Annonce
Horsens

300.000 kvm vådområde ved Horsens er lige på trapperne

Projektområdet for det statslige vådområdeprojekt Tolstrup Enge. Nederst på kortet ses Tolstrup Kirke. Luftfoto: COWI
Annonce
tolstrup - Tolstrup Enge skal genetableres som vådområde. Det blev besluttet af daværende miljøminister Ida Auken (R) i 2012.

Nu er det forberedende arbejde ved at være afsluttet, og gravemaskinerne venter blot på det endelige startsignal. Det fortæller projektleder ved Naturstyrelsen Søhøjlandet, Anne Gro Thomsen.

- Vi har en plan for, hvad der skal gøres, og entreprenøren er klar. Det bliver formentlig vejret, der afgør, om vi kan begynde allerede før jul, eller om vi skal vente til senere på vinteren. Det mest præcise, vi kan sige, er, at vi regner med at være færdige inden sommer, siger Anne Gro Thomsen.

Knasterne med jordfordeling er på plads - der er lavet aftaler med de berørte lodsejere. Der har været holdt såkaldt jordfordelingsmøde, og Naturerhvervstyrelsen har købt de fleste andele, mens enkelte lodsejere har valgt at beholde deres jord mod en kompensation.

- Det primære formål med projektet er, at vandet i de oversvømmede områder giver jordbakterier mulighed for at fjerne kvælstof. Det vil være til gavn for Horsens Fjord, siger Anne Gro Thomsen.
Tolstrup Å skal bugtes, så den kommer til at løbe som før, den blev rettet ud. Foto: Rambøll
Området, der skal genetableres, er på omkring 30 hektar svarende til 300.000 kvm.
Annonce

Åen genslynges

Der skal foretages en række ændringer i området, før Tolstrup Enge igen kan blive det vådområde, det var før i tiden.

Først og fremmest skal Tolstrup Å genslynges, bunden skal hæves, og der skal lægges sten og grus. Desuden er der nogle drænrør, der skal fjernes.

- Vi har fundet nogle gamle kort over området, hvor vi kan se, hvordan åen har bugtet sig engang. Det vil vi prøve at genetablere, fortæller Anne Gro Thomsen.

Ud over en kvælstofreduktion vil der være en række sidegevinster ved at genetablere vådområdet.

- Projektet har også en klimaeffekt. Det kan være med til at supplere kommunens indsats mod ekstrem nedbør, der bl.a. skaber oversvømmelser i Horsens, siger Anne Gro Thomsen.

Det kan man ikke klare med vådområdet i Tolstrup Enge alene, men sammen med andre projekter vil det gavne, fordi det kan holde på vandet, forklarer hun.

Horsens Museum vil også få sin gang i området, for at undersøge eventuelle interessante fund.

- Vi regner med, at projektet vil tage cirka otte uger - med mindre museet finder en ny Tollundmand, siger Anne Gro Thomsen.
Ud over arbejdet i Tolstrup Enge står Naturstyrelsen foran at genetablere Gedved Sø.

- Det er et søsterprojekt til Tolstrup Enge. Det er også ved at falde på plads. Vi har efterhånden aftaler med lodsejerne - vi har købt en del jord, men der er nogle tekniske problemer, vi skal have løst, bl.a. med afløbet og ved vejen. Bevillingen til søen udløber om halvandet år, så vi skal nå det inden da, siger Anne Gro Thomsen.

I alt forventes det, at der med projektet kan fjernes ca. fire ton kvælstof om året.

Der er afsat 157 mill. kroner til de i alt 18 projekter på landsplan.

Heraf er de 2,7 millioner kroner sat af til projektet i Tolstrup Enge.
Annonce
Annonce
Skanderborg

Tyve stjal pengeskab fra skole

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Se billederne: Nu skal Horsens Fjords havmiljø forbedres - frivillige sætter titusindvis af ålegræsplanter i fjordbunden

Hedensted

Gennemrodede hus under indbrud

Debat

Forbrugerne stemmer med gaflen

Annonce