Annonce
Horsens

Enner Mark Fængsel ramt af lynnedslag - igen...

Helt usandsynligt er Enner Mark Fængsel to gange på godt to måneder blevet ramt af lynnedslag. Det koster fængslet ca. 10 mio. kr. i ekstraudgifter og ny teknik, der skal erstatte den teknik, der blev ødelagt af især det første lynnedslag. Arkivfoto: Morten Pape
To gange på godt to måneder er lynet slået ned i Enner Mark Fængsel. Ingen personer er kommet noget til, men udgifterne efter lynnedslagene løber op. Der er bl.a. bestilt ny teknik for otte mio. kr.

Horsens: Helt usædvanligt er Enner Mark Fængsel to gange i løbet af sommeren blevet ramt af lynnedslag.

Første gang var 12. juni kort før kl. 20. Da slog lynet ned i en mast ved fængslets fodboldbane, og det udløste et kæmpe brag og mørklagde fængslet kortvarigt.

Anden gang var for to uger siden, tirsdag 27. august kl. 19.30, også her blev fængslet ramt af en kortvarig strømafbrydelse.

På overvågningsbilleder fra fængslet kan man direkte se, hvordan det sitrer, da lynet slår ned, fortæller institutionschef Anette Bækgaard Jakobsen.

- Det var meget voldsomt. Lynet slog igen ned i en mast, denne gang i den anden ende af fængslet tæt ved hovedindgangen.

Annonce

Det første lynnedslag havde rimeligt omfattende konsekvenser, så vi var fortsat i gang med at udskifte teknikken, da vi blev ramt igen. Det andet lynnedslag ødelagde nogle af vores midlertidige løsninger, men vi er på plads nu med nye midlertidige løsninger.

Anette Bækgaard Jakobsen, institutionschef, Enner Mark Fængsel

Store økononomiske konsekvenser

- Heldigvis er ingen mennesker blevet ramt, og det er det vigtigste. Det kunne være gået grueligt galt, da fængslet er åbent på det tidspunkt, fortsætter hun.

Når det er sagt, ærgrer Anette Bækgaard Jakobsen sig over lynnedslagene, der har haft store, økonomiske konsekvenser for fængslet. Det er selvforsikret og hænger derfor selv på regningerne.

- Det er dyrt for os, og det har påvirket vores økonomi. Det koster os et par millioner kroner i midlertidige løsninger, ekstra vagter af sikkerhedsmæssige årsager og så videre. Derudover har vi fået en ekstra bevilling af Direktoratet for Kriminalforsorgen på otte millioner kroner til helt ny teknik, der skal ind i fængslet, fordi det andet er blevet ødelagt.

Hun tilføjer, at fængslet stadig kæmper med eftervirkningerne fra lynnedslaget 12. juni.

- Det første lynnedslag havde rimeligt omfattende konsekvenser, så vi var fortsat i gang med at udskifte teknikken, da vi blev ramt igen. Det andet lynnedslag ødelagde nogle af vores midlertidige løsninger, men vi er på plads nu med nye midlertidige løsninger, siger Anette Bækgaard Jakobsen.

Har god erfaring

Hun konstaterer, lidt lakonisk, at en fordel ved at blive ramt af lynet to gange er, at fængslet har fået en vis erfaring, som personalet kunne trække på, da lynet igen slog ned.

- Vi er helt rutineret, så anden gang gik vi meget hurtigere i aktion og vidste, hvad vi skulle gøre. Vi fik hurtigt sat gang i alle de nye processer, og vi har kunnet håndtere det, så det har berørt de indsatte betydeligt mindre, siger Anette Bækgaard Jakobsen med henvisning til, at eftervirkningerne fra det første lynnedslag gav uro blandt nogle af de indsatte, fordi de var spærret inde i deres celler længere tid, end de plejer.

Det er ikke sket denne gang, understreger hun.

Undersøger hvordan det kan ske

Ifølge Anette Bækgaard Jakobsen er det aldrig sket tidligere, at lynet er slået ned på fængslet. Det blev opført i 2006.

At det så er sket to gange med et par måneders mellemrum, er der ikke umiddelbart nogen forklaring på.

- Kriminalforsorgen er ved at undersøge, hvordan det kunne ske, og om vi kan gøre yderligere for at forebygge, at det sker igen. Det er der eksperter, der skal hjælpe os med at kigge på, siger Anette Bækgaard Jakobsen.

Og, tilføjer hun:

- Man siger, at lynet ikke slår ned to gange. Men joh, det kan godt ske. Det kan jeg skrive under på.

DMI: Det sker sjældent

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, har ikke lavet statistik på, hvor ofte lynet slår ned samme sted med kort tids mellemrum.

- Det er dog helt sikkert noget, der sker meget sjældent, siger klimatolog Mikael Scharling, der har et bud på, hvorfor det netop er sket i år.

- Når der forekommer mange lynnedslag i et område, er det altid i forbindelse med kraftige bygesituationer. I år har der været rigtig mange kraftige byger og skybrud i løbet af sommeren med tilhørende mange lynnedslag, siger han og tilføjer:

- Nogle kommuner er blevet ramt af byger op til flere gange og derved stiger risikoen tilsvarende for, at en lokalitet rammes af lyn flere gange.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Stillads-ballade er kørt helt af sporet

Det er noget af en sag, Horsens-firmaet Dansk Boligbyg A/S er blevet en del af på Nørrebro i København. Et stort stillads blev væltet af arrige stilladsarbejdere i forbindelse med et byggeri på Lundtoftegade for et par dage siden, og ved samme lejlighed blev biler tippet på hovedet. Noget nær chokerende scener på dansk grund. Stilladsarbejderne påstår, at DS Byggeri, som er underentreprenør, ikke lever op til danske overenskomster. Dansk Boligbyg A/S har hovedentreprisen og valgte tirsdag at sende DS Byggeri-arbejderne hjem - med besked om, at de ikke vender tilbage. Det lyder som en klog beslutning, uanset hvad der er op og ned i en sag, der mest ligner aktioner fra "de gule veste" i Frankrig. De kommende dage må afgøre, om der rent faktisk er begået brud på overenskomsten, og om sikkerheden på arbejdspladsen har været utilstrækkelig, som 3F og de danske stilladsarbejdere anfører. Hvis målet for stilladsarbejderne var at skabe opmærksomhed, er de lykkedes til et 12-tal. Men metoderne er helt ude i hampen, også selv om der ligger mere principielle spørgsmål til grund. Konflikten har kørt i uger. Kønt var det heller ikke - på TV 2 tirsdag aften - at se en delvist anonym mand, som angiveligt var den ene af de to, der søndag aften blev overfaldet ved byggeriet. De ville med en videooptagelse dokumentere arbejdsforholdene på byggepladsen på Nørrebro. Hvis det er sandt, at de har fået bank for det, er det - også - helt utilstedeligt. Bliver voldsepisoderne så en sag for politiet? Næh, de overfaldne tør ikke anmelde sagen af frygt for repressalier - og fik på tv fagforenings-opbakning til at droppe en anmeldelse. Man må respektere beslutningen, men trist er den, for sammenkoblet med, at vrede stilladsarbejdere råber: "Når I angriber én af os, angriber I os alle", er vi ude i noget, vi hører fra rockere og andre, der har sat sig ud over det danske retssystem og selv handler konflikter af. Balladen skal hurtigst muligt nedtrappes - på dansk manér.

Annonce