Jakob Ravns traditioner fra nytårsløbet føres videre

Michael Straube, Thomas Kokholm og Henning Hansen har overtaget det store arbejde, Jakob Ravn plejer at lave omkring nytårsløbet. Foto: Karl Ditlevsen.

Jakob Ravns traditioner fra nytårsløbet føres videre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre mand har overtaget det arbejde, Jakob Ravn lavede omkring nytårsløbet i Horsens gennem 40 år.

Mandan 31. januar kl. 10.00 afvikles det populære nytårsløb for 41. gang i Horsens' gader.

Det bliver første gang, at den nu 85-årige Jakob Ravn ikke har planlagt det hele. Han valgte at stoppe efter 40 år som banelægger, løbsleder, præmiekommissær og alt andet.

Løbet er lagt i hænderne på formanden for Horsens Orienteringsklub Thomas Kokholm, Michael Straube og Henning Hansen.

Michael Straube har planlagt ruten. Posterne er gemt rundt omkring i Horsens på træer, men alt andet er naturligvis hemmeligt.

- Vi afvikler løbet efter de samme principper som tidligere, og alt kører videre i Jakob Ravns ånd, siger Thomas Kokholm. Der er foretaget nogle få justeringer. Som tidtager tager vi elektronikken i brug med chip, og vi har en mere moderne udgave af kortene. Klippetængerne er også udskiftet med en elektronisk løsning, og så bliver der tilmelding.

- Vi har noteret os, at løbet tidligere var meget længere, og på et eller andet tidspunkt vil vi lave et tilbageblik, hvor vi vil afvikle nytårsløbet som i de gode gamle dage, siger han.

Jeg hørte om det årlige nytårsløb i Sao Paolo i Brasilien. Det var et almindeligt distanceløb, men jeg fik ideen til at lave et orienteringsløb inde i byen.
Jakob Ravn.
Jakob Ravn sagde farvel efter 40 år med nytårsløbet sidste år. Arkivfoto: Morten Pape
Jakob Ravn sagde farvel efter 40 år med nytårsløbet sidste år. Arkivfoto: Morten Pape

Ravns manual

- Jeg er glad for, at formanden kører løbet videre, men jeg er spændt på de ændringer, der er lavet, siger Jakob Ravn. Der er altid en risiko for, at tingene ikke fungerer, når noget bliver lavet om.

- Jeg har afleveret hele min manual til Thomas Kokholm. De første år var den lange rute på 20 kilometer, men vi skar den ned til 12 km, så der er tre baner på 12 km, otte og fem kilometer, siger Jakob Ravn.

- Vi har alle sammen løbet nytårsløbet og holder fast i de tre baner, siger Thomas Kokholm, der er fra Humlum ved Struer, men flyttede til Horsens i 2007.

- Det var min kone og hendes familie, der fik mig til at løbe, siger Thomas Kokholm, der havde sort bælte i karate.

Ravns initiativ

For mere end 40 år siden fik Jakob Ravn idéen til nytårsløbet.

- Jeg hørte om det årlige nytårsløb i Sao Paolo i Brasilien. Det var et almindeligt distanceløb, men jeg fik ideen til at lave et orienteringsløb inde i byen. Det havde ingen gjort før. 20 år senere var der byløb mange steder, men Horsens var de første, fastslår Jakob Ravn.

- Ja, Jakob Ravn har lavet pionerarbejdet, siger Thomas Kokholm. Stor cadeau til Jakob Ravn for at have startet denne tradition. Det er et løb, hvor alle kan være med. Det er for hele familien, og vi har mange eksempler på, at folk er startet med nytårsløbet og derefter er kommet over i skoven og har fortsat med løbe orienteringsløb. Det er noget sværere i det oprindelige terræn.

Nytårsløbet havde samlet danske eliteløbere i 90'erne, men i de fleste år har det været lokale løbere, der har præget og vundet løbet.

Troels Nielsen har rekorden med seks sejre, Svend Erik Kristensen har vundet fem gange, Kenneth Thonsgaard fire gange og Kent Kragh Hansen tre gange, mens Matyas Pentek fra Ungarn vandt sidste år.

Der forventes mellem 150 og 175 deltagere.

Ravns farvel

- Det er to år siden, jeg henvendte mig til formanden og sagde "Jeg tager to år mere, og så er det slut", siger Jakob Ravn.

- Jeg er blevet for gammel til at lave nytårsløb. Det er vigtigt at stoppe, mens legen er god. Desværre har jeg dårlige knæ og dårlige ben, så jeg kommer aldrig selv til at deltage. Jeg nøjes med at være tilskuer.

- Jeg fortsætter dog med at dyrke idræt. Jeg går til fitness tre gange om ugen, halvanden time hver gang, og jeg har lige vundet det vestdanske mesterskab i kaste-femkamp, hammerkast, kuglestød, diskoskast, spydkast og vægtkast i U-85-klassen. Jeg kan ikke undvære motion, selv om jeg er blevet 85 år, siger Jakob Ravn.

- Hold nu op med at trække alderskortet hele tiden, lyder det fra hans kone Lisbet Ravn.

- Min største belønning for 40 år som løbsarrangør er, at folk var glade for løbet, og at jeg hele tiden møder glade mennesker. Også når jeg er til superligafodbold i Horsens kommer folk og hilser og takker for nytårsløbet, siger Jakob Ravn.

Han glæder sig til at hilse på mange taknemmelige mennesker igen nytårsaftensdag - og for Jakob Ravn er der den store forskel, at han kan gå tidligere hjem. Han skal nemlig ikke ruten rundt og samle poster, som han plejer.

Jakob Ravns traditioner fra nytårsløbet føres videre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Seneste klip fra superligaen
Afspil video
Lars Jacobsen og Flemming Povlsen giver deres bud på aftenens danske nier!
Lars Jacobsen og Flemming Povlsen giver deres bud på det danske angreb i kampen mod Montenegro.
Afspil video
Kom helt tæt på Alexander Zorniger og Brøndby IF!
Flemming Povlsen kom helt tæt på Brøndby IFs tyske træner, Alexander Zorniger.
Afspil video
Bechmann udpeger Superligaens fem bedste angrebskonstellationer!
Tommy Bechmann udpeger Superligaens fem skarpeste angrebskonstellationer.
Afspil video
Vi har interviewet FCM's tårnhøje angrebsduo!
Vi kom helt tæt på FC Midtjyllands angrebsduo, Paul Onuachu og Alexander Sørloth, og spurgte ind til deres samarbejde.
Afspil video
Kæft, trit og retning! Se analysen af Alexander Zorniger!
Lars Jacobsen og Flemming Povlsen analyserer Alexander Zornigers tyske mentalitet.
Annonce
Annonce
Annonce