Annonce
Hedensted

Her er det ok at nægte håndtryk til modsat køn

Det er en festlig begivenhed at få dansk statsborgerskab, og derfor skal en ny ceremoni - ligesom mange andre højtidelige markeringer, som her veterandagen - holdes i byrådssalen i Juelsminde. Borgmester Kasper Glyngø vil selv være til stede og give hånd sammen med et af de kvindelige byrådsmedlemmer. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Hedensted Byråd vedtog onsdag rammerne for den nye grundlovsceremoni, som udlændinge skal gennemgå, inden de kan få dansk statsborgerskab. Både borgmester Kasper Glyngø (S) og et kvindeligt byrådsmedlem vil være til stede ved det lovbestemte håndtryk.
Annonce

Hedensted: Det er en festdag, når udlændinge opnår dansk statsborgerskab, og det skal fejres med en markering på rådhuset. Det mener byrådet i Hedensted Kommune, som onsdag vedtog rammerne for den grundlovsceremoni, som udlændinge fremover skal gennemgå, inden de kan blive danske statsborgere.

Det er den tidligere regering, der sammen med Dansk Folkeparti har indført den obligatoriske ceremoni, hvor det blandt andet er et krav, at den nye statsborger skal give håndtryk - håndflade mod håndflade uden handsker, som det udtrykkeligt står i loven - med en repræsentant fra kommunen. Derudover skal de skrive under på, at de vil overholde grundloven.

Kommunerne har pligt til at holde ceremonien, men kan selv sætte rammerne for den, og i Hedensted besluttede byrådet onsdag, at den nye statsborger selv skal have lov til at bestemme, om han eller hun vil trykke hånd med en mand eller kvinde. Det betyder, at både borgmester Kasper Glyngø (S) og et kvindeligt byrådsmedlem vil være til sted ved ceremonien.

- Et hvilket som helst byrådsmedlem kan forestå den her ceremoni, men vi ved godt, at der er forskellige trosretninger på spil, så for at dække det af, har vi valgt, at håndtrykket kan foretages af en mand eller kvinde, siger Kasper Glyngø.

Man kan sagtens acceptere og leve op til danske frihedsværdier uden at give hånd til en af modsat køn. Det har ikke noget med hinanden at gøre.

Kasper Glyngø (S)

Annonce

Håndtryk er symbolsk

Han mener ikke, der er en sammenhæng mellem villigheden til at acceptere og praktisere danske værdier som ytringsfrihed, ligestilling og demokrati og den måde, vi hilser på hinanden.

- Jeg tror sagtens, man kan blive en god, dansk statsborger, som yder en indsats og bringer værdi til samfundet, selvom man vælger at hilse på en anden måde, end vi har for vane i Danmark. Nogle vælger også at give krammere, og det må de selv bestemme. Der er ikke noget værdiladet i at hilse på hinanden med håndtryk, det er bare den måde, vi gør det på her, siger Kasper Glyngø.

Han mener til gengæld, det er vigtigt, at håndtrykket ikke kommer til at overskygge "det væsentlige".

- Håndtrykket er symbolsk og må ikke skygge for den fest, det er, når man siger ja til at blive dansk statsborger. Netop fordi det er så stort, synes jeg, idéen med at holde en ceremoni er god, for så sender vi et signal om, at det er noget specielt. Derfor vil vi heller ikke bare lade en administrativ medarbejder forestå det i kantinen på Hedensted Rådhus. Det skal være i lidt mere højtidelige rammer og med den øverste folkeligt valgte til stede, mener borgmesteren.

Annonce

20 nye statsborgere på to år

I flere andre kommuner har rammerne for grundlovsceremonien givet anledning til heftig debat. Blandt andet blev Enhedslisten i Horsens kraftigt nedstemt, da partiet foreslog, at der også her skulle være mulighed for selv at vælge, hvem man vil trykke i hånden.

På byrådsmødet i Hedensted blev det blot til lidt drilleri fra Dansk Folkeparti, inden de - sammen med alle de øvrige byrådsmedlemmer - godkendte forslaget. Dansk Folkeparti slog fast, at de ikke mener, det skal være kønsbestemt at give håndtryk, men sagde alligevel ja til rammerne med den begrundelse, at de er et "pragmatisk parti".

Den første grundlovsceremoni i Hedensted Kommune kommer til at foregå lørdag 7. marts, hvor kommunen er vært for lidt mundgodt og noget at drikke for de nye statsborgere og op til 10 gæster per person.

I løbet af 2018 og 2019 har 20 borgere i Hedensted Kommune fået tildelt dansk statsborgerskab.

Det siger loven

  • Kommunerne skal to gange om året holde en grundlovsceremoni.
  • Kommunerne skal holde grundlovsceremonien under forhold, som sikrer en højtidelig ramme om tildelingen af dansk indfødsret.
  • Når ansøgeren har underskrevet en blanket, skal en eller flere kommunale repræsentanter udveksle et håndtryk med ansøgeren ”uden handske håndflade mod håndflade for at højtideligholde og helt konkret markere det øjeblik i ansøgerens liv, hvor vedkommende bliver dansk statsborger”.
  • Kommunerne skal på en erklæring angive, om ansøgeren under ceremonien har underskrevet en blanket, og om ansøgeren efterfølgende har udvekslet håndtryk med kommunens repræsentant.
Nye statsborgere må selv vælge, om de vil trykke borgmester Kasper Glyngø i hånden ved de nye grundlovsceremonier, eller om de foretrækker et af de kvindelige byrådsmedlemmer som fx Liselotte Hillestrøm (tv) eller Mette Juul. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce