Tusinde unge på gaden i Aarhus: Skolebørn strejker for klimaet

Rebecca Egendal (th.) og Vibe Møller talte til klimademonstration på Rådhuspladsen i Aarhus Foto: Jens Thaysen

Tusinde unge på gaden i Aarhus: Skolebørn strejker for klimaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skolebørn fra hele verden følger svenske Greta Thunbergs eksempel og strejker for fremtiden og for klimaets skyld.

AARHUS: Flere tusinde klimademonstranter fik fredag formiddag kortvarigt trafikken til at gå i stå på Park Allé i Aarhus.

Om det gavner klimaet, at bilerne stod i tomgang er tvivlsomt. Ligesom det for midaldrende klimaskeptikere med både stationcar, oliefyr og en hang til rødt oksekød og charterrejser kan virke håbløst og uoverskueligt at skulle ændre på indgroede vaner.

Men det er heller ikke deres kamp. Demonstrationer anno 2019 hører ungdommen til, og det er deres fremtid, det gælder. På Rådhuspladsen var det da også skolebørnene, der var klart i overtal, selv om også der også var voksne med et grønt klimahjerte blandt demonstranterne.

- Vi er den næste generation, der skal overtage magten, siger Rebecca Egendal og Vibe Møller.

De to 14-årige piger pjækker fra Gammelgårdsskolen i Åbyhøj. De er ikke de eneste skolelever, der strejker. Rådhuspladsen i Aarhus er nemlig ikke det eneste sted, der bliver demonstreret i dag. Strejken foregår i flere byer i både Danmark og andre lande.

- Det gør ikke noget, vi mister en enkelt skoledag. Klimaet er vigtigere på den lange bane, siger de.

De unge tager klimaet alvorligt, det var tydeligt for enhver fredag formiddag i Aarhus. Det officelle  tal lød på 2.000 demonstranter, men det virkede som om, der var langt flere. Foto: Ulrik Donslund Vind
De unge tager klimaet alvorligt, det var tydeligt for enhver fredag formiddag i Aarhus. Det officelle tal lød på 2.000 demonstranter, men det virkede som om, der var langt flere. Foto: Ulrik Donslund Vind

Verden lytter

Og verden lytter. Den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg, der opfandt klimapjækkeriet, har allerede talt til en rækker EU-ledere og er netop nomineret til Nobels Fredspris.

Demonstrationerne spredes med internettets hast. Hendes "skolestrejke for klimaet" er blevet et verdensomfattende fænomen.

- Der er håb, når vi ser hvor mange, der er mødt op her i dag. Vi kan ikke selv redde verden, men vi støtter op om en større helhed, og vi er stærke, når vi står sammen, siger Rebecca Egendal og Vibe Møller.

Målet er klart. Klimaet skal reddes. Ikke kun for de unge på Rådhuspladsens skyld, men for fremtidige generationer, der følger dem.

Men hvordan?

- I første omgang ved at overholde de klimaaftaler, der allerede er indgået og ved i fremtiden at lave nye aftaler, siger de to piger.

På Burger King kunne man ved selvsyn konstatere, at der stadigvæk findes gode gammeldags pjækkedage, og at endnu ikke er alle skolebørn, der forsager oksekød.

Det er nu, det gælder for klimaets skyld. Foto: Jens Thaysen
Det er nu, det gælder for klimaets skyld. Foto: Jens Thaysen

Tusinde unge på gaden i Aarhus: Skolebørn strejker for klimaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce