x
Annonce
Horsens

Efter den katastrofale brand i 2018: 15 moderne boliger har rejst sig på Enghaven i Søvind

- Selv om man er skæv, kan man godt hænge lige, lød det på turen rundt i Vendepunktet, som blev indviet tirsdag i Søvind. Flere end 100 var mødt op. Foto: Søren E. Alwan
Beboerne rykkede ind kort før jul, og tirsdag var der officiel indvielse af Vendepunktet på OK-Centret Enghaven i Søvind. Flere end 100 var med til at råbe hurra for nybyggeri.

Søvind: Beboere, pårørende og personale glemmer aldrig søndag aften 22. juli 2018.

Da brændte en betragtelig del af OK-Centret Enghaven og efterlod de nærmeste involverede i chok - og med en opgave af de store at løse på få timer og dage. 20 af 56 psykisk sårbare beboere på centret i Søvind kunne se deres lejligheder forvandlet til "gabende tommer huler - sodede og brandhærgede", som det stod at læse i Folkebladet dagen derpå.

Og ja, branden for halvandet år siden var et naturligt tema, da flere end 100 mennesker tirsdag var samlet på Enghaven, men det var også en glædens dag. For ud af tristessen, ja, man fristes til at sige asken, er kommet 15 moderne to rums-boliger, mere rummelige gangarealer, opholdsrum, køkkener med mere.

Beboerne rykkede ind i Vendepunktet 16. december 2019. Tirsdag blev den genopståede afdeling så indviet officielt med taler, musikalske indslag, borgmesterbesøg og lagkage til håndværkere, ansatte, beboere, pårørende og ledelsen fra OK-Fonden, der driver stedet. Og så var der ellers rundvisning - i behørig respekt for dem, der bor der. For de er ikke vant til så meget ståhej.

Formanden for Enghaven og næstformanden i OK-Fonden, Michael Brostrøm, har cirka 30 år i fonden bag sig, og han havde aldrig oplevet noget lignende det i juli 2018:

- Det var en katastrofe. Jeg var lamslået. Ja, vi har oplevet brand i for eksempel et køkken, men slet ikke noget i dette omfang. Jer, det gik ud over, fik lynhurtigt ro på. Lokalsamfundet var der, og Hotel Opus sagde: "I kommer bare". En krise gør, at man rykker sammen. Det har I gjort, og det vi har fået ud af det, efter at de økonomiske og sjælelige sår var slikket, er blevet rigtig godt, lød det i hans tale.

Annonce

OK-Fonden

OK-Fonden driver - inklusive det socialpsykiatriske bosted Enghaven - et hospice, 11 psykiatriske bo- og behandlingssteder, to socialøkonomiske virksomheder og 16 plejecentre landet over. Derudover administrerer OK-Fonden 1300 boliger, som de selv har opført - blandt andet 480 boliger fordelt på 29 seniorbofællesskaber.

OK-Fonden beskæftiger cirka 2100 medarbejdere og er en dansk erhvervsdrivende fond, som arbejder på almindelige markedsvilkår. Økonomiske overskud investeres direkte i udvikling af velfærdsløsninger.

Der er tale om en non-profit omsorgsorganisation, som arbejder for, "at mennesker kan forfølge deres drømme og leve livet - hele livet".

Kilde: ok-fonden.dk

En berørt borgmester

Borgmester Peter Sørensen (S) var allerede natten til mandag efter branden i 2018 i mailkontakt med ledelsen på stedet. For hvad kunne der gøres for mennesker, der ikke har det godt med pludselig forandring i hverdagen?

- Når sådan noget sker, hjælper vi hinanden. Vendepunktet brændte helt ned, men med mange gode kræfter er det lykkedes at bygge nyt. Det har ikke været problemfrit, men det er blevet rigtig lækkert - jeg har luret lidt undervejs. Og allervigtigst: Beboerne er tilbage, lød det i talen fra borgmesteren.

Peter Sørensen slog efterfølgende fast, at det var en hård 2018-sommer med brande i Kilden og på Enghaven.

- Det er utroligt sårbare borgere, der blev ramt her. Det, der skete, var tragisk, men nu er der kommet et løft af boligmassen på Enghaven - det er helt sikkert.

Borgmesteren kender en beboer på Vendepunktet, så han føler sig både professionelt og privat berørt af stedet og menneskeskæbnerne.

- Nu er de tilbage i trygheden, den daglige trummerum, siger han.

Plads til 54 beboere

De brandramte beboere har været genhuset i den gamle Elbæk Højskole, mens nybyggeriet har rejst sig.

Før var der 56 beboere i Søvind, nu er tallet 54. I alt er der nu 104 under Enghavens vinger - fordelt på flere lokationer. Det er kvinder og mænd, unge og ældre, der har psykiske diagnoser og har behov for hjælp til at bedre liv.

Enghaven er fra 1975, men også de rum, som ikke var berørt af branden, fremstår velholdte. De er løbende shinet op, fortæller chef Anette Lassen Jensen, mens hun er på vej til at vise frem i den nye afdeling.

Troltex har givet en fantastisk god akustik, forklarer hun, da vi træder ind i Vendepunktet, som er to genoprettede fløje.

Medicinrummet ligger nu strategisk smartest midt i nybyggeriet, og så "er det altid lækkert med nye køkkener", som hun siger.

Brand på Enghaven i 2018

20 beboere mistede deres lejlighed ved en brand på OK-Centret Enghaven 22. juli 2018.

Murstensvægge mellem lejlighederne stod stadig, men ellers var afdelingen Vendepunktet udbrændt.

Alle beboere og 20 ansatte måtte evakueres i forbindelse med branden og sov på Hotel Opus i Horsens. 36 af de 56 beboere kunne dagen efter vende tilbage til de lejligheder, der ikke tog skade.

De øvrige har boet på den gamle Elbæk Højskole frem til 16. december 2019.

Sydøstjyllands Politi er overbevist om, at branden var påsat, og en person var sigtet i sagen. Den blev frafaldet, og sagen blev lukket omkring årsskiftet 2018/19.

Ingen kom noget fysisk til ved branden.

Cathrine viser frem

Beboerne beskyttes mest muligt, men Cathrine, der på dagen blev overrasket af besøg fra sin familie, har sagt ja til at vise sin bolig frem. "Bare jeg ikke kommer med på billederne", som hun slår fast.

Cathrine får en krammer af Anette Lassen Jensen, der i sin tale roste både beboere og personale:

- I har været så seje. I er fantastiske beboere og skønne medarbejdere. Vi stod fandme sammen, lød det fra chefen.

Den administrerende direktør for OK-Fonden, Ulrik Ahrendt-Jensen, var også med på rundvisningen.

- Jeg bli'r rørt af at se forældre og bedsteforældre komme på besøg. Jeg har selv en søn på ni år, der er autist og måske får brug for sådan et tilbud her, siger han, mens vi står uden for Cathrines lejlighed.

Tidligere beboere i OK-Fondens tilbud arbejder nu som chauffører for fonden - på helt almindelige arbejdsvilkår. Og det er netop et mål at lave tiltag, der bringer beboerne tilbage på for eksempel arbejdsmarkedet. I det hele taget at give dem nogle sejre i livet.

Ulrik Ahrendt-Jensen fortæller om en episode for nylig:

- En tidligere beboer med store tatoveringer kom hen til mig - med tårende trillende ned ad kinderne - og sagde: "OK-Fonden har reddet mit liv", fortæller direktøren.

Det gjorde stort indtryk på ham.

Det var stort for et band bestående af primært beboere på OK-Centret Enghaven at optræde med tre sange ved indvielsen. - Og vi tager gerne ud og spiller, lød meldingen efter klapsalverne. Foto: Søren E. Alwan
OK-Fonden driver blandt andet Enghaven i Søvind, hvor 15 nye boliger har rejst sig efter en brand i 2018. Foto: Søren E. Alwan
- I er seje, lød det fra Enghaven-chef Anette Lassen Jensen i talen til alle fremmødte tirsdag eftermiddag. Foto: Søren E. Alwan
En af beboerne, Cathrine, viste sin lejlighed frem under rundvisningen. Hun ville bare ikke fotograferes, slog hun fast. Foto: Søren E. Alwan
Sådan så OK-Centret Enghaven i Søvind ud dagen efter en brand søndag 22. juli 2018. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Michael Brostrøm, formand for Enghavens bestyrelse og næstformand i OK-Fonden, fortalte om chokket 22. juni 2018, da mange lejligheder brændte - og glæden ved at se nyt rejse sig. Foto: Søren E. Alwan
Borgmester Peter Sørensen var i mailkontakt med ledelsen på Enghaven allerede på natten for branden i Søvind. Han kender en af beboerne på stedet personligt. Foto: Søren E. Alwan
Afdeling Vendepunktet i OK-Centret Enghaven blev indviet tirsdag. Foto: Søren E. Alwan
Afdeling Vendepunktet i OK-Centret Enghaven blev indviet tirsdag. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Husk de gode vaner - de bliver guld værd

Corona-smitten har vendt op og ned på alles dagligdag. Intet er, som det var før. Helt lavpraktisk - hvem havde forestillet sig, at der ville være rift om håndsprit i samtlige supermarkeder, og hvor den eftertragtede vare ellers kan opdrives. Lige nu står vi midt i kampen for at få lov til at vende tilbage til hverdagen, og vi kan i den sammenhæng glæde os over, at vi er ved at tillægge os en stribe gode vaner, der kan blive guld værd frem over. Den lavest hængende frugt er uden tvivl hygiejnen. Hvis vi blot tilnærmelsesvis kan fortsætte det nuværende brug af sæbe og håndsprit, vil vi kunne spare et hav af sygedage. Den almindelige influenza ville få trange kår, hvis butikkerne fortsætter med jævnligt at afspritte dankort-terminaler, gøre indkøbskurve rene med meget mere. Derhjemme vil noget så enkelt som daglige rutiner med at afspritte eller vaske iPads, telefoner, fjernbetjeninger og håndtaget til køleskabet også gøre en stor forskel. Listen over små ting, der gør en stor forskel, er stor. Eller bare det at vaske hænder korrekt. De forsøg, som fornylig florerede på nettet, hvor en børnehave kiggede på franskbrød, der have været i berøring med beskidte hænder og korrekt vaskede hænder, siger alt om, hvor stor en forskel lidt vand og sæbe kan gøre for vores generelle sundhed og antallet af sygedage. Selv lusene må have trange kår i disse tider, hvor vi holder afstand. Vi må komme til at kigge langt efter de traditionelle udmeldinger om, at der konstateret lus i skoleklassen eller børnehaven. Men alting med måde. Gode vaner skal man ikke smide væk, men specielt børn har godt af en vis portion bakterier. Sammenhængen mellem bakterier og et stærkt immunforsvar har forskningen bevist for efterhånden en del år siden, så det handler ikke om at stoppe med at rulle sig i skidt på legepladsen. Men hvis vi bare kunne blive ved med at huske at vaske hænder og bruge håndsprit både derhjemme, og når vi handler, vil vi være nået langt.

Annonce