I Bjørndalens svedige spor

Øvelse gør mester: De første prøveskyd afgives uden ski under fødderne. Selv om afstanden til skiven kun er 10 meter, er det svært nok at ramme. Foto: Uwe Iwersen

I Bjørndalens svedige spor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange har fulgt skiskydning - biatlon - på tv-skærmen, hvor den norske veteran Ole Einar Bjørndalen fortsat er en stormagt. Men de færreste har selv forsøgt sig i den sportslige udfordring, hvor det handler om at løbe hurtigt på ski og ramme plet med et gevær. I Østrig gør den trefoldige VM-by Hochfilzen skiskydning til en folkesport - også for turister.

Helt ærligt, hvor svært kan det være?

Da VM i biatlon - skiskydning - blev afviklet i østrigske Hochfilzen i februar i år, fulgte rigtig mange danskere med på direkte tv. Skiskydning er faktisk den helt perfekte fjernsyns-sport. Seerne er tæt på, der er fart og tempo på løjperne og knitrende spænding, når fem skud skal affyres fra enten liggende eller stående position. Men hvor svært kan det være?

Se, det kan man få sved over og svar på præcis der, hvor stjerner som tyske Laura Dahlmeier (fem guldmedaljer), den franske superstar Martin Fourcade og tilsyneladende evigt unge norske veteran Ole Einar Bjørndalen viste deres klasse. I Hochfilzen, et stenkast fra det store stadion og skydeanlæg med plads til 20.000 tilskuere, besluttede Marcus Frömer for otte år siden at gøre skiskydning til hvermandssport.

Marcus Frömer er manden bag Nordic Academy midt i Hochfilzen, der byder på både sundheds- og træningscenter samt salg og udlån af alt nødvendigt biatlon-udstyr.

Til Marcus Frömers stab af kyndige og erfarne instruktører hører 64-årige Peter Tschirner. I sin soldatertid var han selv en talent- og håbefuld biatlet, der var lige på spring til det tyske landshold.

- Men jeg var ikke god til at skyde stående, så jeg kom aldrig for alvor ind i varmen, husker han.

 

Intro-kurset
Nordic Academy (sundheds- og træningscenter) i Hochfilzen tilbyder flere dage om ugen "Biathlon- Schnupperkurs - Mitten ins Schwarze" - et skiskydnings-snusekursus.

Kurset indeholder en grundig introduktion i langrendsteknikker og skydeøvelser. Det to timer lange tilbud slutter med en konkurrence, hvor der skal løbes, skydes og løbes ekstra­runde, når man skyder forbi.

Prisen er 39 euro (cirka 285 kroner) inklusive skileje/gevær/ammunition.

Tjek detaljer på: www.nordicacademy.at.

 

Magasinet Rejser var inviteret af Østrigs Turistbureau og  Tourismusverband Kitzbüheler Alpen.

 
Som aktiv biatlet havde Peter Tschirmer problemer med at ramme fra stående stilling. Dengang skød han også fra 50 meters afstand. De 10 meter på turist-anlægget er ikke noget problem for ham.  Foto: Uwe Iwersen
Som aktiv biatlet havde Peter Tschirmer problemer med at ramme fra stående stilling. Dengang skød han også fra 50 meters afstand. De 10 meter på turist-anlægget er ikke noget problem for ham. Foto: Uwe Iwersen

Tæt på

Varme er han nu god til at sprede, når han tager hobby-skiskytterne ud på det, som Nordic Academy kalder et Schnupperkurs, der passende kan oversættes som "snusekursus".

I løbet af to timer bliver deltagerne mere eller mindre dus med den krævende skating-teknik på langrendski, og siden introduceres de til både våbenet og skydeøvelserne. Det meste er helt autentisk og efter biatlon-bogen, men når det kommer til skydningen, snydes lidt på vægten. Og tak for det.

Bjørndalen & co. bærer deres gevær på ryggen ude på løjpen, og på stadion skyder de med deres avancerede salonrifler på 50 meters afstand. Af sikkerhedsmæssige årsager må snuse-kursisterne ikke løbe bevæbnet rundt ude i terrænet med et våben på ryggen, og på det improviserede stadion er skydeafstanden reduceret fra 50 til blot 10 meter. Det lyder let, men helt ærligt, det er svært nok.

 

Skydeanlægget for amatører og turister i Hochfilzen ligger midt i langrendsområdet smukt indrammet af høje bjerge. Foto: Uwe Iwersen
Skydeanlægget for amatører og turister i Hochfilzen ligger midt i langrendsområdet smukt indrammet af høje bjerge. Foto: Uwe Iwersen

Indpiskeren

At biatlon er en stor sport på tv-skærmene i Tyskland kan ikke mindst Armin Kuen, turistchef i Hochfilzen og omegn, tale med om. Verdensmesterskaberne i februar samlede på ni konkurrencedage over 150.000 tilskuere. Den enorme interesse sammenholdt med tv-transmissioner til store dele af verden kan aflæses i Nordic Academys popularitet. Det afvikler både stort anlagte "folkebiatlon"-stævner og altså også snuse-kurserne.

På sidstnævnte er Peter Tschirner en af indpiskerne, der med humør og ekspertise introducerer deltagerne i sportens udfordringer.

 

Peter Tschirmer er en af instruktørerne på snusekurserne - Schnupperkurser. Som ung soldat var han på spring til det tyske landshold. Så det er en mand med erfaring, der lærer fra sig. Foto: Uwe Iwersen
Peter Tschirmer er en af instruktørerne på snusekurserne - Schnupperkurser. Som ung soldat var han på spring til det tyske landshold. Så det er en mand med erfaring, der lærer fra sig. Foto: Uwe Iwersen

Tre træffere

Med en fejlmargin på to år i den tunge ende falder Deres udsendte tæt på målgruppen. Det kræver vitterligt ingen forudsætninger at forsøge sig. At stå på langrendsski for første gang i over 30 år er som at være Bambi på glatis - i hvert fald de første 10 minutter. Men Peter Tschirner får med de helt rigtige råd hurtigt styr på balance og fremdrift. Men helt let er det nu ikke at få den rigtige skating-teknik til at glide. Noget nemmere - i hvert fald i første omgang - er de indledende skydeøvelser. Ping, ping, ping - de første tre skiver falder. Men på det tidspunkt er pulsen også nede i normalområdet. Det vil ændre sig i takt med, at teknikken forbedres, og det to timer lange kursusforløb for alvor sætter farten op ude i terrænet.

Biatlon bliver aldrig folkesport i Danmark. Det har vi hverken sne, bjerge eller skydestadioner til. Men kombinationen mellem fuld fart og høj puls efterfulgt af et hurtigt stop, total koncentration og en rolig hånd er fascinerende. Prøv det selv, helst i godt selskab. Så er der noget at tale om og grine ad, når dagens oplevelser skal evalueres med et glas i hånden.

PS: Deres udsendte kom lovende fra start og ramte fire ud af fem skiver fra liggende position. To en halv kilometer senere så verden og træfsikkerheden anderledes ud. Fem rene forbiere fra stående stilling blev det kun til. I en konkurrence havde det formentlig været lig med sidstepladsen. Men det var sjovt - også fordi det var svært.

 

I Bjørndalens svedige spor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce