Annonce
Horsens

Havarikommissionen: Flystyrtet på Fur er en kompleks tragedie

Havarikommissionen har bjærget de svedne vragrester af den lille propelmaskine på Fur, der nu er fragtet til Sjælland. Her står kommissionens eksperter over for en svær opgave med at få klarlagt årsagen til det tragiske flystyrt. Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix
Det lille Rockwell Commander-fly, der styrtede ned med to lokale par ombord, er fragtet fra Fur til Sjælland. Her skal eksperter undersøge vraget i et forsøg på at forstå, hvordan ulykken kunne ske.

Horsens: Weekendens tragiske flystyrt på limfjordsøen Fur, der kostede to kvinder livet og kvæstede to mænd fra Horsens-området, er en af de mest voldsomme flyulykker herhjemme i de senere år. Og Havarikommissionens efterforskning af sagen bliver kompleks.

Det fastslår teknisk undersøger i Havarikommissionen Kristian Sivertsen, som er en del af det hold af eksperter, der nu skal forsøge at finde ud af, hvordan det fatale styrt kunne ske.

Med hjælp fra Beredskabsstyrelsen bjærgede Havarikommissionen mandag flyvraget og fragtede det til Sjælland.

Annonce

- Vi var på Fur og undersøgte havaristedet og flyet. Vi talte også med vidner og ville gerne have talt med implicerede, hvilket desværre ikke var muligt på grund af ulykkens omfang. Vraget er bjærget, og det står nu i Roskilde i vores hal til yderligere tekniske undersøgelser, siger Kristian Sivertsen.

Styrtede efter take off

Styrtet skete, da det amerikansk producerede Rockwell Commander 114 søndag eftermiddag lettede fra flyvepladsen på Fur med de to par ombord.

Piloten var manden i det ene par, Jens Rahbek fra Merring syd for Horsens.

Af uvisse årsager kunne han ikke holde den lille propelmaskine i luften, og kort efter take off ramte den nogle træer og brød i brand.

De to kvinder, heriblandt pilotens kæreste Marie Borg, blev dræbt på stedet, mens mændene endte uden for flyet med svære skader.

De overlevende blev hastet til Rigshospitalet, og mens Jens Rahbek af sin familie tirsdag meldes uden for livsfare, er den andens mands tilstand p.t. ukendt.


Det er en relativt kompleks undersøgelse, og den kompliceres væsentligt af, at flyvraget er i den tilstand, det er, og at de implicerede er i den tilstand, de er.

Kristian Sivertsen


Eksperterne håber, at overlevende kan bidrage til at opklare årsagen til styrtet.

Annonce

Trækker oplysninger fra vraget

- Vi skal ikke umiddelbart tilbage til Fur og lave flere undersøgelser. Vi har set flyvepladsen og dannet os et overblik over omgivelserne og dokumenteret forholdene. Opgaven er fra nu af koncentreret om at finde ud af, hvad der skete. Forhåbentlig kan vi få oplysninger fra implicerede. Ellers er vi nødsaget til at bruge al den information, vi kan trække ud af vraget, men det er selvfølgelig svært, når det er i den tilstand, det er. Det var en voldsom brand, og den har sat sine spor, siger Kristian Sivertsen.

Han bemærker, at små fly som det forulykkede sjældent har det, der populært kaldes ”den sorte boks”; en flight data recorder, der blandt andet rummer optagelser af kommunikationen i cockpittet, som kan hjælpe efterforskerne med at klarlægge forløbet inden et styrt.

Der findes mindre avancerede alternativer til den type sort boks, man ser på større fly, men om en sådan var i brug op til søndagens styrt, kan Kristian Sivertsen ikke udtale sig om.

Han kan til gengæld fastslå, at Fur-tragedien er en af de alvorligste flyulykker herhjemme i flere år.

Annonce

Heldigvis en sjældenhed

- Det er en voldsom ulykke. Det er det altid, når der er omkomne.

- Til sammenligning havde vi sidste år et uheld med en Cessna i Aarhus. Der var ingen omkomne, men dog omfattende brandskader. Vi havde også en sag på Bornholm sidste år. Der opstod ikke brand, begge i flyet overlevede, men det var en lignende situation, hvor flyet endte oppe i nogle træer. Og så for to år siden havde vi også et fly, der brændte på Endelave - her overlevede alle også.

- Uheldene sker, men det er heldigvis meget sjældent, at de er så alvorlige som det her, forklarer Kristian Sivertsen, der som teknisk undersøger står over for en svær opgave.

Annonce

To rapporter undervejs

- Det er en relativt kompleks undersøgelse, og den kompliceres væsentligt af, at flyvraget er i den tilstand, det er, og at de implicerede er i den tilstand, de er, siger han.

Havarikommissionen ventes inden for en måned at være klar med en foreløbig rapport om ulykken.

Den foreløbige rapport ventes mestendels at rumme en beskrivelse af faktuelle forhold, mens der kan gå omkring et år, før en tilbundsgående undersøgelse ligger klar.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Fra to mand i en kælder til 35 ansatte: Selv exceptionelle fragtproblemer stopper ikke smykkesucces fra Horsens

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

DR-vært i skarp kritik af arkitekturen på Lilli Gyldenkildes Torv: - Hvordan kan det lade sig gøre, at man i 2021 bygger sådan her inde i centrum af en by?

Horsens For abonnenter

Naboer i oprør over dement mands chikane: Har sendt protestbrev til borgmesteren

Navne

Leg i klasseværelset bærer frugt: Hæder og en halv million kroner til lokal underviser

AC Horsens For abonnenter

Taktisk snilde fik kampen til at tippe til AC Horsens fordel: Derfor giver det grund til optimisme, at AC viste taktisk omstillingsparathed mod Nykøbing FC

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

AC Horsens

Videoanalyse: På to punkter var AC Horsens afgørende bedre, da Nykøbing blev besejret

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Træer tager toppen af farten: Husoddevej skal være både smallere og smukkere

Tyskland

Live: Tysk valgresultat skaber glæde hos både S og V i Danmark

Hedensted

Video: Kandidater bød ind med løsninger på skrald, biodiversitet og drikkevand

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Disse fire AC Horsens-spillere gik forrest i sejren over Nykøbing

AC Horsens

Uvante målscorere bombede igen: Midterforsvarer og wingback har nu scoret halvdelen af AC Horsens' ligamål i sæsonen

Annonce