Rebeller til det sidste: Stor farvelkoncert fra Dúné

Skive-bandet Dúné, som netop har meddelt, at de stopper karrieren, spillede den første af to afskedskoncerter på Smukfests Stjernescene torsdag. Foto: Michael Svenningsen

Rebeller til det sidste: Stor farvelkoncert fra Dúné

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skive-bandet tømte rock-hjertet og viste, hvorfor de i snart 18 år har været en vigtig faktor i dansk musikliv.

SMUKFEST: Der stod de så. På Stjernescenen på Smukfest. For det var Stjernescenen, de - for længe siden - var blevet booket til.

- Vi er Dúné, sagde Mattias Kolstrup fra scenen, men det skulle snart være fortid.

Det er blot få dage siden, at bandets tre kernemedlemmer, Piotrek Wasilewski, Ole Bjórn og Mattias Kolstrup på nationalt morgen-tv meddelte, at Dúné stopper som band.

Hvordan siger man så farvel? For det skyldte de folkekære rebeller vel at gøre - ikke gennem skærmen - men sådan én til én? Dúné har haft en vigtig position i dansk musikliv i næsten 18 år. Og der var engang, hvor Skive-bandet, som i starten var en septet af teenagere, ikke kunne træde et skridt forkert. Toppen af poppen blev de hurtigt, "Unstoppable", som et af bandets nyere numre hedder.

Vilde rockhjerter

Afskedssalutten torsdag aften, som var den første af blot to farvelkoncerter, viste fra første færd, at kontakten til publikum har været et vigtigt omdrejningspunkt for de jyske bohemer. Rockhjertet skulle tømmes. De har altid haft trang til at dele deres personlige musik. Gavmildt og gerne med dramatiske synths kørende bagved.

Det er sådan, de fremfører deres "indielectrorock", som de selv har yndet at kalde den, og som de har puttet på fire albummer: "We Are In There You Are Out Here" (2007), "Enter Metropolis" (2009), "Wild Hearts" (2013) og "Delta" (2016).

Foran et stort publikum spillede Dúné blandt andet den potente rockballade "All That I Have" og de brusende "80 Years" og "Dry Lips".

Under "Say Anything" var den unge sangerinde Drew med på vokal. I Oh Lands "Son of a Gun" brød Mattias Kolstrup ud i dans med blafrende hår og blikket rettet stift mod publikum foran scenen.

Rebelsk energi til det sidste

For nogle år siden blottede Dúne sig i den ærlige dokumentar "Staged", som viste nogle af de op- og nedture, som naturligt hører med, når et kuld af unge kreative sjæle eksperimenterer med livet, med musikken, med identiteterne. Nogle mente, filmen blottede bandet for meget. Men den viste en gruppe mennesker, som blev modnet sammen. Og måske har de glemt at fylde ny gasolin i blodet; det er ikke uvant for bands, som har spillet sammen, siden de var helt unge, og for hvem det musikalske sprog har været lige så vigtigt som talesproget.

Den rebelske energi har ligget der i sangene altid. Det var en energi, som man kan sige, Dúné overtog, da et andet populært Skive-band, Superheroes, stoppede karrieren i 2006. Og det var den energi, vi fik lov at høre en sidste gang. "Go Go Valentina" var lige i øjet og gjorde os bevidste om, at Dúne vil blive savnet. Så sært at, det styrtregnede lige præcis under denne koncert.

Rebeller til det sidste: Stor farvelkoncert fra Dúné

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce