Annonce
Horsens

Byråd afviste forslag om valgplakat-fri valgkamp i Horsens: En sympatisk idé, men beslutningen skal tages af det næste byråd

Det bliver et nyt byråd, der skal tage beslutningen om, hvorvidt valgplakater skal droppes i Horsens Kommune. Billedet her stammer fra den seneste valgkamp i Horsens, folketingsvalget i juni 2019. Arkivfoto: Mette Mørk
Der var umiddelbart bred opbakning til Anni Jakobsens (Miljølisten) forslag om at droppe valgplakater ved kommende valgkampe, men byrådskollegerne valgte alligevel at stemme imod.

Horsens: Horsens som valgplakat-fri kommune?

Idéen fra Miljølistens Anni Jakobsen blev modtaget positivt af et stort flertal i byrådet, da hun præsenterede den på byrådsmødet mandag aften. Det endte dog med, at det kun var forslagsstilleren selv, der stemte for forslaget.

Anni Jakobsen lagde ud med at konstatere, at "valgplakater ikke er, hvad de har været."

Annonce

- Plakaterne i dag er ensrettede, fantasiforladte, photoshoppede plakater af politikere med mere eller mindre anstrengte smil, som man i de fleste tilfælde godt kunne undvære at se på, lød det.

Hver eneste plakat udleder cirka to kilo CO2, bemærkede hun, og ud over miljø- og klimadelen er der sikkerheds-aspektet, hvor man vil undgå potentielle styrt fra stiger.

- Ikke mindst ville det pynte i bybilledet. Der er så flere, der har været så venlige at fortælle mig, at forslaget kommer alt for sent i forhold til det kommende valg. Jeg har jo så ikke nævnt en dato, og et godt forslag kunne være 1. januar 2022, bemærkede hun.

Hvad kommer istedet for plakater?

Velviljen strømmede umiddelbart Anni Jakobsens vej, men ingen af byrådskollegerne var klar til at tage en hurtig beslutning. Konklusionen blev, at det må være et nyvalgt byråd, der på et tidspunkt efter nytår tager sagen op igen.

- Det er et rigtigt godt forslag, det synes jeg faktisk. Og jeg er glad for, at du nævner, at det kan træde i kraft fra 1. januar 2022. Det kan vi godt være med på, lød det fra Jakob Bille (LA), der dog valgte at stemme imod den formulering, der var i dagsordenpunktet.

Plakaterne i dag er ensrettede, fantasiforladte, photoshoppede plakater af politikere med mere eller mindre anstrengte smil, som man i de fleste tilfælde godt kunne undvære at se på.

Anni Jakobsen (Miljølisten), byrådsmedlem

Sagen er ikke så enkel endda, lød det blandt andet fra Lisbeth Torfing (EL).

- Jeg har stor sympati for forslaget, men jeg har også en bekymring. Hos Enhedslisten bruger vi plakater af pap, der bliver genanvendt. Og spørgsmålet er også, hvad der kommer i stedet, hvis vi forbyder plakaterne. Er det så store bannere eller noget andet? Jeg har brug for mere viden og erfaringer fra andre kommuner, inden jeg kan tage stilling til forslaget, sagde hun.

Paw Amdisen (SF) var inde på lidt af det samme.

- Der er et demokratisk aspekt i det her. Valgplakater koster 20-30 kroner stykket, og her kan de fleste være med, men ikke alle har råd til for eksempel store helsidesannoncer i aviserne, sagde han.

Annonce

Opbakning fra S og V

Venstres Martin Ravn (V) bemærkede, at han da måske godt kunne undvære at stå i en kold hal og smøre tapetklister på hundredvis af valgplakater.

- Men jeg tror, at det er en god idé, at beslutningen bliver taget af et nyt byråd. På den anden side af valget tror jeg godt, at vi vil kunne tilslutte os forslaget, sagde han.

Samme melding kom fra borgmester Peter Sørensen (S):

- Vi er jo en del partier, der er langt henne i planlægningen af valgkampen, og det er også et spørgsmål, der skal drøftes med partiapparatet, men jeg vil gerne signalere, at det er noget, vi godt kunne se positivt på fremadrettet, sagde han.

Per Schmidt Andersen (S) var en af de få, der forsvarede traditionen med valgplakater på gader og stræder.

- Jeg synes, egentlig at valgplakater, ligesom julepynt juleaften, hører med til en valgkamp. Det er jo demokratiets fest, og man kan jo lade være med at hænge valgplakater op, hvis man ikke vil, sagde han.

Annonce
Kultur For abonnenter

Holder langemand i ro lidt endnu: Det Gule Pakhus håber på, at en "helt" træder ind på scenen

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sjuskede trailerparkeringer på Smedetorv: Spærrer ledige p-pladser for beboerne

Navne For abonnenter

Florin løftede stemningen i hvert rum han indtog: Kom til Danmark for at sikre sin fremtidige familie et bedre liv - og nåede det inden sin alt for tidlige død

Sport

Nyindkøb gav pote: HIC moste BK Amager og kunne endelig rotere spillerne i forløsende storsejr

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Hedensted For abonnenter

Institutions opkøb af huse bekymrer i landsby: Det er godt, at de er her, men det kan blive for meget

Horsens

17-årig mand opsøgt af større gruppe på egen bopæl og overfaldet med golfkølle: Politiet er talstærkt til stede på Hybenvej

Horsens For abonnenter

Her er området, hvor en ny skov ved Hansted skal rejses: Men hvad med vores udsigter og vores landbrug, spørger lodsejere

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

I øvrigt mener jeg For abonnenter

Digital sejr ad helvede til: Blæs projekt brugervenlighed i gang

Horsens

Nu bliver Gudenåen genskabt: Første etape bliver 600.000 kr. billigere end forventet

Annonce