at komme ud på landevej: Her kan der komme en rundkørsel

Sport

Sensationel debut af brandvarm amerikaner var ikke nok for Horsens IC, der blev dukket til sidst mod Bakken Bears

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

AC Horsens

Stolt AC Horsens-træner oven på pokaltriumf: Hvor mange kan skifte ni mand ud og så vinde over et superligamandskab?

Nyhedsbrev For abonnenter

Dagens overblik: Slut med frivillige vagter på sygehuset, grøn strøm fra taget og masser af spørgsmål om byudvikling

Horsens

23-årig slog alarm om drab i Køge fra lejlighed i Horsens: Nu sidder han selv på anklagebænken tiltalt for drabet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Havde gang i 50 wienerschnitzler: Forpagter måtte sadle hurtigt om efter brand

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AC Horsens

Se videoanalyse: AC Horsens tævede Silkeborg og nu venter ærkerivalerne fra VB i 1/8-finalen

Horsens For abonnenter

Nej til ekstra vagter: Hverdagen på Akutafdelingen er mere presset end før strejken, fordi sygeplejersker har fået nok

Brædstrup

Nu har vi chancen: Nyt torv skal sikre børn en sikker skolevej

Annonce