Vi bruger cookies!

hsfo.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.hsfo.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere

Vinbonden fra Lille Todbjerg

Ved Lille Todbjerg har Peer Ulrich Nautrup Østergaard plantet vinstokke, som han selv passer. Ifølge vinbonden er der omkring 150 vingårde i Danmark, men de fleste er drevet på hobbybasis.

Vinbonden fra Lille Todbjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På lørdag åbner de østjyske vingårde dørene og inviterer publikum indenfor til Dansk Vindag, så man kan se hvordan de dyrker og producerer vin. Vinbonden Peer Ulrich Nautrup Østergaard, som har sine vinmarker i Todbjerg nord for Aarhus, er en a

Todbjerg: Et solidt stenkast fra Todbjerg, et af de højeste punkter i Østjylland, ligger en lille vingård. Et stort, hvidt parcelhus med en mindre industribygning ved siden af. Fra den bugtede landevej er det ikke tydeligt, hvad man producerer her. Men kigger man nærmere efter hænger et skilt på en væg med navnet Todbjerg Vingård.

Går man om bag huset åbenbarer en stor vinmark sig på en sydvendt skråning. Peer Ulrich Nautrup Østergaard har plantet de omkring 4.000 vinstokke, der gror livligt her. Kigger man nærmere efter under de grønne blade på stokkene, opdager man de fineste druer, som har en let rød farve.

- Sæsonen tegner ikke så godt i år. Vi har haft for lidt sol og temperaturerne kunne også godt have været højere. Men jeg tror stadig på, at vi ender med at få et rimeligt udbytte. Bare det snart bliver bedre vejr, lyder det fra vinbonden, som ikke lever af sin bedrift.

- Vi kommer ikke til at lave tunge og kraftige rødvine. Det kan vinbønder sydpå gøre, da de har mange flere soltimer i det sydlige Europa. Her i den nordlige del af Europa egner klimaet sig bedre til hvidvin og rosé.

Fremtid som vinbonde

Peer Ulrich Nautrup Østergaard, som bor her med sin kone Jane og tre børn i skolealderen, underviser på Randers HF/VUC på nedsat tid, når han ikke passer sine marker her. Drømmen er at have et fuldtidsjob som vinbonde.

- Jeg har et 75 procent job som underviser. Det er ikke realistisk at være vinbonde 100 procent for mig endnu. Men når vi udvider vores vinmarker, er det måske en mulighed engang i fremtiden. Det kunne være sjovt, siger Peer Ulrich Nautrup Østergaard, imens han med rutinerede hænder plukker nye skud fra stokkene, så solens stråler og vinden kan nå ind til druerne.

Netop sol og vind er afgørende for modningen og for at kunne holde druerne tørre, så man undgår mug.

Tog springet i Todbjerg

Interessen for vin har Peer Ulrich Nautrup Østergaard haft i mange år. Sammen med tre studiekammerater, som han lærte at kende på Statskundskab i København, lavede han en vinklub. De lavede blindsmagninger og gik til vinmesser sammen. Men Peer Ulrich Nautrup Østergaard drev sin passion for vin endnu videre, og med sin viden fik han et deltidsjob i en italiensk vinbutik i hovedstaden.

Senere fik han overtalt sin kone Jane til, at de skulle blive vinbønder. På hobbyplan. Hos sine svigerforældre i Hadsten, der havde en stor mark, plantede Peer Ulrich Nautrup Østergaard 800 vinstokke. Det var tilbage i 2006. 

Senere blev Peer Ulrich Nautrup Østergaard færdig med sin uddannelse, og sammen med sin kone endte han med at købe landstedet ved Todbjerg. For at udleve drømmen om at få sin egen vingård. Det var tilbage i 2009.

- Det går fremad, selvom vejret er en stor udfordring i Danmark. 2016 var vores rekordår indtil videre, hvor vi producerede 2.000 flasker vin, lyder det med stolthed i stemmen fra Peer Ulrich Nautrup Østergaard, som ud over at være underviser, vinbonde og familiefar til tre børn også spiller fodbold i den lokale klub.

Druerne skal passe til klimaet

På Todbjerg Vingård fremstiller de fire typer af vin: Rød, hvid, rosé og dessertvin. Især de lyse typer egner klimaet her sig til.

- Vi kommer ikke til at lave tunge og kraftige rødvine. Det kan vinbønder sydpå gøre, da de har mange flere soltimer i det sydlige Europa. Her i den nordlige del af Europa egner klimaet sig bedre til hvidvin og rosé. Men vi laver også en fin rødvin, som er let og frisk i smagen. Du kan jo selv afprøve den, lokker Peer Ulrich Nautrup Østergaard og går hen imod den bygning, som han har indrettet til produktion af sine vine.

Indenfor er han ved at indrette et lokale, der skal fungere som gårdbutik med udsalg af de forskellige vine. I et andet lokale foregår selv produktionen. Her står vinballoner med rødvin og kar i rustfrit stå. Et lille, mørkt lokale bagved udgør lageret.

- Jeg har tappet en del flasker, som er klar til salg. Såvel rød- som hvidvin og rosé. Det er fra succesåret 2016. Du kan prøve den røde, siger Peer Ulrich Nautrup Østergaard, som behændigt suger en smagsprøve op fra en af vinballonerne.

Smagen er fin med en friskhed og en flot rød farve, som ikke er dyb rød.

- Vi får positive tilbagemeldinger på vores vine. Man behøver ikke undskylde sig med, at man er vinproducent i Danmark. Det handler om at finde de rette sorter og producere den vin, som er realistisk på vores breddegrader, siger Peer Ulrich Nautrup Østergaard, som har travlt med at gøre klar til publikum, som er inviteret til at kigge forbi på lørdag til Dansk Vindag.

Senere på sæsonen, i slutningen af oktober får Peer Ulrich Nautrup Østergaard og hans familie endnu mere travlt. Til den tid forventer vinbonden fra Todbjerg at vinhøsten begynder.