Ny naturpark åbner Randers Fjord op

En tur i kajak eller kano byder både på varieret naturoplevelser og udsigt til store coastere, der sejler til og fra havnen i Randers. PR-foto: Pernille Bering

Ny naturpark åbner Randers Fjord op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naturpark Randers Fjord åbnede officielt i maj og byder på et hav af oplevelser som blandt andet ture i kano og kajak, overnatning i shelters og sejltur med en kabelfærge.

Oversvømmede enge, rørskove, inddæmmede arealer og moser - den særegne natur har man altid kunne finde ved Randers Fjord, som er Gudenåens udløb i Kattegat. Siden slutningen af maj har området også kunne kalde sig selv Naturpark Randers Fjord. Den 27. maj blev ni års arbejde for en certificering fejret med en officiel åbning. Terese Scheller Sandvei, der er projektleder ved Naturpark Randers Fjord, og ser frem til at områdets potentiale for friluftsliv får luft under vingerne.

- Randers Fjord har altid været svært tilgængelig på grund af sine flade landskaber og oversvømmede enge, fortæller projektlederen om fjorden, som hun også beskriver som et område, der har haft et uforløst turismepotentiale.

Men det har det ikke længere. For arbejdet med at blive certificeret som en naturpark har blandt andet resulteret i 11 shelters til overnatning, grejbaser, bålsteder, madpakkehuse, toiletfacilieter og landingssteder for kano og kajak.

- Randers Fjord er blevet mere tilgængelig, men der er selvfølgelig stadig udfordringer, og som besøgende bliver man ikke holdt i hånden. På den måde har man har ansvar for sine egne oplevelser, men det synes de fleste friluftsentusiaster godt om, fortæller hun.

Naturpark Randers Fjord
Udviklingsprojektet Naturpark Randers Fjord åbnede officielt 27. maj i år, men arbejdet bag har stået på siden 2009. Randers Fjord blev en pilotnaturpark i 2014. I år blev området endegyldigt certificeret som Naturpark Randers Fjord. Arbejdet bag har involveret Randers Kommune og Norddjurs Kommune samt turismeaktører i området.Formålet med naturparken er, at den skal forbedre mulighederne for naturoplevelser for turister og borgere ved og på fjorden.

Naturparken er delt op i syv zoner.

På hjemmesiden www.naturparkrandersfjord.dk kan man finde vejledning til ruter, overnatninger og faciliteter.
Madpakkehus. PR-foto: Raisfoto
Madpakkehus. PR-foto: Raisfoto

Amazon i Randers

Det er dog ikke ensbetydende med, at Naturpark Randers Fjord udelukkende tiltrækker friluftsnørder. I naturparken er der af muligheder for alle aldre. Er man for eksempel et ældre ægtepar, anbefaler projektlederen at tage en lille sejltur med kabelfærgen, der sejler mellem Udbyhøj N og Udbyhøj S. Eller prøv Danmarks mindste færge, Ragna, der sejler mellem Mellerup og Voer. Her finder man også et madpakkehus, og i Mellerup ligger Café Færgestedet, der er drevet af frivillige. Her serveres mormorboller og -lagkage. For en børnefamilie byder blandt andet Kyst- og Fjordcentret ved Voer på aktiviteter som blandt andet waderstur og ildværksted. På lystbådehavnen i Udbyhøj har naturparken en grejbase, hvor man kan låne udstyr til at gå på opdagelse i naturen.

- Randers Fjord er desuden ideel til at ro i kajak. Fjorden byder på udfordrende, smalle steder, men man kan også finde ro i rørskove, hvor man får oplevelsen af at blive væk i noget, der minder om Amazon, fortæller projektlederen.

Certificeringen som naturpark har gjort det lettere at bruge fjorden, men det betyder ikke, at arbejdet med projektet er slut. De kommende år kommer arbejdet blandt andet til at have fokus på at skabe flere stisystemer, genopretning af natur samt en digital infrastruktur, der skal give en klar formidling om naturparken. Om fem år skal naturparken gencertificeres.

Danske naturparker
Danske Naturparker har siden 2013 været en mærkningsordning, der markerer sammenhængende naturområder, som har fokus på at benytte og beskytte naturen i Danmark. Ordningen er udviklet i samarbejde med Friluftsrådet.Udover Naturpark Randers Fjord, findes også Naturpark Vesterhavet, Naturpark Lillebælt, Naturpark Nakskov Fjord, Naturpark Maribosøerne, Naturpark Åmosen, Naturpark Amager og Pilotnaturpark Nissum Fjord.

Læs mere på www.friluftsraadet.dk.
Der er cirka 30 kilometer fra Randers havn til udløbet i Kattegat. PR-foto: Raisfoto
Der er cirka 30 kilometer fra Randers havn til udløbet i Kattegat. PR-foto: Raisfoto
Overnatning i shelter. PR-foto: Pernille Bering
Overnatning i shelter. PR-foto: Pernille Bering
Naturpark Randers Fjord. PR-foto
Naturpark Randers Fjord. PR-foto

Ny naturpark åbner Randers Fjord op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce