Annoncørbetalt indhold

God mad med Sous Vide

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Hvad er Sous Vide?

Sous vide, udtalt [su’-vit], er en fransk term, der betyder "under vakuum" eller "under tomhed". Det er en metode til madlavning, hvor maden tilberedes ved en lav og nøjagtig temperatur over en længere periode, typisk i et vandbad. En sous vide stav eller maskine sikrer en stabil temperatur og kontrollerede forhold under tilberedningen. Ved at sætte vandets temperatur til den ønskede kernetemperatur, sikrer man, at kødet ikke bliver over- eller undertilberedt. Fødevarer, der tilberedes sous vide, kan få en ændring i strukturen på grund af det vakuum, de er under. Tilberedningstiden afhænger af, hvad der tilberedes. Fisk tilberedes typisk i 15-30 minutter, mens spareribs kan tage op til 72 timer.


Maden tilberedes ved hjælp af en sous vide stav / maskine, der består af et vandbad. Fødevarerne skal vakuumpakkes, så saft, kraft og smag ikke forsvinder ud i vandet. En sous vide kan ikke opnå en stegeskorpe på kødet, da dette kræver en varm pande eller grill.

Fordele ved sous vide

Sous vide er en tilberedningsmetode, hvor fødevarer pakkes i en vakuumpose og placeres i et præcist reguleret vandbad i en længere periode. Formålet er at opnå en jævn og stabil temperatur, som gør det muligt at tilberede fødevarerne nøjagtigt efter ønske. Metoden stammer fra Frankrig og har eksisteret siden 1799, men er blevet mere populær i nyere tid.


Fordelene ved sous vide er, at det giver en høj grad af kontrol over tilberedningen, hvilket sikrer en ensartet og velsmagende oplevelse hver gang. Derudover giver vakuumpakningen en ændring i fødevarens struktur, som kan være positiv. Tilberedningstiden varierer afhængigt af hvilken type fødevare der tilberedes, og kan tage alt fra 15 minutter til 72 timer.


For at opnå de bedste resultater, anbefales det at vakuumpakke fødevarerne inden tilberedning. Dette skyldes, at tilberedningen foregår i vandbad, og hvis fødevaren ikke er vakuumpakket, kan saft, kraft og smag forsvinde ud i vandet, hvilket resulterer i en dårligere smag. Sous vide er ikke en metode til at opnå en stegeskorpe på fødevaren, så dette må tages hånd om på en varm pande eller grill efterfølgende.

Hold temperaturen konstant

Der er to hovedtyper af termometre til at måle temperaturer i sous vide-tilberedning: digitale og infrarøde termometre.

Digital termometer:

  • Bruges til at måle den nøjagtige temperatur af vandbadet og maden indeni.
  • De fleste digitale termometre er udstyret med en længde på kablet, der tillader dig at måle temperaturen i centrum af vandbadet uden at åbne vakuumposen.
  • Digital termometre har typisk en høj nøjagtighed og kan måle temperaturer ned til enkelte grader.

Infrarød termometer:

  • Bruges til hurtigt at måle overfladetemperaturen af fødevaren, fx for at afgøre om den er gennemstegt.
  • De er lette at bruge og har ikke brug for kontakt med fødevaren.
  • Infrarøde termometre har dog ikke samme nøjagtighed som digitale termometre og kan have en fejltolerance på op til 2-3 grader.

Det anbefales at bruge et digitalt termometer, da det vil give den mest nøjagtige måling af temperaturen, hvilket er afgørende for at opnå de bedste resultater i sous vide-tilberedning.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.