Annonce
Hedensted

Her kommer de frivillig af sig selv: Man får så meget den anden vej

Jens Juel Jensen og Hilma Ullum (i midten) oplever som familievenner i Home-Start Hedensted at gøre en forskel for pressede småbørnsfamilier. De er to af i alt 40 frivillige, oplyser Trine Hansen, frivilligkoordinator. Foto: Michael Svenningsen
I Home-Start Hedensted har man ingen problemer med at skaffe frivillige familievenner. Som familieven giver man noget af sig selv og får så meget den anden vej, lyder det fra en af organisationens frivillige.

Hedensted: Første gang Hilma Ullum besøgte en presset småbørnsfamilie gennem Home-Start Familiekontakt, fik hun bekræftet, at personlig udvikling ikke har nogen alder.

Med 42 års pædagogerfaring har hun bagagen fuld af gode råd til alt fra opdragelse til sprogbrug, som hun i sin aktive karriere har været vant til at dele ud af. Den velmenende trang til at rådgive lå hende også på sinde, da hun startede i Home-Start, alligevel indså hun, at hun som familieven gjorde klogest i at lade rådene blive på tungen.

- Når man kommer ud til en familie, er kunsten at være lidt ydmyg over for familien. Man skal stille sig på sidelinjen og lytte til deres behov i stedet for at tromle dem ned, siger Hilma Ullum.

- Det har været sundt og godt for mig at opleve. Og det har været dejligt at kunne flytte sig på nogle punkter, selvom man er blevet 72 år, siger hun, der har været frivillig i Home-Start Familiekontakt Hedensted siden 2016.

Selvom jeg ikke har sagt, hvad familierne skal gøre, har de alligevel taget det, jeg er kommet med, til sig. Jeg kan mærke, at det, jeg er gået ind med ad bagdøren, er familierne gået ud med ad fordøren.

Hilma Ullum

Relevant for os alle

Hilma Ullum er en af 40 frivillige familievenner i Home-Starts Hedensted-afdeling.

En afdeling, der er lykkes med at aktivere et bredt korps af frivillige i en tid, hvor mange foreninger ellers hungrer efter frivillige hænder.

- Og folk henvender sig endda til os af sig selv, siger Trine Hansen, frivilligkoordinator i organisationen, der har til formål at hjælpe pressede småbørnsfamilier, der har svært ved at få enderne til at nå sammen i hverdagen.

I den forbindelse får de tilknyttet en familieven, der besøger dem to timer om ugen, hvor de tilbyder deres hænder og sociale væsen, eksempelvis i forbindelse med børnepasning, praktiske gøremål, samtaler eller noget helt fjerde. En mulighed, 23 pressede børnefamilier i Hedensted Kommune i øjeblikket gør brug af.

- Familie-temaet er relevant for os alle sammen. Det handler om nærhed, tillid, støtte og venskab. Det giver mening at komme ud til en familie, og derfor, tror jeg, er der så mange frivillige hos os, siger Trine Hansen.

Annonce

Erstatning for en bedstefar

Efter 40 år i den finansielle sektor trak Jens Juel Jensen sig tilbage fra arbejdsmarkedet i 2014.

Her fik han masser af tid til sine børn og børnebørn.

- Men det viste sig, at det ikke var nok. Jeg havde brug for noget inspiration udefra, siger han.

- Jeg havde længe søgt efter en form for mentorordning, hvor jeg kunne hjælpe et ungt menneske, for jeg interesserer mig for familieliv og børn. Så var det, at min svigerinde fortalte om sine gode oplevelser med Home-Start i Oslo, siger 66-årige Jens Juel Jensen, der bor i Horsens.

I 2017 blev han frivillig i Home-Start Hedensted, og kort efter blev han tilknyttet en familie.

- Som frivillig oplever jeg at blive betragtet som en erstatning for en bedstefar. Jeg laver både ting sammen med børnene og forældrene, klipper hæk, planter kartofler og snakker om private ting, siger Jens Juel Jensen, der pointerer, at han ikke har nogen faglig baggrund at trække på.

- Men jeg kan bruge den erfaring, jeg har fået gennem mine egne børn og børnebørn. Og ligesom alle forældre har jeg jo også begået fejl, som jeg har lært af, siger han.

Årsmøde i Home-Start

Vil man høre mere om tilværelsen som frivillig i organisationen Home-Start Hedensted, kan man tage til lokalafdelingens årsmøde 9. april klokken 16 på Hedensted Skole.

Her kan man blandt andet høre et oplæg om relationspsykologi ved Finn Godrim, direktør i Institut for relationspsykologi, og møde en familie og dens frivillige familieven.

Deltagelse kræver tilmelding på Hedensted@home-start.dk.

Annonce

Det gode eksempel

Som frivillige familievenner er Hilma Ullum og Jens Juel Jensen tilknyttet en familie i enten et halvt eller et helt år.

- Mens kontakten står på, bliver man en del af familien. Man giver noget af sig selv og får så meget den anden vej også, siger Hilma Ullum, der i øjeblikket er tilknyttet sin tredje Home-Startfamilie.

De faglige råd holder hun fortsat for sig selv, alligevel oplever hun at gøre en forskel.

- Selvom jeg ikke har sagt, hvad familierne skal gøre, har de alligevel taget det, jeg er kommet med, til sig. Jeg kan mærke, at det, jeg er gået ind med ad bagdøren, er familierne gået ud med ad fordøren, siger Hilma Ullum.

Et billede, Jens Juel Jensen kan tilslutte sig.

- Min tilgang er at agere det gode eksempel. I stedet for at korrigere forældrene, når jeg synes, de gør noget uhensigtsmæssigt, eksempelvis i forbindelse med opdragelse, så vælger jeg i stedet at handle anderledes, næste gang det er mig, der står i en tilsvarende situation, siger han.

Netop oplevelsen af at gøre en forskel er ifølge Trine Hansen afgørende, når man vælger at være frivillig. Og fortjenesten, bemærker hun, går begge veje.

- Som frivillig i Home-Start får du overskud tilbage i favnen, og du får bevis for, at du har et værd, siger Trine Hansen.

Som frivilligkoordinator er det blandt andet Trine Hansens (til højre) opgave at matche de frivillige familievenner med børnefamilier, der har brug for en ekstra hånd i hverdagen. Derfor har hun både et stort kendskab til børnefamilierne og de frivillige, heriblandt Jens Juel Jensen og Hilma Ullum. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Horsens For abonnenter

20 boliger af "stærkt eftertragtet type" og grønt område på vej midt i Lund: Politikerne lyttede til borgerne og forkastede forvaltningens oplæg

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

- Det er fedt, lød det fra idégruppen. Mindre end to år senere står der et anlæg, der ikke findes mage til i Danmark

Odder For abonnenter

Bosser bag amfetaminfabrik står til hårde straffe: To bagmænd lavede hverken karry- eller tomatsuppe, men narko i store mængder

Horsens

Fodgænger kørt ned i kryds: Bilist ville foretage et sving

Kultur

Kristi himmelfartsdag må vente - i denne weekend valfarter musikelskere til festival-genopstandelse i Horsens

For abonnenter

Esbjerg Havn skal være militært knudepunkt for Nato og USA: 'Kritisk infrastruktur er mere og mere afgørende, og når USA spørger, om vi kan hjælpe med det her, så er vi klar'

Erhverv

Fire uger efter konkurs: 10 ufærdige byggeprojekter mangler fortsat købere

Hedensted For abonnenter

Se listen over, hvor meget digelagets bestyrelse står til at få i løn: Arbejdet i digelaget kræver en del tid, siger formand

Horsens

Børneområdet skal spare 17 millioner: Det kan gå ud over kørsel til specialbørnehave og åbningstider i dagtilbud

Horsens

Uopmærksom bilist udløste uheld med fem biler ved rundkørsel

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Sport

Horsens-rytter vinder europamesterskabet: Den internationale mesterskabsmedalje nummer 18 kom i hus i Litauen

Horsens For abonnenter

På to uger er der blevet tinglyst 12 bolighandler i Horsens Kommune: Se dem her

Juridisk brevkasse

Min arbejdsplads er blevet solgt til en anden virksomhed - kan jeg være sikker på at beholde mit job?

Annonce