Annonce
Danmark

Borgmestre frygter indhegnede dyr i nye naturparker: - Det er zoologisk have, ikke vild natur

Miljøminister Lea Wermelin (S) afviser kritikken fra borgmestrene og mener, at debatten er kørt af sporet. Her ses hun, da hun tidligere på året for første gang besøgte en af de allerede fem udnævnte naturnationalparker - nemlig i Stråsø plantage og Vind Hede i Vestjylland. Foto: Morten Stricker
En række af landets borgmestre er utilfredse med planerne om nye indhegnede naturnationalparker, der skal placeres 10 forskellige steder i landet. Flere borgmestre er særligt kritiske over for planer om indhegninger med vilde dyr, og flere siger allerede nu fra over for naturparkerne. Det er vanvittigt, og noget man har fundet på ved et skrivebord på Christiansborg, lyder det fra bekymret borgmester.

Natur:  Det skal sikre mere vild natur og styrke biodiversiteten. Men regeringen og støttepartiernes planer om oprettelsen af ti nye naturnationalparker med vild natur har fået en mildest talt lunken modtagelse på borgmesterkontorerne.

Det viser Avisens Danmarks rundringning til borgmestre fra områder, der er i spil til at skulle huse en af naturnationalparkerne.

Det er fortsat uklart, hvor de skal placeres, men der er netop udpeget 23 områder, som er i spil til at blive omdannet til naturnationalparker. Her skal der ikke dyrkes landbrug, skove skal henlægges urørt, og store græssende dyr skal gå frit i et stort indhegnet område.

Annonce

Men de planer møder kritik fra flere borgmestre, der nu håber, at deres områder ikke bliver udpeget til naturnationalparker. Særligt planerne om indhegnede områder med dyr skaber bekymring hos borgmestrene.

- Som udgangspunkt hilser jeg natur- og turistprojekter velkommen. Men vi har nogle bekymringer omkring indhegningen, som vi umiddelbart ikke bryder os om. Jeg syntes, det er unaturligt at spærre vilde dyr inde.

- Det er vanvittigt, og noget man har fundet på ved et skrivebord på Christiansborg. Det er zoologisk have, ikke vild natur. Så kan vi have sultne dyr til at stå der, bag pigtrådshegn, og se på maden på den anden side, siger Anders Gerner Frost, borgmester fra lokallisten Nyt Gribskov i Gribskov Kommune.

Frygter indhegning

Han er langtfra alene om at sige nej tak til de nye naturnationalparker.

Borgmestrene i Rebild, Thisted, Silkeborg og Læsø kommuner melder alle over for Jyllands-Posten fra over for planerne om parker i deres kommuner.

Det er vanvittigt, og noget man har fundet på ved et skrivebord på Christiansborg. Det er zoologisk have, ikke vild natur. Så kan vi have sultne dyr til at stå der, bag pigtrådshegn, og se på maden på den anden side.

Anders Gerner Frost, borgmester, Gribskov Kommune, Lokallisten Nyt Gribskov.

Avisen Danmarks rundspørge til yderligere ni borgmestre afslører til gengæld, at det langtfra er alle, der har taget endelig stilling til, om de har lyst til at huse en naturnationalpark.

Hvad er en naturnationalpark?

Regeringen, dets støttepartier og Alternativet indgik sidste sommer en aftale om, at der de kommende tre år skal etableres i alt 15 naturnationalparker i Danmark.

Idéen med naturnationalparker er at skabe natur, der er endnu ”vildere” end det, der typisk findes i andre naturområder, som for eksempel Danmarks allerede eksisterende fem Nationalparker.

Det betyder, at der ikke må dyrkes landbrug, og at skoven skal henlægges som urørt skov. Derudover vil der blive udsat store, græssende dyr, for eksempel vilde heste.

Parkerne skal indhegnes for at holde de store dyr inde. Områderne vil dog være åbne for offentligheden, og der er afsat fem millioner til at etablere nye stier, udkigstårne, shelters med videre i naturnationalparkerne.

Blandt andet er Varde-borgmester Erik Buhl Nielsen (V), Tønder-borgmester Henrik Frandsen fra lokallisten Tønderlisten samt Lejre-borgmester Carsten Rasmussen (S) ikke afvisende over for ideen om naturnationalparker. Men holder man fast i planerne om at lave indhegninger, der kan vise sig at indskrænke lokalbefolkningens adgang til naturområderne, siger de umiddelbart nej tak.

- Det er afgørende for mig, at ingenting skal hegnes ind, og borgerne kan komme til  naturområderne. Bliver det mere besværligt at bruge naturen, er det en udfordring af de større, siger Erik Buhl Nielsen, der frygter for, at mere indhegnet natur også vil koste tyske turister, der besøger kommunen for at bruge naturområderne.

- Jeg er ikke den store tilhænger af, at man sætter hegn op. Det er afgørende, at man stadig sikrer, at almindelige mennesker kan komme derind, og man kan bruge områderne rekreativt, siger Henrik Frandsen fra Tønder Kommune.

Annonce

Kan skade opbakningen

Den store kritik fra borgmestrene kan meget vel få konsekvenser for den folkelige opbakning til naturprojekterne. Det vurderer Keld Buciek, lektor hos Center for Natur- og Nationalparkforening ved Roskilde Universitet, over for Ritzau.

- Den folkelige opbakning til de nuværende nationalparker har jo været hængt op på, at det er noget andet end bare natur – at der også var noget kulturhistorisk.

- Og forslaget bliver nok udfordret nu, fordi det kan være svært at sikre opbakningen til nogle mere reservat-orienterede anlæg, siger han til Ritzau.

Han peger samtidig på, at de nye parker ikke for alvor har noget at tilbyde lokalområderne.

- Især ikke hvis man drager en parallel til de nuværende nationalparker, der har haft mulighed for at tiltrække turister og lave forskellige oplevelsesting. Der bliver naturnationalparkerne nok mere restriktivt forvaltet.

- Det vil sige, at der nok ikke bliver lavet publikumsfaciliteter og kulturelle elementer, siger han.

Ifølge Miljøministeriet vil der blive afsat fem millioner kroner til hver naturnationalpark. Pengene skal bruges på netop friluftsliv og aktiviteter til borgerne, oplyser ministeriet til Ritzau.

Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost, lægger ikke fingre imellem, når han sætter ord på regeringen og støttepartiernes planer om indhegnede naturområder med vilde dyr. Han kalder planerne vanvittige og mener, de er unaturlige. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mens borgmestrene generelt er bekymrede for særligt planerne om indhegninger er der også enkelte, der med åbne arme hilser planerne velkomne. Det gælder blandt andre Faaborg-Midtfyns borgmester, Hans Stavnsager (S). Samtidig opfordrer nogle borgmestre til, at man venter med at dømme projekterne ude, indtil der er flere konkrete oplysninger om, hvordan naturnationalparkerne præcis kommer til at udarte sig.

- Jeg ser det som en mulighed, vi skal kigge på. Og så må vi finde ud af, om det passer ind i Viborgs Kommunes planer. Der er også en ide i, at det er en vild nationalpark, og der er grøn omstilling i det. Det går heller ikke, at vi allesammen råber op om grøn omstilling, og hver gang der så kommer et forslag, så siger vi nej, siger Viborg-borgmester Ulrik Wilbek (V).

Annonce

Minister afviser kritik

Frederikshavn-borgmester Birgit Hansen (S) er åben over for ideen om naturnationalparker, men peger også på, at spørgsmålet om indhegning skaber stor debat hos den nordjyske lokalbefolkning. Det samme melder Ib Lauritsen (V), borgmester i Ikast-Brande Kommune, der endnu ikke vil fortælle, hvordan han står i debatten. Det vil Holstebro-borgmester H. C. Østerby (S) heller ikke, da han endnu ved for lidt om de konkrete planer i hans kommune.

Disse borgmestre har vi talt med

Birgit Hansen (S), Frederikshavn Kommune

Ulrik Wilbek (V), Viborg Kommune

Henrik Frandsen, Tønder Listen, Tønder Kommune

Ib Lauritsen (V), Ikast-Brande Kommune

Erik Buhl Nielsen (V), Varde Kommune

H.C. Østerby (S), Holstebro Kommune

Anders Gerner Frost, Nyt Gribskov, Gribskov Kommune

Carsten Rasmussen (S), Lejre Kommune

Hans Stavnsager (S), Faaborg-Midtfyn Kommune

Miljøminister Lea Wermelin (S) mener, debatten er kørt af sporet. Til Jyllands-Posten siger ministeren, at naturnationalparkerne fortsat kan bruges af lokalsamfundet til eksempelvis at gå tur med sin hund eller cykle en tur. Også Enhedslisten og De Radikale mener, at borgmestrene er for hurtigt ude med kritik af planerne om naturnationalparker.

Det er i sidste ende aftalekredsen bag oprettelsen af naturnationalparkerne, der beslutter, hvor de ti nye parker skal placeres. Det ventes at ske til december. Aftalekredsen består af regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet.

Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Borgmesterfruen Niels Peter har sunget sin sidste sang: Sørgede for humoren, ideerne og avisgennemlæsningen

Hedensted For abonnenter

App skabt i Ølholm hjælper ukrainske børn med at lære dansk: Fire-årige Roman blev stolt, da pædagogen forstod, han sagde farvel

Hedensted

Borgmester begræder lukning af uddannelse: - Vi skal måske til at gå efter hovedskolerne

Horsens

Trods et budget på over seks milliarder, skal der spares på de svageste. Men man kan faktisk godt flytte pengene rundt mellem kasserne: 9 svar gør dig klogere på kommunens budget

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Erhverv For abonnenter

Byggefirma har haft et helt vildt år og omsætter for 2,3 milliarder - men på et punkt blev 2021 det dårligste år siden 2015

Horsens For abonnenter

27 mio. i minus: Krav om besparelser på specialbørn kan betyde færre samtaler og mindre aflastning

Horsens For abonnenter

25-årig erkender i kæmpe hackersag: Misbrugte sit job på folkeskole til at skaffe sig private, intime fotos af 70 kvinder

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Seneste plus

Horsens

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Navne

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Erhverv For abonnenter

Busselskab kører millioner hjem, rengøringsfirma mister ansatte og vindues-sælger har millionunderskud: Her er 11 lokale regnskaber

AC Horsens

Vild udvikling for tidl. AC Horsens-spiller: Fra Østbirk til en plads på Kasper Hjulmands A-landshold

Annonce