Annonce
Horsens

27. maj bliver ny stor åbningsdag: Borgmester glæder sig over grønt lys til kommunalt ansatte

Der er længe regnet på, hvordan de kommualt ansatte på bedst mulig vis kan vende tilbage til arbejdspladsen, siger borgmester Peter Sørensen (S). Fra på onsdag bliver det muligt i takt med den gradvise genåbning. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Horsens-borgmester Peter Sørensen (S) er tilfreds med Christiansborg-aftalen fra onsdag aften. Nu gælder det arbejdet med bl.a. at gøre klar til genåbning af masser af kommunale arbejdspladser fra 27. maj.
Annonce

Horsens: - Et meget stort skridt mod en mere normal hverdag.

Det er for borgmester Peter Sørensen (S) overskriften på det politiske kompromis om en hurtigere genåbning af Danmark, der blev indgået kort før midnat onsdag.

- Man kan altid sætte sig ned og pege på enkeltstående ting, og jeg har forståelse for, at nogen vil savne noget, men det skal hele tiden ses i forhold til smittespredningen. Det er en rigtig god aftale, siger han.

Og hvad er der så lempet på?

Gymnasier og erhvervsuddannelser kan fra onsdag 27. maj se frem til at byde alle elever indenfor igen:

- Jeg glæder mig virkelig over, at de unge kan komme tilbage på ungdomsuddannelserne. Det bliver til en anden undervisning, men de får deres base tilbage. En række unge er enormt påvirkede af ikke at have et fællesskab lige nu.

Aftalen betyder også færre eller ingen restriktioner for besøg og aktiviteter på plejehjem, hospices, i psykiatrien osv. Noget Peter Sørensen forleden var med til at drøfte i Kommunernes Landsforening.

- Det er ikke meldt klart ud, hvordan bosteder og plejehjem skal åbne for besøg. Aftalen skaber en del spørgsmål, og retningslinjerne for genåbning de enkelte steder lander nok først på tirsdag. Vi mangler enormt meget afklaring - det er ikke unormalt, siger han.

Jeg glæder mig virkelig over, at de unge kan komme tilbage på ungdomsuddannelserne. Det bliver til en anden undervisning, men de får deres base tilbage. En række unge er enormt påvirkede af ikke at have et fællesskab lige nu.

Peter Sørensen, borgmester

Annonce

Jylland og Fyn åbner hurtigere

Peter Sørensen glæder sig over, at børnefamilier m.fl. pr. omgående kan komme på lokale museer, i forlystelseparker, i Givskud Zoo og lignende, og noget af det, der fylder allermest for Horsens Kommune, er, at "den fysiske tilstedeværelse genoptages i den offentlige sektor", som det lyder i aftalen.

Fra 27. maj kan offentligt ansatte altså vende tilbage på job - i et eller andet omfang.

- Mange vil vende tilbage onsdag. Vi skal have gang i de administrative funktioner, siger Peter Sørensen og slår fast, "at vi har haft temmelig høj effektivitet hidtil".

I et stykke tid er der regnet på, hvordan det bedst lader sig gøre, men igen skal der retningslinjer til fra sundhedsmyndighederne, før der kan meldes noget eksakt ud.

Det er kun Jylland og Fyn, der sætter fart på at få de offentligt ansatte tilbage i vante rammer, da relativt få er indlagt sammenlignet med Sjælland.

- Med en sund fornuft-betragtning giver det mening. Det er godt tænkt. Åbnede man for eksempel nattelivet i Nordjylland eller lod Forum Horsens åbne, mens Boxen i Herning var lukket året ud, ville man ikke inddæmme smitten, siger Peter Sørensen med henvisning til, at folk ville køre efter de kulturelle arrangementer.

Differentieret åbning af arbejdspladser sætter ikke en lavine af rejsende i gang.

Annonce

Turister betyder også noget for Horsens

Horsens nævnes sjældent, når der debatteres grænseåbning, men Peter Sørensen venter med spænding på, hvad udfaldet bliver 29. maj, når den politiske afklaring lander. Må tyskere og nordmænd f.eks. komme ind i landet, hvis de kan fremvise en reservation på et sommerhus eller lignende?

- Vi er glade, når alle sommerhuse i Juelsminde er lejet ud, for så er turisterne i Horsens en dag eller to, og når nordmænd kører til eller fra Gardasøen, ved vi, at de bruger hoteller her som stop på vejen. Mange danskere bliver nok hjemme i sommerferien, og det vil stimulere den lokale økonomi, men turisterne har større købekraft og spiser mere ude, vurderer Peter Sørensen.

Aftalen onsdag aften flyttede kun marginalt på grænserestriktionerne - til frustration for mangt en borgmester i de samfund, der lever og dør med turisme.

Annonce

Hvad med borgerservice?

Hvad mangler ellers i "aftale 2.1" fra onsdag?

Borgmesteren udtrykker undren over, at der ikke åbnes for de videregående uddannelser, og han havde også håbet, at den overordnede beskæftigelsesindsats kunne genstartes.

- Men det kommer nok i juni, siger han om beskæftigelsesdelen.

De videregående uddannelser står til først at åbne i fase fire i august.

Allerede natten til torsdag har kommunen ifølge Peter Sørensen spurgt til, hvad der skal ske med borgerservice, for det fremgør ikke af aftalen, om man som borger må møde fysisk frem.

Forbuddet mod forsamlinger over 10 personer opretholdes til 8. juni, hvor det udvides til 30-50 som led i fase tre-aftalen. Dernæst er der aftalt gradvise lempelser 8. juli og 8. august - dog uden at der er sat eksakt antal på.

- Ingen af os havde vel forventet, at der ville blive åbnet for store koncerter i denne omgang. Vi skal hele tiden tænke på, at et skridt frem ikke må blive to tilbage senere, siger Peter Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Udsigt til brandslukning resten af aftenen: Vi skal ind fra ydersiden, og det tager tid

Annonce