Lån en misbruger eller en muslim i menneskebiblioteket på Smukfest

Man får et "lånerkort" ved skranken til Menneskebiblioteket, inden man låner en bog. Bagefter sætter man sig sammen over på en bænk og taler. Foto: Emma Kjær Lauridsen

Lån en misbruger eller en muslim i menneskebiblioteket på Smukfest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Menneskebiblioteket er efter ti års pause tilbage på Smukfest. Med flere end 30 forskellige "bøger" kan festivalsgæster komme forbi og låne en menneskebog til en snak - og måske få nedbrudt nogle fordomme.

SMUKFEST: Hvordan kan man være alkoholiker og samtidig være kørende sælger? Hvordan holder man styr på to kærester på én gang? Og hvordan er det at være swinger i den lokale swingerklub?

Det er alt sammen noget, man kan blive klogere på, hvis man har været forbi Menneskebiblioteket på Smukfest i år.

I alt har der været 30 forskellige mennesker - de såkaldte "bøger" - på festivalpladsen for at gøre nysgerrige smuklinger klogere på, hvordan det eksempelvis er at være autist, ædru alkoholiker eller transvestit.

Menneskebøgerne repræsenterer grupper i samfundet, som er udsat for fordomme og diskrimination enten på grund af deres seksualitet, etniske oprindelse, livsstil eller lignende. Derfor kan man "låne" dem i en halv times tid, hvor man kan få nedbrudt de fordomme, man nu må have.

Lillian, en af de frivillige "bibliotekarer," fortæller, at smuklinger kommer hen og låner en bog for at blive klogere på mennesker, der er anderledes end dem selv.

- Rigtig mange går og tror, de ingen fordomme har. Men så kommer de her forbi og taler med en kvinde i niqab og så finder de ud af, at de jo alligevel har et par fordomme, siger hun.

Mange kommer hen til menneskebiblioteket på Smukfest, enten tilfældigt når de går forbi, eller fordi deres mor ringer og siger, at dét kunne være en skide god idé at prøve, fortæller Lillian:

- Men de der kommer forbi, kan også være en autist, der gerne vil tale med en anden autist eller en bekymret mor, der har set nogle ting på sin datters værelse, som hun gerne vil have hjælp til at forstå, siger hun.

Jens på 41 år, der er ædru alkoholiker, har været menneskebog i et stykke tid. Han er en af de 30 bøger på Smukfest. Foto: Emma Kjær Lauridsen
Jens på 41 år, der er ædru alkoholiker, har været menneskebog i et stykke tid. Han er en af de 30 bøger på Smukfest. Foto: Emma Kjær Lauridsen

Man er "bog" fordi..

Det er ikke kun bekymrede forældre, der kommer forbi standen på Smukfest, det kan også være pårørende til eksempelvis alkoholikere, fortæller Jens, der selv er en af "bøgerne" på Smukfest.

Han er ædru alkoholiker på syvende år i dag, men har døjet med et slemt misbrug, siden han var helt ung.

- Mange pårørende til alkoholikere kommer hen og taler med mig. Som alkoholiker påvirker man mindst fire personer omkring sig, så alle kender altid én i deres omgangskreds, der har et misbrug, fortæller Jens, der havde kone, børn og et job som kørende sælger samtidig med sit misbrug.

Han har valgt at være bog for at hjælpe andre, der står med en masse ubesvarede spørgsmål, men også delvist for sin egen skyld.

- Der er jo også altid et egoistisk aspekt i at være bog. Det hjælper en til at fortsætte med at være ædru, men primært gør jeg det for at hjælpe andre, forklarer han.

Også Nicklas, der er tidligere sælger og stofmisbruger af amfetamin, forklarer, at han er bog både for andres skyld men også for sig selv. For hans vedkommende kan det være tidligere politimænd eller bekymrede mødre, der kommer forbi og vil høre hans historie som misbruger.

Her står Jens foran
Her står Jens foran "boghylden" ved biblioteket på Smukfest. Foto: Emma Kjær Lauridsen

Intet menneskebibliotek i Aarhus - endnu

Menneskebiblioteket er ikke kun at finde på Smukfest i år. I København og Esbjerg samarbejder foreningen med de "rigtige" biblioteker, men også på Folkemødet, højskoler og andre uddannelsesinstitutioner kan man møde bøgerne ved forskellige events.

Der er ingen fast afdeling i Aarhus, men stifter af konceptet, Ronni Abergel, forklarer at man leder efter bøger, der har lyst til at være til at starte et menneskebibliotek i Aarhus.

- Vi leder efter mulige bøger, der vil være med i Aarhus, så vi kan få spredt de gode budskaber til flere steder i landet, forklarer han.

Konceptet begyndte på en Roskilde Festival i år 2000, og allerede nu kan man finde organisationen i ikke færre end 80 lande verden over. Alle, både bøger og bibliotekarer, er desuden frivillige. Og man kan tilmelde sig som bog inde på deres hjemmeside, hvis man vil være en del af menneskebiblioteket.

Lillian er en af de frivillige bibliotekarer på Smukfest. Foto: Emma Kjær Lauridsen
Lillian er en af de frivillige bibliotekarer på Smukfest. Foto: Emma Kjær Lauridsen

Lån en misbruger eller en muslim i menneskebiblioteket på Smukfest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce