Denne artikel indeholder sponsoreret indhold
Ved udvikling af software taler man om den iterative designproces, hvor produktet aldrig som sådan er færdigt, men hele tiden opdateres for at lave nye iterationer af det. Den tankegang er logisk nok, for alternativet ville være at lave et nyt system, hver gang fejl opdages, eller fx styresystemet på din computer eller mobile enhed opdateres på en måde, der gør brugen af det gamle system besværlig.
Lancér ikke fejlfuld software
Men har du bare fripas til at sende potentielt fejlfuld software i omløb, bare fordi du altid kan fikse problemer senere, hvis de opstår? Nej – det er i hvert fald ikke vejen til kundeloyalitet. Det er ikke muligt at få bugt med alle fejl i et system, før det lanceres, men ved at lade QA-testere nørde med systemet først, opdages en del problemer med programmet, der så kan fikses forud for lanceringen.
Sæt professionelle QA-testere på opgaven
Ønsker du en grundig softwaretest, så kan du få den hos 1902 Software. For her vil et team tjekke, hvordan det føles som bruger at interagere med dit system. Lad os fx sige, at du har sat en webside op i et CMS-system og ønsker at vide, om den for det første ser rigtig ud i alle browsere, og om den mobile version også er brugervenlig. Dette kan professionelle QA-testere hurtigt give dig et svar på.
Er der også styr på den tekniske SEO?
Og det ikke kun frontend-udviklingen, de vurderer. For de kan også hitte ud af, om der er problemer relateret til teknisk SEO, der efter udrulning kunne få betydning for, hvor god en placering din side får i søgeresultater. Et QA-team sørger for at afdække de mest graverende fejl på fx en webside, så udviklingsteamet kan se på hjemmesiden igen og sætte ind. Er de værste fejl fikset, så udrulles siden.
Fejl kan blive ved med at titte frem
Og når siden udrulles, er det klogt lige at få QA-testere til hurtigt at se på den igen, for der kan være problemer, der først opstår, eller man først bliver opmærksom på, når siden udrulles på nettet. Som sagt er man efter den iterative designproces aldrig færdig med produktet, så selv efter denne ekstra QA-test må du forberede dig på, der løbende opstår eller opdages nye fejl, som der bør reageres på.
QA-testning før udrulning af nye funktioner
Og én ting er at fikse de fejl, der måtte være i et system. Noget andet er at tilføje nye funktioner til det. Har du en hjemmeside, kunne det fx være, du ønsker at tilføje en chatfunktion, så brugere kan chatte med kundeservice i stedet for at skulle bruge en kontaktformular, der er en langsommelig og knapt så nærværende måde at tage dialogen på. QA-test også før og efter udrulning af dén funktion.
Skaf ekstern QA-testning
Nu kan det give mening at få QA-testning leveret af samme eksterne firma, hvor udviklingsteamet også sidder. For så ved du, at QA-testerne ved, hvilke fejl de især skal være obs på, når de tester et system eller en webside sat op i ét. Antallet af fejl, der kræver handling, bliver givetvis også mindre.
Denne artikel indeholder sponsoreret indhold
Om Annoncørbetalt indhold
Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.
Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.
Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.
Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.
Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.