Verden er din østers

Jørgen Randrup fra Janderup ved Varde har helt styr på, hvordan en østers skal spises. Foto: André Thorup

Verden er din østers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vadehavet bugner af stillehavsøsters, og de kølige måneder er højsæson for østersfangst. Her kan man slubre havfriske østers og opleve den ro og storslåethed, der kun findes ude på de åbne vidder. Men tag dig i agt for tidevandet.

Skilte på både dansk, engelsk og tysk advarer om tidevandet, når man forlader fastlandet og kører ud på den stenede tange, kaldet Låningsvejen, der forbinder Mandø med Jylland.

"Kør kun her, hvis du har kendskab til tidevandet".

Låningsvejen ligger godt en halv meter over havbunden, og vejen er smal og meget bumlet, så man er nødt til at snegle sig af sted. Der er dybe pytter i vejkanten fra sidste gang, vejen stod under vand. Når vandet kommer, er Mandø en ø. Når det trækker sig tilbage, er det en halvø. Derfor er Mandø nok det sted, hvor man mærker den tydeligste konsekvens af tidevandet, og det er ikke lige meget, hvornår man kører til og fra øen. En tidevandscyklus varer 12 timer og 15 minutter.

De kolde måneder er højsæson for østersfangst, og når tidevandet har trukket sig tilbage, blotter østersbankerne sig i det lave vand. Der er så mange, at man bogstavelig talt vader i dem. Det er stillehavsøsters, og arten hører ikke naturligt hjemme i de danske farvande, så faktisk er det til hjælp for naturen, når mennesker plukker og spiser østers.

Flere virksomheder har øjnet muligheden og arrangerer turistture ud til østersbankerne, enten med traktorbusser eller hestevogn. En af dem er Mandø Event, som Benny og Elisa Thomsen står bag. De har arrangeret østerssafari siden 2011.

Vi mødes ved Mandø Landhandel. Det er en gårdbutik, der sælger lokale specialiteter. Der bor kun 28 mennesker fast på Mandø, men øen er et populært turistmål, og derfor er der både campingplads, bed and breakfast, sommerhuse og flere butikker.

Guide Ove Nielsen viser, hvordan man lirker den hårde skal op ved hjælp af en skarp kniv. Fra venstre ses Per Friis, Jørgen Randrup og Helle Frederiksen. Foto: André Thorup
Guide Ove Nielsen viser, hvordan man lirker den hårde skal op ved hjælp af en skarp kniv. Fra venstre ses Per Friis, Jørgen Randrup og Helle Frederiksen. Foto: André Thorup

Vadehavets fødekæde

Den tospandede hestevogn holder klar og venter på, at safarigæsterne får waders på. I dag er en af de små ture. Der er kun tre deltagere foruden journalist, fotograf og guiden Ove Nielsen, der er født og opvokset på Mandø. Andre dage er der mange, især i weekenderne, og deltagerne kommer fra store dele af verden for at plukke og spise havfriske stillehavsøsters.

Hestene kender selv vejen gennem byen, forbi fårene, der går frit omkring og nogle gange blokerer vejen, over diget og ud på den bløde sandbund, hvor østersbankerne er.

Ove Nielsen peger og fortæller. Ude til venstre kan vi se Esbjerg, og ved siden af ligger Fanø. De små, hvide prikker i horisonten er hundredvis af sæler, der ligger og soler sig. Vores guide fortæller, at decemberstormen i 1999 gik hårdt ud over øen, og mange af de gamle huse gik til. På Mandø er man vant til, at det er naturen, der bestemmer.

Sandbunden, der kaldes vader, er fyldt med dekorative mønstre af fodspor fra vadehavsfugle. Tidevandet og det lave vand danner nemlig grundlag for massevis af mikroskopiske alger, som bliver spist af orme, muslinger, krebsdyr og snegle. Og derfor er Vadehavet er hjemsted for tusindvis af fugle. Især i trækperioderne om efteråret og foråret er der gode muligheder for at se fugle, gæs og ænder i enorme flokke.

Man må frit samle østers til eget forbrug i Vadehavet. Det er med til at holde bestanden nede. Foto: André Thorup
Man må frit samle østers til eget forbrug i Vadehavet. Det er med til at holde bestanden nede. Foto: André Thorup

En fødselsdagsgave

Med på formiddagens safari er Per Friis fra Silkeborg og ægteparret Helle Frederiksen og Jørgen Randrup fra Janderup ved Varde. Parret skal holde ferie på Mandø i tre dage, mens Per Friis skal videre til Rømø, når turen er færdig.

Helle Frederiksen gav sin mand østersturen i fødselsdagsgave. Parret har tidligere fået østers fra vadehavet og synes, de smager bedre og er mere faste i konsistensen end andre østers, de har fået. De minder ikke om en snotklat, som Helle Frederiksen udtrykker det.

- Det her er lige noget for os. Vi kan godt lide natur. Det behøver ikke altid være storbyferier, siger Helle Frederiksen.

Efter godt en halv time er vi fremme. Med hver sin pose over skulderen vader vi gennem vandet, der når os til livet. Det er en underlig følelse at træde ud over støvlekanten, men de mørkegrønne waders holde vandet ude og fødderne tørre. Efter få meter er vi fremme ved bankerne.

Begejstret stikker vi hænderne i det lave vand og haler den ene store østers efter den anden op af vandet. Nogle af dem sidder sammen i små kollektiver på op til fire østers. Sækkene bliver hurtigt fyldt, og de vejer godt.

- Jeg tør slet ikke tænke på, hvad de ville koste oppe i fiskehandleren i Silkeborg, siger Per Friis. Selvom han stammer fra Esbjerg, er det første gang, han er på østerssafari.

Nogle østers er åbne, og dem skal man ikke tage. Det er kun de lukkede, der er levende og kan spises.

Turen var Helle Frederiksens fødselsdagsgave til sin mand, Jørgen Randrup. Og han er godt tilfreds med gaven. Foto: André Thorup
Turen var Helle Frederiksens fødselsdagsgave til sin mand, Jørgen Randrup. Og han er godt tilfreds med gaven. Foto: André Thorup

31 perler

Da alle poser er fyldte til bristepunktet, vader vi tilbage til hestevognen. Vandstanden er allerede ved at stige, og vi må løfte op i vores waders, så de ikke bliver fyldt med vand.

Ved hestevognen finder Ove Nielsen en trækasse med champagneglas og en flaske mousserende vin frem. Rutineret slår han proppen af med en sabel og skænker op. Vi skåler.

Ove Nielsen fisker en østers op af posen. Den er i mellemtiden blevet skyllet fri af det værste sand, så den er klar til at spise. Med en lille, skarp kniv lirker han østersen åben. Han stikker kniven ind der, hvor muslingen lukker, for så smutter kniven ikke så nemt mellem fingrene, har han lært.

Inde i den tykke, nubrede skal gemmer selve østersen sig. Ove Nielsen skærer den fri af musklen og hælder saltvandet fra. Helle Frederiksen får den første.

- Mmmmh.

Nydelsen er ikke til at tage fejl af, da hun lader den havfriske musling glide ind i munden direkte fra skallen.

- Er den god? Så kan vi andre også godt prøve, siger Jørgen Randrup.

Ove Nielsen lirker flere østers op. Nogle er enorme, andre lidt mindre. Det er østersens alder, der afgør størrelsen. Nogle østers kan blive op til 30 år gamle. Er man heldig, kan man finde en lille perle inde i østersen. Engang, på en af Mandø Events ture, fandt de en østers med 31 perler i, siger Ove Nielsen, men det hører vist til sjældenhederne.

Østersene bliver spist rå og helt uden krydderier. Her er det guide Ove Nielsen, der har lirket en fri til Jørgen Randrup, mens Helle Frederiksen kigger på. Foto: André Thorup
Østersene bliver spist rå og helt uden krydderier. Her er det guide Ove Nielsen, der har lirket en fri til Jørgen Randrup, mens Helle Frederiksen kigger på. Foto: André Thorup

Pas på tidevandet

Selvom vi står ude midt på havet, er der stort set vindstille. Den lave efterårssol glimter i det lave vand, og der er en ro, der er svær at finde andre steder. Vi er fuldstændig uforstyrrede. Selvom vi står i waders og striktrøjer, er der noget vanvittigt luksuriøst ved at stå og spise østers ude midt ingenting.

- Det her er meget bedre, end når der er 30 grader om sommeren. Det er en lise, siger Helle Frederiksen.

Ude i horisonten kan vi se et andet par. De er muligvis hollændere. Vi snakker om, at det er modigt, at de tør færdes på egen hånd, selvom de ikke kender området og tidevandets rytme. De østersbanker, vi lige har været på for få øjeblikke siden, er allerede ved at være dækket af vand. Det går stærkt.

- Man skal have respekt for tidevandet, siger Ole Nielsen. Derfor er Mandø Events østerssafarier også nøje planlagt efter tidevandet. Og er vinden for kraftig og vandstanden for høj, bliver turen aflyst eller udskudt.

Hestevognen tager os tilbage til byen, hvor manden bag Mandø Event, Benny Thomsen, tænder op i grillen og damper nogle af de østers og blåmuslinger, vi har samlet. For nybegyndere er dampede østers lidt nemmere at gå til.

Deltagerne må få deres østers med hjem, og Helle Frederiksen og Jørgen Randrup regner med, at de skal spise østers resten af dagen.

Mandø Event arrangerer østerssafari med hestevogn fra 1. september til 1. juni.

Man må vade et stykke i næsten navledybt vand for at nå over til bankerne. På tilbagevejen er vandstanden allerede steget en smule. Foto: André Thorup
Man må vade et stykke i næsten navledybt vand for at nå over til bankerne. På tilbagevejen er vandstanden allerede steget en smule. Foto: André Thorup
Lige så lidt væsen, en østers gør af sig på ydersiden, lige så smuk er den på indersiden af skallen. Foto: André Thorup
Lige så lidt væsen, en østers gør af sig på ydersiden, lige så smuk er den på indersiden af skallen. Foto: André Thorup
Hestene kender vejen ud til østersbankerne, og de trækker hjemmevant vognen gennem det bløde sand. Foto: André Thorup
Hestene kender vejen ud til østersbankerne, og de trækker hjemmevant vognen gennem det bløde sand. Foto: André Thorup
Man kan ikke undgå at blive grebet af de åbne vidder og efterårssolen, der glimter i det lave vand. Foto: André Thorup
Man kan ikke undgå at blive grebet af de åbne vidder og efterårssolen, der glimter i det lave vand. Foto: André Thorup
Fuglesporene danner dekorative mønstre i sandet. Foto: André Thorup
Fuglesporene danner dekorative mønstre i sandet. Foto: André Thorup

        Den grønne pose er til at samle østers i. De er så store, at posen hurtigt bliver fyldt. Og tung. Foto: André Thorup
Den grønne pose er til at samle østers i. De er så store, at posen hurtigt bliver fyldt. Og tung. Foto: André Thorup

        Per Friis åbner lågen, så hestene ikke behøver gå over fårefælden, der holder fårene inde. Foto: André Thorup
Per Friis åbner lågen, så hestene ikke behøver gå over fårefælden, der holder fårene inde. Foto: André Thorup

        Mandø Event har arrangeret østerssafari siden 2011. Er man ikke til østers, er det også muligt at komme på sælsafari. Foto: André Thorup
Mandø Event har arrangeret østerssafari siden 2011. Er man ikke til østers, er det også muligt at komme på sælsafari. Foto: André Thorup

        Per Friis bor i Silkeborg, men kommer oprindeligt fra Esbjerg. Det er første gang, han er på østerssafari. Foto: André Thorup
Per Friis bor i Silkeborg, men kommer oprindeligt fra Esbjerg. Det er første gang, han er på østerssafari. Foto: André Thorup

        Sandbunden, der skiftevis er oversvømmet og dækket af vand, kaldes vader. Når den er tør, ligner den næsten en ørken. Foto: André Thorup
Sandbunden, der skiftevis er oversvømmet og dækket af vand, kaldes vader. Når den er tør, ligner den næsten en ørken. Foto: André Thorup

        Det er en god idé at have waders på, når man plukker østers. Nogle steder er vandstanden meget lav, andre steder når den en til livet. Foto: André Thorup
Det er en god idé at have waders på, når man plukker østers. Nogle steder er vandstanden meget lav, andre steder når den en til livet. Foto: André Thorup

Verden er din østers

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce