Annoncørbetalt indhold

Hvad betyder det for privatlivet at leve i smarte byer?

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Ideen bag en smart city er en, hvor teknologien i vid udstrækning bruges til at forbedre livskvaliteten for mennesker, der bor i et byområde, og som gør levering af hverdagstjenester lettere. Det kan betyde avanceret tilslutning over hele byen, automatiserede systemer, meget tilgængelige onlineressourcer og så meget mere.


Denne form for opsætning af byen har dog også sine udfordringer, der normalt ikke er så udtalte i en traditionel by, hvor privatliv hersker i større grad. Hvordan påvirker livet i en moderne by folks rettigheder til privatliv, især på steder hvor love om privatliv ikke er så strikse?


Tendenser for smarte byer og deres påvirkning på privatlivet

Der er mange komponenter, der er med til at skabe en moderne smart city i 2020 – især dem, der er bygget fra bunden. Tre af dem skiller sig dog ud på den måde, da de påvirker dit privatliv i det daglige liv. Husk også, at nogle af disse teknologier er blevet stærkt anvendt i traditionelle byer.


Mere offentlig overvågning og sporing i hele byen

Der er stor interesse for at bruge offentlige overvågningssystemer i smarte byer over hele verden, og som kan overvåge hele byer. Disse teknologier er især blevet brugt i Mellemøsten, Kina og nogle europæiske lande. Sofistikeret offentlig overvågning og sporingsteknologier bruges i smart cities for at hjælpe myndighederne med at fange forbrydere og af andre grunde.

Selvom det kan være praktisk nogle steder, så kommer denne type teknologi med mange spørgsmål om bl.a. den måde, som de implementeres på, og hvordan de bruges. Det gælder især om privatliv og personlig frihed. Faktisk har debatten omkring byovervågning været ret kontroversiel, og nogle progressive regeringer går endda så langt, at de forbyder brugen af disse teknologier offentligt.


Forbindelse og højhastighedsinternet i hele byen

Udrulningen af 5G og andre forbindelsesløsninger i smarte byer er en integreret del af deres udvikling. En smart by uden stabilt, højhastighedsinternet, der er tilgængeligt for alle, er ikke en smart by. I dag har selv traditionelle byer, der forsøger at blive mere moderne byer, lagt mange ressourcer i kommunikationsteknologier som 5G, offentlig wi-fi og anden understøttende infrastruktur.


Offentlige tjenester flyttes til skyen

En smart by skal have en stor procentdel af offentlige tjenester tilgængelige via internettet. Faktisk er de fleste projekter omkring smarte byer i dag rettet mod at flytte alle offentlige tjenester til skyen. Det betyder naturligvis en stigning i dataindsamlingen.


Øget popularitet af smarte havne

En anden trend i smart byer er opfindelsen af ​​smarte havne. En smart havn gør brug af automatisering og innovativ teknologi som fx Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI), blockchain og Big Data for at forbedre ydeevnen. Industrien med containerskibsfart og havne har været langsom, når det kommer til at omfavne disse forandringer. Alligevel dukker nye systemer, løsninger og teknologier op, der ændrer skibsfarten i fremtiden og sikre, at sektoren er mere forbundet end nogensinde før.

En smarte havn sigter mod at skabe gennemsigtige og effektive tjenester, der tilføjer værdi til kunderne. En intelligent havn har automatisk styring af alle indgange og udgange ved terminalerne, overvågning og administration af køer. En smart havn fjerner behovet for papirarbejde under containerleverancer og -samlinger samt automatisk belysning.

I havnebyer som Montreal giver nye teknologier nyttige realtidsdata til lastbiler, der hjælper dem med at planlægge deres ture og undgå trafikpropper og mindske kulstofemissioner.

Disse realtidsdata og smarte sensorer overvåger en vigtig infrastruktur, og det gør det muligt for havneoperatørerne at planlægge og forudsige vedligeholdelse, og dermed også reducere behovet for årlige inspektioner. Dataene fra sensorerne, som fx ved bunkerne eller kajerne, gør det muligt for havnene at spore slitage og mere.


Bekymringer om privatliv ved smart cities i dag

Alle de teknologier, der implementeres i smarte byer i dag, kræver indsamling af data i stor skala. Det giver som forventet mange spørgsmål, når det kommer til privalivet for de folk, der bor i disse såkaldte smarte byer. Hvordan sikrer du, at din ret til privatliv ikke går tabt, når alt er lavet til at indsamle dine data?


Sådan beskytter du dit privatliv

Hvis du vil beholde dit privatliv, skal du bruge værktøjer som en VPN eller software til krypterede beskeder. En af de vigtigste funktioner hos en VPN er at kryptere dine data og onlinetrafik. Det er især vigtigt, når du vil være anonym, mens du forbinder til offentlige netværk. Med en messagingapp, der tilbyder end-to-end-kryptering, kan du også holde dine samtaler private.


Der er ingen tvivl om, at det at leve i en smart by er mere praktisk og bæredygtigt end i en traditionel by. Når du nyder alle fordelene ved de avancerede tilslutningsmuligheder i disse byer, så glem bare ikke vigtigheden af dit privatliv.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.