Annonce
Odder

Biffen fylder 30 år: Den knytter byen sammen

Biffen i Odder har været foreningsbiograf i 30 år. Her ses biografens enlige sal i forbindelse med den første udgave af seniorbif, hvor der var besøg fra Nicolaj Kopernikus. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Søndag er det 30 år siden, at Biffen genopstod som foreningsbiograf fra resterne af det hedengangne Fotorama, og ifølge formanden bliver den her mange år endnu.
Annonce

Odder: På det første bestyrelsesmøde i Biffen 2. januar 1990 blev der udarbejdet en liste med 56 vigtige opgaver, som skulle løses inden biografens premiere.

Heldigvis nåede de frivillige ildsjæle i fællesskab omkring alle punkterne, så premiereaftenen kunne afvikles 26. januar. Dermed er det på søndag 30 år siden, at Biffen åbnede som foreningsbiograf.

Biffens første kalenderår endte med 28.000 solgte biletter, og ifølge formand Finn Holmgaard Jensen er billetantallet ikke langt fra at være i samme leje i dag.

- Der er stadig et stort behov for gode film. Selvfølgelig har der været nedgangsperioder ligesom i resten af landet, men Biffens kulturoplevelser har stadig stor betydning, siger Finn Holmgaard Jensen.

Streaming vinder stadig større indpas, når danskerne skal se film, men ifølge formanden er biografoplevelsen fortsat er konkurrencedygtig.

- Udover det store billede og den gode lyd, så bliver man heller ikke forstyrret af sin mobiltelefon. Så fordybelsen er langt mere intens, siger han.

Biffen i tal

1906: Biografteatret Fotorama åbnes af slagteriuddeler Søren Christian Pedersen og brugsuddeler Christian Sørensen i Højskolehotellet på Holsteinsgade.

1916: Efter senest at have været omkring Centralhotellets ene sidefløj flytter biografen til en nyopført bygning i Rosensgade med plads til 192 personer.

1935: Bygningen rives ned, og der opføres en ny i to etager med både lejligheder, butik og biografsal med plads til 258 personer.

1964: Frank Pedersen og Jacob Sommer Pedersen overtager biografen. Sidstnævnte moderniserer biografen flere gange de kommende år.

1989: Fotorama lukker.

1990: Biffen opstår som foreningsdrevet biograf.

1998: Biografen udvides med en lille café.

2002: Odder Kommune køber biografbygningen, hvor biografforeningen så lejer sig ind.

2003: Der foretages en total renovering af både biografsal og café.

2010: Den digitale filmmaskine tages i brug, og det bliver muligt at se 3D-film i Biffen.

I alt er der cirka 120 frivillige tilknyttet Biffen. Omkring 80 café-medarbejdere sælger billetter og slik, 15 operatører betjener fremviseren, 15 klubmedarbejdere står for klubber og arrangementer og 9 bestyrelsesmedlemmer står for biografens overordnede strategi.

Annonce

Planer om udvidelse

Ifølge Finn Holmgaard Jensen er det godt for sammenhængskraften i byer på Odders størrelse, at der fortsat eksisterer foreninger som Biffen.

- Alle kender nogen, der på en eller anden måde er frivillige i Biffen. På den måde er den med til at knytte byen sammen, siger han.

Derfor kan man også godt berede sig på at skulle til 60 års jubilæum, når der er gået yderligere 30 år.

- Biffen består bestemt også til den tid. Vi har stadig planer om at udvide med en sal 2, og vi regner jo med at have færdiggjort fornyelsen af vores café inden søndag. Så der er masser af aktiviteter, lyder det fra Finn Holmgaard Jensen.

De 30 år som foreningsdrevet biograf bliver fejret med en reception for samarbejdspartnere og politikere på jubilæumsdagen søndag 26. januar fra klokken 11 til 13 i Centralhotellet. Efterfølgende er der åben reception for alle i biografen, hvor der bliver taler, quiz, musik og mulighed for noget sødt i den fornyede café, ligesom der kommer en hemmelig gæstetaler.

Desuden viser Biffen om eftermiddagen og aftenen tre populære jubilæumsfilm til en i dagens anledning meget passende pris på 30 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce