Annonce
Odder

Engangsvisirer sat i produktion: Fik idéen ved vandet i Hou

Jan Locher med et eksemplar af det visir, han fik idéen til. Privatfoto
Normalt tager det lang tid at få godkendt udstyr til medicinalindustrien. Men ikke lige i øjeblikket, så Jan Lochers tanke blev til virkelighed i løbet af få dage.

Hou: En gåtur med hunden langs vandet ved Strandgade gav Jan Locher en lys idé. Siden blev der arbejdet hurtigt, og de første 10.000 engangsviser er på vej til Færøerne.

- Det var først i fredags, vi fik produktionen op at køre, og i weekenden fik vi lavet næsten 60.000, så resten er på vej ud til regionerne og kommunernes fællesindkøb. Vi er ved at geare produktionen, så vi kan komme op på en halv million om ugen. Men vi vil ikke sælge ud af Danmark, så længe vi har et behov her i landet, siger Jan Locher.

Ingen ved rigtigt, hvor mange visirer, der er brug for, men foreløbig er der ordrer på 800.000. Det er engangsvisirer, der både kan bruges på sygehuse og af hjemmeplejere. De er lavet af affald fra plastindustrien i Danmark.

- Visiret er nemt at tage på, og så kan man gå ind og tage en blodprøve eller hvad man nu skal. Det kan ligge i bilen, så hvis en hjemmehjælper skal ud, så kan de tage det på, så er de mere beskyttede. På den måde kan man forhåbentlig forhindre smitte, siger Jan Locher.

Annonce

Vi ringede til Sikkerhedsstyrelsen i København, og jeg tror, det tog dem 35 minutter at sende os en dispensation.

Jan Locher, Hounisen Laboratorieudstyr

Nul varer fra Kina

Sammen med sin hustru ejer han firmaet Hounisen Laboratorieudstyr, der holder til i Skanderborg. Firmaet sælger udstyr til laboratorier og sygehuse og får en del varer fra Kina.

- Vi skulle sende nogle ansigtsvisirer, mundbind og slanger ud, men pludselig begyndte strømmen af varer at gå i stå. Så gik jeg nede ved vandet med min hund og var egentlig pisseirriteret over det. Så begyndte det at regne, så mine briller blev våde. Så var det, jeg kom til at tænke, hvad nu hvis man kan lave et stykke pleksiglas til at hænge ned, og man kan tage dem af bagefter, forklarer Jan Locher.

Han har en god kammerat, Henrik Nikolajsen, der ejer plastikfabrikken HN Group i Billund. Den laver også produkter til medicinalindustrien, og de har arbejdet sammen i mange år.

- Jeg ringede og sagde: Kan I ikke få ham Georg Gearløs, I har, til at finde på noget smart og enkelt? Så gik de i gang med at tegne. De håndklippede nogle prøver, som vi fik sendt til test på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Deres tilbagemelding var rigtig god, siger Jan Locher.

Hurtig dispensation

Normalt, når der bliver lavet et nyt produkt, skal det testes efter nogle retningslinjer.

- Det plejer at tage seks-otte uger. Vi ringede til Sikkerhedsstyrelsen i København, og jeg tror, det tog dem 35 minutter at sende os en dispensation, siger Jan Locher.

Derfor har firmaerne nu en midlertidig CE-godkendelse indtil august, så de må sælge værnemidlet til det danske sundhedsvæsen.

- Plast er jo svært at støbe og der skal laves forme og justeres ind. Men fra idé til tegning, godkendelse og produktion har det taget ni dage. Henrik Nikolajsen var også helt askegrå i ansigtet, siger Jan Locher.

- Vi har sat prisen meget lavt i forhold til, hvad der normalt er af avance på medicinaludstyr, og så har vi store omkostninger til forme. Men det er rart, at vi kan omstille os og holde medarbejderne i arbejde. Nogle af vores store kunder er universiterne og forskningen der, og vi kan godt mærke, at der ikke sker så meget lige nu. Vi forventer, at det her en positiv business-case, men vi skal ikke tjene guld og grønne skove på det. Vi lever jo også af at sælge til det offentlige. Vi håber, de ser det som en håndsrækning og kommer til os, også når krisen er slut, tilføjer han.

Produktionen er i fuld gang i Billund, og de første 800.000 visirer er i ordre. Privatfoto

I første omgang skal de producerede engangsvisirer sælges i Danmark, Grønland og Færøerne. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce