10 nye trick til iPhone og iPad

Arkivfoto

10 nye trick til iPhone og iPad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

tech - Her er en bunke mindre kendte tip til de populære Apple-enheder.

Får du nok ud af din Iphone eller Ipad? På overfladen er betjeningen så simpel, at man let kommer i gang. Men hvis man graver lidt dybere, finder man en guldgrube af muligheder, som gør de smarte Apple-dimser endnu smartere.

For et par måneder siden præsenterede vi her på siden de basale nyheder i Ios 10, men der er mere at komme efter. Så her har vi samlet en ny bunke tip og genveje, som mange erfaringsmæssigt ikke har opdaget - eller bare glemmer at bruge i det daglige.

1. Hør hvem der ringer

Du kører bil eller cykel, og pludselig ringer din Iphone i lommen eller tasken. Måske et vigtigt opkald - eller bare endnu en sælger? Glem gætværket og farlige fumlerier med den nye finesse, hvor telefonen fortæller, hvem der ringer. Dette er slået fra som standard, men kan aktiveres under: Indstillinger - Telefon - Meddel opkald. Af hensyn til privatlivet kan du vælge, at navnet kun udtales i hovedtelefoner og/eller bilen. Det virker kun med de kontakter, der er registreret i telefonen.

2. Pimp dine beskeder

Måske har du opdaget, at der automatisk falder konfetti ned over skærmen, når du skriver "tillykke" i Imessage. Du kan selv styre effekterne ved at skrive din besked og trykke hårdt på send-knappen. Under "Boble" kan du animere taleboblerne i forskellige størrelser - eller sende en kryptisk besked med "usynlig blæk". Under "Skærm" kan du fylde hele skærmen op med balloner, laserlys, fyrværkeri, stjerneskud eller førnævnte konfetti (stryg vandret for at vælge).

3. Find rundt i billederne

I foto-appen finder du to nye mapper med "Personer" og "Steder". De sorterer dine billeder efter, hvem der er med, og hvor de er taget. Ansigter genkendes automatisk, men du kan sætte navne på ved at åbne et foto og trykke "Tilføj navn" øverst på skærmen. Så kan du hurtigt finde billeder af den pågældende person. Du kan også søge efter motiver som "hund", "bil" eller "strand", da disse genkendes automatisk.

4. Gå ikke glip af vigtige opkald

Funktionen "Forstyr ikke" er guld værd, når man ikke vil vækkes eller distraheres. Det er også fint, at man kan undtage folk, der ringer flere gange i træk (Indstillinger - Forstyr ikke - Gentagede opkald). Med Ios 10 kan du også udpege enkelte kontakter (f.eks. dine børn), så deres opkald aldrig afvises. Du skal blot åbne kontaktpersonen og vælge Rediger - Ringetone - Tilsidesæt i nødstilfælde. Hvis du også vil åbne for beskeder, skal du gentage processen under: Rediger - Sms-tone.

5. Del dine noter

Hvis du skriver i den medfølgende app "Noter", ser du nu et rundt ikon med en person-silhuet og et plustegn øverst til højre. Klik her for at invitere andre til at deltage i den valgte note. De delte noter kan f.eks. bruges til koordinering af af indkøbslister (klik på det lille flueben nederst til venstre for at vælge listeformatet). Hvis du ikke ser det runde ikon øverst til højre, skal du indstille note-appen til at bruge iCloud-tjenesten (Indstillinger - Noter).

6. Spar på fingerkræfterne

Flere har klaget over, at man i Ios 10 skal trykke på den runde knap for at vække telefonen. Tidligere var det nok med en let berøring. Det er en lille ting - men dog irriterende, fordi man udfører denne manøvre mange gange dagligt. Heldigvis kan du let vende tilbage til den gamle virkemåde ved at vælge: Indstillinger - Generelt - Tilgængelighed - Knappen Hjem - Hvil fingeren for at åbne.

Bonustip: Mange spilder også fingerkræfter på at dobbeltklikke på hjemknappen og lukke apps manuelt. Dette har ingen gavnlig effekt på telefonens hastighed eller batteritid - snarere tværtimod.

7. Få styr på din email

Hvis du bruger den medfølgende mail-app, har du måske svært ved at vænne dig til, at beskederne nu vises som samtaler i "tråde". Dette kan slås fra (og til) ved at vælge: Indstillinger - Mail - Organiser efter tråd. Tjek også de øvrige mail-indstillinger. Og bemærk, at du inde i mail-appen kan klikke nederst til venstre for kun at vise dine ulæste beskeder.

8. Forlæng batteritiden

Hvis du er træt af at løbe tør for strøm, kan du med fordel bruge den energisparende funk- tion. Skærmens beskrivelse af, hvad der slås fra, kan virke afskrækkende, men i praksis vil de fleste ikke mærke andet end en markant forlængelse af levetiden (og et gult batteri-ikon øverst til højre). Funktionen aktiveres under: Indstillinger - Batteri. Med Iphone 6s og 7, kan du skyde genvej med et hårdt tryk på ikonet "Indstillinger".

9. Prøv de nye "widgets"

Med Ios 10 har Iphone og Ipad omsider fået en slags "widgets". Altså små info-ruder, der viser opdateret information, uden at man først skal åbne den tilknyttede app. Du kalder dem frem ved at stryge fingeren til højre på det første skrivebord (eller stryge ned fra toppen og derpå til højre). De seneste uger har mange populære apps fået tilknyttet "widgets", men du skal selv aktivere dem. Det gøres ved at vælge "Rediger" nederst på widget-skærmen og trykke på det grønne plus ud for de widgets, du ønsker at tilføje. Uønskede widgets slettes med et klik på det røde minus, og rækkefølgen ændres ved at trække lodret i de vandrette streger til højre.

10. Drop Apple-kortet

Alt for mange iPhone-brugere lader sig nøje med de indbyggede apps. Et grelt eksempel er Apples kort-app, som stadig halter langt efter Googles oplagte alternativ, som kan hentes gratis i App Store (søg efter "Google Maps"). Googles kort er mere pålideligt og har flere detaljer, suveræn trafik-info, bedre dansk udtale og flere valgmuligheder. Eneste ulempe er, at Google-kortet ikke kan startes med talte kommandoer til Siri, men dette kan typisk løses ved efterfølgende at vælge "Off. transport" og "Vis vejvisningsapps".

10 nye trick til iPhone og iPad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce