Fredag går det løs: DR og TV2 er klar til stor EM-fest

Der er dømt fest i Frankrig, når værtsnationen og angriber Olivier Giroud påbegynder EM i fodbold på fredag. Men der bliver også rig mulighed for festivitas herhjemme. DR og TV 2 har et ønske om at samle danskerne og skabe en klassisk dansk sommerstemning og lokke masser af mennesker til deres studier i København og Aarhus.arkivFoto: LOIC VENANCE/afp

Fredag går det løs: DR og TV2 er klar til stor EM-fest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

fodbold - Når der er slutrunder i fodbold, samles folk ved tv-skærmene rundt omkring i det danske land.

For to år siden, da Tyskland og Argentina mødtes i VM-finalen i Brasilien, sad 1,9 millioner danske seere og så med på DR og TV 2, der viste kampen synkront. Et tal, der i danske tv-termer er voldsomt stort.

- Et EM er en stor begivenhed for os. Og det er noget, vi glæder os til at formidle. Det er en begivenhed, der fanger hele verden, og vi ved, at når verden står sammen om noget, vil danskerne gerne være med, fortæller Søren Vestergaard, der er chef på DR Sporten.

Det betyder noget

Det højeste seertal, der endnu har været på en fodboldkamp, var EM-finalen i 1992, hvor 2,6 millioner seere så Danmark vinde over Tyskland. De seneste tre slutrundefinaler har ligget omkring de 1,9 millioner seere.

DR og TV 2 deler rettighederne til slutrunden imellem sig og kommer, fordelt på kanalerne DR1, DR3, TV 2 og TV 2 Sport, til at vise samtlige kampe. Danmark missede muligheden for at komme med, da landsholdet tabte klart til Sverige over to kvalifikationskampe.

Og det har en betydning, at vi ikke er repræsenteret.

- Det betyder noget. Var Danmark med, var vi allerede nu i gang med at sende optakter på TV 2 Sport i døgnets 24 timer, og så havde jeg ikke haft tid til at snakke med dig. Når det er sagt, er EM i sig selv enormt stort. Der er nogle kæmpe kampe, forklarer Allan Hvid, der er TV 2 Sportens redaktionschef.

Hos DR har man valgt at gentage VM-slutrundens studie-opsætning. Peter Møller bliver vært i et studie, der bliver placeret på Bryggen i København. Her vil folk kunne se fodbold på storskærme, mens de griller og hygger sig. Desuden vil der blive sat to fodboldmål op og være en række andre aktiviteter for at underholde folk.

- Vi har valgt Bryggen, fordi det er et sted, hvor der altid er mennesker, hvis ellers solen skinner. Vi laver altså ikke et studie og beder folk om at komme til os, men vælger i stedet at slå os ned, hvor folk i forvejen er, forklarer Søren Vestergaard.

DR kalder VM-studiet i 2014 for en succes, fordi det ramte den danske sommerstemning. Det er det, kanalen søger at opnå igen

- Vi skal forsøge at fange den stemning, som folk har rundt omkring i deres baghaver. Med benene op, en øl i hånden, gang i grillen og en fodboldkamp på tv. Hvis folk har fået det, når vi er færdige, har vi gjort vores arbejde, siger Søren Vestergaard.

TV 2 i Aarhus

TV 2 har valgt at sætte sit studie op i Aarhus i parken mellem Musikhuset, Aros og Rådhuset. Morten Ankerdal bliver vært dér.

TV 2 satser på tre storskærme og en række aktiviteter. Bl.a. kan man komme helt tæt på TV2's produktionshold og dermed opleve, hvordan en sending foregår.

- Vi har et grundlæggende ønske om at møde danskerne, og det, mener vi, vi lykkes godt med ved at rykke ud af København, siger Allan Hvid.

Han ønsker, at stemningen i Aarhus skal blive sådan, at alle er velkomne. Der er blandt meget andet ansigtsmaling til børn.

- Det skal ikke kun være for dem, der tager en kammerat og nogle øl med. De skal også tage deres børn med, så vi samler hele Danmark, siger han.

Fælles for kanalerne er, at der vil være massive optakter. DR's sendinger starter en halv time før kampstart, mens TV 2 satser på 30-60 minutters optakt.

Kampene fordeles

Hvilke kampe, der vises på hvilke kanaler, er nøje fordelt. Fast i aftalen ligger, at begge kanaler skal vise finalen direkte, mens resten af kampene deles ud.

Det hele startede med en lodtrækning om, hvem der vælger først.

- Det er et taktisk spil af dimensioner, siger DR's Søren Vestergaard og griner.

- Nej, der er en helt klar fordelingsnøgle. Vi har sat os ned og lavet en prioriteret liste over, hvilke kampe vi helst vil have. Så mødes vi og finder ud af det sammen. Når en har valgt først, får den næste lov til at vælge to i træk og så videre, forklarer Søren Vestergaard.

Fordelingsnøglen betyder, at en af de to kanaler nogle dage vil have alle direkte kampe, mens kampene andre dage er fordelt på DR og TV2.

Allan Hvid understreger, at fordelingen foregår helt og aldeles udramatisk.

- Vi har prioriteret de samme kampe, og nogle gange ærgrer man sig da over, at DR fik den, man rigtig gerne ville have haft. Men det hele foregår meget roligt, siger Allan Hvid.

Under VM-finalen i 2015 havde DR 1.017.000 seere i snit, mens TV2 havde 906.000 seere. I snit brugte danskerne 12 timer og 18 minutter på at se fodbold dengang.

Det svarer til en halv times fodbold om dagen på hver af de 25 kampdage.
Island er med ved EM, og i fraværet af Danmark kommer både TV 2 og DR til at holde med dem. Der kommer generelt lidt ekstra blus under optakten, når de nordiske lande, repræsenteret ved Sverige og Island, skal spille. arkivFoto: Michael Kooren/reuters
Island er med ved EM, og i fraværet af Danmark kommer både TV 2 og DR til at holde med dem. Der kommer generelt lidt ekstra blus under optakten, når de nordiske lande, repræsenteret ved Sverige og Island, skal spille. arkivFoto: Michael Kooren/reuters

Fredag går det løs: DR og TV2 er klar til stor EM-fest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Seneste klip fra superligaen
Afspil video
Lars Jacobsen og Flemming Povlsen giver deres bud på aftenens danske nier!
Lars Jacobsen og Flemming Povlsen giver deres bud på det danske angreb i kampen mod Montenegro.
Afspil video
Kom helt tæt på Alexander Zorniger og Brøndby IF!
Flemming Povlsen kom helt tæt på Brøndby IFs tyske træner, Alexander Zorniger.
Afspil video
Bechmann udpeger Superligaens fem bedste angrebskonstellationer!
Tommy Bechmann udpeger Superligaens fem skarpeste angrebskonstellationer.
Afspil video
Vi har interviewet FCM's tårnhøje angrebsduo!
Vi kom helt tæt på FC Midtjyllands angrebsduo, Paul Onuachu og Alexander Sørloth, og spurgte ind til deres samarbejde.
Afspil video
Kæft, trit og retning! Se analysen af Alexander Zorniger!
Lars Jacobsen og Flemming Povlsen analyserer Alexander Zornigers tyske mentalitet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce